4 Νοεμβριου 1999:Το Εθνικο Συστημα Υγειας νοσει…

  • Οι γιατροί ενημερώνουν, οι υπεύθυνοι σιωπούν
  • Κέντρο υγείας το Σισμανόγλειο μετά από 10 χρόνια

Στην ενημέρωση του λαού της Ροδόπης αποφάσισαν να προχωρήσουν οι γιατροί του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου και των ΕΣΥ του Νομού. Μια ενημέρωση η οποία έχει ως αφορμή την αυθαίρετη (όπως ονομάζουν) περικοπή των κονδυλίων και την άρνηση της κυβέρνησης να χορηγήσεις συμπληρωματικά κονδύλια όπως έκανε σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, εκτός αυτών της Θράκης, ως στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων ( προς το παρόν) το εξής ένα: Την καταβολή των χρημάτων των εφημεριών (περί τα 200 εκ. δρχ.) και ως αποτέλεσμα να έρθουν στην επιφάνεια μια σειρά από προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει το νοσοκομείο.

«Υπάρχει μια διακοπή των κονδυλίων κατά 1/3 στο νοσοκομείο. Η αυθαίρετη διακοπή δεν έγινε με βάση μια επιστημονική μελέτη , αλλά με τις οικονομικές δυνατότητες και τα κονδύλια τα οποία έχουν δοθε» δήλωσε εν πρώτοις το μέλος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας Θράκης κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος για να έρθει στην συνέχεια ο συνάδελφος του κ. Γκότσης να παρουσιάσει ένα σύντομο ιστορικό το οποίο περιέγραφε με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκαν οι Ιατροί προ των απεργιακών κινητοποιήσεων και το Σισμανόγλειο Ουσιαστικά προ του κλεισίματος.

«Το νέο μισθολόγιο αντιμετώπισε και το θέμα των εφημεριών. Ήταν εμφανής η πρόθεση κατάργησης των πλασματικών εφημεριών. Ήταν εμφανής η πρόθεση κατάργησης των πλασματικών εφημεριών., πράγμα το οποίο αποτελούσε και αίτημα των γιατρών».  Οι όποιοι γιατροί επιθυμούσαν ταυτοχρόνως και γενναία αύξηση των μισθών. (Πλασματικές εφημερίες αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν στα νοσοκομεία του κέντρου κι αυτό γιατί στα επαρχιακά νοσοκομεία το ιατρικό προσωπικό είναι εκ των πραγμάτων ελλιπέστατο με αποτέλεσμα γιατροί να κάνουν περισσότερες εφημερίες από όσε πληρώνονται κι αυτό γιατί σύμφωνα με το σύνταγμα θα πρέπει να φθάνουν στο ύψος των τακτικών αμοιβών , όχι παραπάνω). «Επομένως δεν μπαίνει ζήτημα πλασματικών εφημεριών στα περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία».

Νομοσχέδιο και προκαθορισμένες δαπάνες

Σύμφωνα με ειδική έκθεση του νομοσχεδίου που δόθηκε στην δημοσιότητα το 1997, η κατά εκτίμηση δαπάνη για τις εφημερίες ήταν 55 δις από 60 δις που ήταν μέχρι τότε ισχύον καθεστώς. « Μειώθηκαν τα κονδύλια κατά 5 δις με δεδομένο όμως το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι εφημερίες η μείωση των κονδυλίων σε αριθμό εφημεριών θα ήταν πολύ λιγότερη». Έτσι εκείνο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα επαρχιακά νοσοκομεία είναι ο αριθμός των εφημεριών θα ήταν κατά πολύ λιγότερη». Έτσι εκείνο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα επαρχιακά νοσοκομεία είναι ο αριθμός των εφημεριών. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προέβλεπε επίσης το χωρισμό των νοσοκομείων σε τρείς ζώνες στην δεύτερη περιλαμβάνονται τα νομαρχιακά νοσοκομεία και σε αυτήν δόθηκαν 21,5 δις από το συνολικό κονδύλιο το 55 δις. «Η κατανομή των κονδυλίων ήρθε στα νοσοκομεία το Φεβρουάριο του 99. Με τον τρόπο που αυτή έγινε μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι λήφθηκαν υπόψιν οι πιέσεις και η ικανότητα τοπικών βουλευτών και παραγόντων κι όχι οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων» δήλωσε ο κ. Γκότσης για να εξηγήσει στην συνέχεια ότι η άποψη αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα συμπληρωματικά κονδύλια, τα οποία εγκρίθηκαν τον Ιούλιο, ήταν για ορισμένα νοσοκομεία και κυρίως νοσοκομεία της Νότιας Ελλάδας.

