3 Σεπτεμβριου 2001: Ο τουρισμος που μας ενωνει

Επίσκεψη του Δικτύου Δήμων Trakyaknet στη Θράκη

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την επίσκεψη τους σε δήμους της Ροδόπης και της Ξάνθης το περασμένο τριήμερο εμφανίστηκαν τα 20 μέλη του Δικτύου Δήμων  Trakyaknet από την Τουρκία. Την αποστολή συνόδευαν δημοσιογράφοι που παρακολουθούν από κοντά και συμβάλουν στην διάδοση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινωνιών.

Το πρωί του Σαββάτου οι Τούρκοι  συναντήθηκαν με το γ.γ. της Περιφέρειας, κ. Παπαδόπουλο, στη συνέχεια μετέβησαν στους δήμους Βιστωνίδας  και Τοπείρου και το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν στις Σάπες όπου προώθησαν την έκδοση ενός κοινου τουριστικού οδηγού.

 

Η εικοσαμελής αντιπροσωπεία Δημάρχων του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Δήμων Trakyakent  μαζί  με Τούρκους Δημοσιογράφους και αντίστοιχους εκπροσώπους από την Δυτική Θράκη συναντήθηκαν το πρωί του Σαββάτου με το Γ.Γ. της  Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., κ. Άρη Παπαδόπουλο λίγο πριν αναχωρήσουν για δήμους του Νομού Ξάνθης.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Δήμων «Πόλις», Δήμαρχος , κ. Ντίνος  Χαριτόπουλος καλωσόρισε τους Τούρκους εξηγώντας το ρόλο και την σπουδαιότητα του Δικτύου.

Ο Δήμαρχος  Ραιδεστού, κ. Οσμάν Ταμπάκ σημείωσε αρχικά ότι «αν προχωρήσουν  χέρι με χέρι τα δύο δίκτυα θα βαδίσουμε σε πολύ καλό δρόμο». Επικέντρωσε τη συνεργασία στον πολιτισμό, σε θέματα νεολαίας και αθλητισμού.

«Να συμβάλουμε σε αυτήν την προσπάθεια να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή μας».  33 Δήμαρχοι βρίσκονται σε συνεργασία σύντομα θα συμμετάσχουν όλοι οι Δήμοι της Δυτικής και Ανατολικής Θράκης. Ο κ. Ταμπάκ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παρουσία του Περιφερειάρχη τονίζοντας τη σπουδαιότητα της Ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ δύο λαών. Ο κ. Άρης Παπαδόπουλος καλωσόρισε νε την σειρά του τους δημάρχους της Ανατολικής Θράκης όπως και τον Σαπών και του Ιάσμου, εμμένοντας στην ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων. «Οι τριβές καθυστερούν την ανάπτυξη των λαών. Εάν δεν υπήρχαν αρνητικές εξελίξεις τον προηγούμενο αιώνα τα βαλκάνια δεν θα είχαν αυτήν την καθυστέρηση σε σχέση με την προηγμένη Ευρώπη.

Κυβερνήσεις και λαοί να επιβάλουν τις αρχές που θα κατοχυρώνουν την ειρήνη

Περνώντας στις τριβές των καιρών θύμισε τα γεγονότα στη FYROM.

Aπό την άλλη, κάνοντας λόγο για την εποχή της Ενωμένης Ευρώπης εστίασε στις αυξημένες αρμοδιότητες που αποδίδονται σε δήμους και σε πολίτες.  «Οι συνεργασίες μεταξύ των Δήμων του Δικτύου προετοιμάζουν το έδαφος αυτής της νέας εποχής». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί  στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. «Γνωρίζω  τα προβλήματα στην Τουρκία για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειάζονται διοικητικές αλλαγές. Σαν κυβέρνηση στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος πέρασε στις σχέσεις συνεργασίας Γιώργου Παπανδρέου –Ισμαήλ Τζεμ και εξέφρασε την αισιοδοξία του ακόμη και για την επίλυση του Κυπριακού.

Ανοίγοντας το κεφάλαιο του προγράμματος INTERREG  III έκανε λόγο για κείμενο συνεργασίας για INTERREG  III- MEDA. «Είμαστε έτοιμοι στην κοινή συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα για την υποβολή από κοινού πρότασης στην Ευρώπη. Το κείμενο έγινε αποδεκτό από τις δύο πλευρές». Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Α.Μ-Θ αναφέρθηκε στη συνάντηση της Τραπεζούντας μεταξύ των Παράκτιων Περιφερειών της Μαύρης Θάλασσας. «Συστήθηκε Επιτροπή Μαύρης Θάλασσας. «Συστήθηκε Επιτροπή Μαύρης Θάλασσας. Εκλέξαμε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο». Οι παράκτιες περιφέρειες της Βαλκανικής συναντήθηκαν πριν 2 μήνες στην Καβάλα, όπου εκλέχτηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Άρη Παπαδόπουλο.

Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το αν υπάρχει σχέδιο για το περιβάλλον η για κάποιο φεστιβάλ νεολαιών διευκρινίστηκε ότι δηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για το περιβάλλον με έμφαση στον Έβρο. «Υπάρχει δράση για την στήριξη δικτύων και μηχανισμών που προωθούν την συνεργασία άρα μπορείτε να έχετε οικονομική στήριξη μετέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, διευκρινίζοντας ότι η χρηματοδότηση απ’ το INTERREG III είναι σε αναμονή «Αν δεν έρθουν τα χρήματα πρέπει να δοθούν από την ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση».

