4 Οκτωβριου 2003: Οι νεοι πρωταγωνιστες σε εκδηλωσεις του Δημου Κομοτηνης

  • Εβδομάδα εκδηλώσεων από νέους για νέους θα καθιερωθεί δύο φορές το χρόνο στην Κομοτηνή με την συνδρομή του Δήμου και του Ιnfo Point
  • Παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα «Νεολαία» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς

Γέμισε νιάτα το απόγευμα της Πέμπτης η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της Κομοτηνής, μετά την πρόσκληση του δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή και της υπεύθυνης του Κέντρου πληροφόρησης Νέων του Δήμου, Λουϊζας Σαλτσίδου Ματεοσιαν, προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα «Νεολαία» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς αλλά και να προγραμματίσουν εκδηλώσεις, τις γιορτές νεολαίας όπως τις αποκάλεσαν που θα γίνονται από νέους και θα απευθύνονται σε νέους που ζούνε στην πόλη και την πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής.

Οι νεολαίοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, προέρχονταν από φοιτητικούς συλλόγους και από διάφορους συλλόγους της Κομοτηνής, και κατόρθωσαν με τις προτάσεις τους να αναδείξουν ένα γόνιμο προβληματισμό γύρω από δράσεις και ιδέες για κάθε λογής εκδηλώσεις που θα μπορούσαν να γίνονται για μια εβδομάδα κάθε χρόνο στην πόλη και τους οικισμούς της. Όλοι συμφώνησαν ότι η περίοδος των εκδηλώσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο κύκλους, έναν στις αρχές του Φθινοπώρου και έναν μέσα στην Άνοιξη, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Ο Αντώνης Κουρουτάκης από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων φοιτητών ζήτησε να προβληθούν θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Aids, τα προβλήματα του τρίτου κόσμου, οι πρόσφυγες , ο Γιάννης Τοπούζης από τον Όμιλο Διαβαλκανικής Συνεργασίας και φιλίας των Νέων , τόνισε ότι στην Κομοτηνή θα πρέπει να έρχονται και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις νέοι από όλες τις βαλκανικές χώρες, ο Αλέξ Ταλξιδάρης από το σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων «Περπατώ», μίλησε για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν αθλητικές συναντήσεις για άτομα με αναπηρίες, ο Νίκος Χρηστίδης από τον σύλλογο «Θράκας Ιππέας», αναφέρθηκε, φυσικά σε ποδηλατικά τουρνουά μέσα στην πόλη με προοπτική την ανάδειξή της ως ποδηλατούπολης, η Δανάη Ντάνου έκανε λόγο για την διοργάνωση ενός κινηματογραφικού Φεστιβάλ ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ο Νίκος Κηπουρός κάθε μέρα αυτής της εβδομάδας των εκδηλώσεων να είναι αφιερωμένη και σε μια άλλη θεματική ενότητα. Τον λόγο πήραν ακόμα ο Νίκος Μαθιουδάκης από το Σύλλογο Κρητών φοιτητών, ο Δημήτρης Ναλμπάντης από το Σώμα των Προσκόπων και πολλοί, άλλοι σε μια διαδικασία πραγματικά ενδιαφέρουσα που κράτησε για πάνω από δύο ώρες.

Παρόντες και ο πρόεδρος του ΔΟΝΑ Κομοτηνής , Κυριάκος Ταλξιδάρης, όπως και η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ Σοφία Μενεσελίδου.

Χαιρετίζοντας την παρουσία όλων αυτών των νέων ανθρώπων στην εκδήλωση ο δήμαρχος Κομοτηναίων, του διαβεβαίωσε ότι το δημαρχείο θα είναι πάντα ανοιχτό στις συναθροίσεις τους, και ότι ο δήμος θα ενισχύσει του νέους και τις οργανώσεις τους στην ένταξη τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα , έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους να γίνει ενεργότερη η συμμετοχή τους στα κοινά της πόλης. «Θέλουμε να σας κάνουμε κοινωνούς της δημόσιας ζωής και της πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε με έμφαση ο κ. Βαβατσικλής.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων κ. Λουϊζα Σαλτσίδου Ματεοσιάν αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Νεολαία» , σημείωσε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα με πέντε δράσεις μεταξύ των οποίων η πρώτη αναφέρεται στις ανταλλαγές νέων από 15 έως 25 ετών. Οι νέοι μπορούν να βρούνε ένα θέμα που τους ενδιαφέρει, έρχονται σε επαφή με μια άλλη ομάδα νέων με αντίστοιχο ενδιαφέρον μέσα από μια βάση δεδομένων που υπάρχει στο κέντρο πληροφόρησης Νέων του δήμου από τις υπόλοιπες 43 χώρε που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδοτούνται από τη Ε.Ε. για να επισκεφθούν την χώρα προέλευσης των συνεργατών τους αλλά και για να έρθουν εκείνοι με την σειρά τους στην Ελλάδα. Η ανταλλαγή αυτή διαρκεί από 6 έως 12 μέρες.

Η δεύτερη δράση είναι η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Υπηρεσία για νέους, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε νέους από 18 έως 25 ετών να δουλέψουν σε μια από τις 43 χώρες του προγράμματος ενώ μέσα από το πρόγραμμα καλύπτεται η διαμονή η διατροφή η μετακίνηση και έχει προβλεφθεί και μηναία αποζημίωση της τάξης των 300ευρώ. Η δράση αυτή στηρίζεται στην ιδέα παροχής εθελοντικής εργασίας για 6 έως 12 μήνες με δυνατότητα απόκτησης ποικίλων και σημαντικών εμπειριών μαθαίνοντας και την γλώσα της χώρας υποδοχής.

Μια τρίτη δράση δίνει την δυνατότητα σε νέους να αναλάβουν μια πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο, να σκεφθούν κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να προβάλουν την πόλη τους.

Η κ. Σαλτσίδου –Ματεοσιάν, τόνισε με έμφαση ότι το φετινό πρόγραμμα «Νεολαία» απευθύνεται κατά προτεραιότητα στους νέους με τις λιγότερες ευκαιρίες, με στόχο να αναδειχτούν τα προβλήματα τους και να τους δοθούν οι ευκαιρίες για την ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

Ο πρόεδρος του ΔΟΝΑ, Κυριάκος Ταξιλδάρης, αναφέρθηκε στην ανάγκη της σταθερής επαφής και συνεργασίας ανάμεσα στους φοιτητές του Δ.Π.Θ. και την τοπική κοινωνία και ζήτησε να αξιοποιηθούν προτάσεις ώστε η πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής να γίνει το κέντρο δράσεων  και εκδηλώσεων που θα φέρει εγγύτερα το πανεπιστήμιο και την πόλη της Κομοτηνής.

Η πρόεδρος της ΔΕΠΑΚ Σοφία Μενεσελίδου, τέλος παραδέχτηκε την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει ώστε στα πολιτιστικά δρώμενα της Κομοτηνής να συμμετέχουν ενεργά οι σύλλογοι των νέων καθώς και η φοιτητική κοινότητα της πόλης.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.