«Στον καθορισμό των κονδυλίων όπως γίνεται αντιληπτό κυριάρχησε από την αρχή η προχειρότητα και η αυθαιρεσία, καθώς καθορίστηκε πρώτα η συνολική δαπάνη του προϋπολογισμού, επιμερίστηκε ανά ζώνη στην συνέχεια ανά νοσοκομείο χωρίς καν να ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις των νοσοκομείων». Τα κονδύλια σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών δεν ανταποκρίνονται στον αριθμό των εφημερευόντων που σε ορισμένες περιπτώσεις για παράδειγμα στα Κέντρα υγείας, ο ίδιος νομός επιβάλει. (Καθημερινά στα Κ.Υ. πρέπει να εφημερεύει σε ενεργό υπηρεσία ένας γενικός ιατρός, ένας παθολόγος, παιδίατρος, εφόσον υπηρετεί. Σε περίπτωση που δεν υπηρετεί παιδίατρος μπορεί να εφημερεύει αντ αυτού ένας γενικός ιατρός σύμφωνα με τις ανάγκες). « Αν πράξουμε σύμφωνα με το νόμο για τα δικά μας Κέντρα υγείας βγαίνει ένα ποσό 110 εκ. το χρόνο. Το ποσό όμως που εγκρίθηκε ήταν 60 εκ. Γι αυτό και υποστηρίζουμε ότι η καταβολή των κονδυλίων ήταν αυθαίρετη και πρόχειρη».

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι έχει καθοριστεί ένα ανώτατο όριο εφημερευόντων ανά ζώνη. Στη β’ ζώνη υπάρχει ανώτατο όριο εφημερευόντων το ½ των υπηρετούντων γιατρών. Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο ο αριθμός των εφημερευόντων γιατρών φτάνει περίπου το 1/3 των υπηρετούντων – αριθμός ο οποίος είναι απολύτως απαραίτητος και καλύπτει οριακά τις ανάγκες της εφημερίας. « Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου καθορίστηκε με βάση αυτό τον αριθμό και το κονδύλιο υλοποιείται κατά 30% αυτού που ζητήθηκε». Από τη μία κάνει λόγο για 1/2και από την άλλη υλοποιείται κατά30% του 1/3.

Το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο

«Το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλήματα του νοσοκομείου έκανε δεκτά και ενέκρινε τα προγράμματα των εφημεριών τα οποία συντάσσονταν από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα με αποτέλεσμα τα κονδύλια να εξαντληθούν το μήνα Σεπτέμβριο» και έκτοτε οι γιατροί να εφημερεύουν χωρίς να αμείβονται. Το «σκηνικό» δεν άλλαξε ούτε μετά το έγγραφο που εστάλη το Σεπτέμβριο του 99 στο υπουργείο με το οποίο απαιτούνταν επίσημα η έγκριση συμπληρωματικών κονδυλίων, και αναφέρονταν ότι η λειτουργία του νοσοκομείου καθίσταται αδύνατη. Η απάντηση η οποία ήρθε την περασμένη εβδομάδα ήταν αρνητική.

« Το πρόβλημα δεν είναι μόνο των γιατρών, είναι του κόσμου όλου γιατί θα κλείσει το νοσοκομείο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» καταλήγει ο κ. Γκότσης.

Η ενημέρωση όλων είναι το τωρινό βήμα, καθώς προσθέτει ο κ. Σωτηρακόπουλος, ότι και το ίδιο το συμβούλιο θα πρέπει να απαντήσει και να πει ποια λύση βλέπει. Θα εφημερεύσουμε σύμφωνα με οικονομικά κριτήρια η με τις πραγματικές ανάγκες». Το σκηνικό τέλος έγινε ακόμα πιο μουντό με την διαπίστωση του κ. Χρήστου Φωτιάδη (γενικού γραμματέα Ν.Ε. Ροδόπης) ότι δηλαδή «το νοσοκομείο της Κομοτηνής μετά από 10 χρόνια θα είναι λίγο καλύτερο από τα Κέντρα υγείας Σαπών και Ιάσμου».

Έτσι το επόμενο ερώτημα είναι τι απαντούν οι υπεύθυνοι, οι εκπρόσωποι, οι αρχές του τόπου, καθώς τώρα πια δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια των πραγμάτων, οι γιατροί άλλωστε , με ευαισθησία η οποία αναλογεί στο λειτούργημα τους σήμερα τους κάλεσαν να τοποθετηθούν και να πάψουν να νίπτουν τα χείρας τους». Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι γιατροί δεν θα σταματήσουν στην ενημέρωση καθώς από ότι φαίνεται έπονται κινητοποιήσεις.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.