Όσο για τον ρόλο των συναντήσεων στο πλαίσιο του Δικτύου τονίστηκε αρκετές φορές ότι «είναι συμβουλευτικός και στοχεύει στη δημιουργία καλών προϋποθέσεων συνεργασίας μεταξύ των δύω πλευρών».

Χθες ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη σε Δήμους της Θράκης της 20μελούς αντιπροσωπείας Δημάρχων του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Δήμων «Trakyakent» όπως και δημοσιογράφων από την Τουρκία.

Συζήτηση για τον τουρισμό στις Σάπες

Την Κυριακή στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Σαπών  πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση των δημάρχων , των φορέων διαδημοτικής συνεργασίας Ελλάδας –Τουρκίας .

Το θέμα της συνάντησης αφορούσε την ενίσχυση του τομέα του τουρισμού. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων «Πόλις» και Δήμαρχος Σαπών  κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ολοκληρώθηκε το τριήμερο της επίσκεψης της αντιπροσωπείας των Τούρκων Δημάρχων μελών του Δ.Σ. του Δικτύου Δήμων «Trakyakent» με τους Τούρκους δημοσιογράφους από τις ίδιες περιοχές».

Σχετικά με το σκοπό της επίσκεψης ο κ. Χαριτόπουλος ανέφερε πως αφορούσε τον τουρισμό και την προβολή των πρωτοβουλιών του Δικτύου . Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν τους τρείς νομούς της Θράκης φιλοξενήθηκαν σε έξι Δήμους είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής».

Κατά την χθεσινή συνάντηση τόσο στην ελληνική όσο και την τουρκική πλευρά δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν για κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την έκδοση ενός κοινού τουριστικού οδηγού και ενός κοινού χάρτη με όλα τα στοιχεία που είναι απαιτούμενα για την εξυπηρέτηση των μετακινούμενων τουριστών και των ενδιαφερόμενων.

Ο Δήμαρχος Σαπών κ. Χαριτόπουλος σημείωσε: «Αποφασίσαμε να καθυστερήσουμε λίγο αυτές τις δύο  εκδόσεις για να ολοκληρωθεί και η ένταξη στο δίκτυο της βουλγαρικής πλευράς ώστε να γίνει ενιαία σε τρείς γλώσσες (ελληνική τουρκική και βουλγαρική). Αφορά τις τρείς περιοχές (ελληνική τουρκική και βουλγαρική) που θα συνοδεύονται μέσα απ΄ αυτό το Δίκτυο» και συνέχισε: «Εκείνο όμως που αποφασίσαμε και θα προχωρήσουμε αμέσως είναι η έκδοση ενός εντύπου που θα αφορά το δίκτυο και θα δίνει πληροφορίες στα μέλη αλλά και στους φορείς που βρίσκονται μέσα στα όρια του Δικτύου για τον τουρισμό, την οικονομία, την παιδεία τον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις. Θα είναι μια κοινή έκδοση των δύο πλευρών και μετέπειτα φιλοδοξούμε να γίνει ως μια έκδοση και των τριών πλευρών αφού ενταχθεί και η βουλγαρική». Εν κατακλείδι, ο κ. Χαριτόπουλος Τόνισε: «Είναι απ’ τους στόχους μας το να διευρύνουμε αυτή την προσπάθεια, να την καθιερώσουμε και να την μεταδώσουμε στις συνειδήσεις των πολιτών και των κοινωνιών. Αργά μεν, αλλά με σταθερά βήματα οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος του Δικτύου «Trakyakent», Δήμαρχος Ραιδεστού, κ. Οσμάν Ταμπάκ με την σειρά που εξέφρασε την ικανοποίηση της αντιπροσωπείας από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στους Δήμους που συμπεριλαμβάνονται στο Δίκτυο και σημείωσε: «Από τους Έλληνες και Τούρκους δημοσιογράφους εκτιμήθηκε η προσπάθεια που έγινε στα πλαίσια του Δικτύου . Στην διάρκεια της κοινής συνάντησης συζητήσαμε για την έκδοση του εντύπου που θα συμπεριλαμβάνει κι αυτές τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι και τώρα για τον τουρισμό. Σε κάποιο διάστημα στο δίκτυο θα ενταχθεί και η Βουλγαρία οπότε θα γίνει μια πολύ ωραία έκδοση εντύπου». Εξάλλου κ. Ταμπάκ τόνισε: «Αυτές οι συναντήσεις και οι προσπάθειες που γίνονται θα προσφέρουν πολλά πράγματα στους Δήμους που είναι μέλη του Δικτύου τις προσεχείς μέρες στην Ραιδεστό θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συνάντηση, όπου θα παραβρεθούν οι εκπρόσωποι και των τριών χωρών: Ελλάδας, Τουρκιάς, Βουλγαρίας». Τελειώνοντας ο Δήμαρχος Ραιδεστού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Σαπών κ. Χαριτόπουλο , τους Δημάρχους Δικτύου, τους δημοσιογράφους, που  προσπαθούν να εμπεδώσουν στον κόσμο τα θέματα που συζητιούνται σε τέτοιου είδους συναντήσεις

Μαρία Αμπατζή – Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.