3 Δεκεμβριου 2009: Εγκαινιασθηκαν δυο νεες δομες του δημου

Κτίριο Σίτισης Αστέγων και Απόρων και Στέγη Ημιαυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ

Εγκαίνια του κτιρίου Σίτισης Αστέγων και Απόρων καθώς και της Στέγης Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Αμέα του Δήμου Κομοτηνής πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί από τον δήμαρχο Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη. Πρόκειται για δύο Δομές που καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες της περιοχής μας και οι οποίες θα λειτουργήσουν άμεσα.

Δημήτρης Κοτσάκης: «Στόχος μας οι δομές να ξεκινήσουν άμεσα»

Πρόκειται για δύο κτίρια που ολοκληρώθηκαν από τα χρήματα που περίσσεψαν από το πρόγραμμα URBAN. «Θυμίζω ότι λόγω της πολύς καλής διαχείρισης που κάναμε στο πρόγραμμα το αρχικό ποσό των 10 εκατομμυρίων περίπου ευρώ έφθασε τα 16,5 εκατομμύρια, γιατί όλα τα χρήματα τα ρίχναμε στα έργα, και ένας από τους λόγους για τους οποίους θα το δείτε από έξω μισοτελειωμένο είναι ότι δεν έφθασαν τα χρήματα, Προτιμήσαμε λοιπόν να ολοκληρώσουμε το έργο με δικά μας χρήματα.

Οι δύο αυτές μονάδες θα λειτουργήσουν άμεσα υπό την νομική σκεπή του Νομικού προσώπου του δήμου «Αλέξανδρος Συμεωνίδης» που ασχολείται πλέον με όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου και σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και συλλόγους θα υπάρξει μια κουβέντα ώστε να έχουμε την δυνατή καλύτερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων που θέλουμε να εντάξουμε αυτές τις δομές».

Όμορφο κτίριο αποκάλεσε ο κ. Κοτσάκης ιδιαίτερα τη Στέγη Ημιαυτόνομης διαβίωσης η οποία είχε τρία διαμερίσματα όπου μπορεί να μείνει ένα άτομο ΑμεΑ, «Δικός μας στόχος είναι όλες αυτές οι δομές και η κύρια στέγη Σίτισης Απόρων να λειτουργήσουν άμεσα και όπως έχω δηλώσει ο οποιοσδήποτε δήμαρχος όσα έργα και να κάνει κατά την γνώμη μου θεωρείται πετυχημένος μόνο όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε στον χώρο του δήμου. Δεν μένουμε εδώ προχωράμε και για το κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο καθυστέρησε λόγω της διαδικασίας ένστασης των εργολάβων στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που περνάμε ο δήμος θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να υποκαταστήσει την πολιτεία. Όλες αυτές είναι δομές τις οποίες η πολιτεία θα έπρεπε να λειτουργεί αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα κονδύλια και όλα αυτά γίνονται από κονδύλια που αποταμιεύουμε στο δήμο».

Ο κ. Κοτσάκης υπενθύμισε ότι στις 3 Δεκεμβρίου είναι παγκόσμια ημέρα για τα ΑμεΑ τονίζοντας ότι η δράσεις τους δεν επικεντρώνονται μόνο σε αυτά. «Είναι και άλλες δράσεις που είναι σε εξέλιξη ακόμη και στο ΔΗΠΕΘΕ με κατασκευή διαφόρων έργων, όπως ράμπες για την εύκολη πρόσβαση, ακόμη και στο γραφείο δημάρχου δεν υπήρχε η δυνατότητα να ανέβει άτομα ΑμεΑ εδώ και ένα χρόνο περίπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε και πρέπει να κάνουμε. Θα σας θυμίσω όμως ότι για όλα αυτά δεν υποάρχουν χρηματοδοτήσεις και όλα γίνονται από τους πόρους του δήμου. Νομίζω όμως ότι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πρέπει να ενσκήψει ένας δήμαρχος και να δείξει ακριβώς το κοινωνικό του πρόσωπο». Ηδη ο δήμος  μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» σιτίζει εκατό περίπου άτομα. «Εδώ θα υπάρχει μια δεύτερη διαδικασία που θα περάσει από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου όπου θα πηγαίνουν και θα βλέπουν τις ανάγκες των ατόμων. Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει και να τρώει δεν είναι αυτός ο σκοπός του δήμου. Σκοπός του Δήμου είναι να φροντίσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη με βάσει τις εισηγήσεις που κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου ]. Δεν μας ενδιαφέρει ο αριθμός αυτών, αρκεί πραγματικά να έχουν ανάγκη. Η διασφάλιση θα γίνεται με την κάρτα που θα χορηγείται όπως και στο κοινωνικό παντοπωλείο ώστε να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία και να μην λειτουργήσει ως ένα εστιατόριο ανοιχτό. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τα εστιατόρια θέλουμε να μπορέσουμε να δώσουμε ένα πιάτο φαΐ σε αυτούς που έχουν ανάγκη» δηλώνει ο δήμαρχος Κομοτηνής.

 

Στελέχωση των δομών με προσωπικό

Στόχος της Δημοτικής αρχής είναι μέσα στον Ιανουάριο να λειτουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο, ενώ το Κτίριο σίτισης Αστέγων και Απόρων θα ξεκινήσει αμέσως. Όσον αφορά στο προσωπικό που θα στελεχώσει τις δομές ο κ. Κοτσάκης είπε πως δεν υπάρχει ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι με την λήξη των συμβάσεων στο τέλος του χρόνου το πρόβλημα θα είναι μεγάλο ακόμη και σε επίπεδο καθαριότητας. «Δεν υπάρχει κατευθυντήρια γραμμή για το πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι δομές. Εμείς δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα αλλά ζητάμε αυτά που έχουμε να λειτουργήσουμε αλλά επιτέλους ας μας πει η κεντρική εξουσία τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για να λειτουργήσουμε αυτές τις δομές και αυτό θα γίνει εκ των ενόντων και όταν η πολιτεία αποφασίσει τον τρόπο που θα γίνουν προσλήψεις θα προχωρήσουμε και εμείς για την κάλυψη αναγκών».

Γιώργος Μανανάς, δημοτικός σύμβουλος: «Ένα όραμα του Τάσου Βαβατσικλή γίνεται πραγματικότητα»

Τη χαρά του για την λειτουργία των δομών εξέφρασε ο Γιώργος Μανανάς δημοτικός σύμβουλος της Νέας Πορείας, τονίζοντας ότι ήταν ένα όραμα του Τάσου Βαβατσικλή, το οποίο προσπαθήσαμε να εντάξουμε στο ΠΕΠ και στο URBAN. Αυτό έγινε κατορθωτό με εκπτώσεις έργω και υποέργων και πολύ αγώνα. Χαιρόμαστε που ολοκληρώθηκε και πρέπει να τονίσουμε και πρέπει να τονίσουμε ότι όταν υπάρχει συνεργασία τα έργα ολοκληρώνονται και ας μην ξεχνά κανείς ότι είναι από τα πάρα πολλά έργα που αφήσαμε ως δημοτική αρχή. Δεν το διεκδικούμε χαιρόμαστε όμως που θα χρησιμοποιηθεί από πολίτες που έχουν ανάγκη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.