29 Σεπτεμβριου 1999: Ιστορικο Εμπορικο Κεντρο και με την Βουλα…

  • Την εφαρμογή της μελέτης αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο
  • Ποιες οι  προτεινόμενες αλλαγές;
  • Θίγονται ή όχι οι ιδιοκτήτες;

Το πιο ενδιαφέρον ίσως τμήμα της  Κομοτηνής, το ιστορικό κέντρο της πόλης, μπορεί να απολαμβάνει πλέον την προστασία της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων, καθώς εγκρίθηκε η μελέτη από το κεντρικό συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων που έχει υποβληθεί για τον χαρακτηρισμό του ως ιστορικό κέντρο. Εκείνο που τώρα απομένει είναι να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες που θα το φέρουν ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, η επικύρωση του οποίου θεωρείται απαραίτητη για την εφαρμογή (θέμα ημερών δηλαδή) , της μελέτης η οποία προτείνει τις θεσμικές , τεχνικές επεμβάσεις, τους περιορισμούς χρήσεων, τους περιορισμούς δόμησης τα μορφολογικά πρότυπα, τα συνιστώμενα υλικά, τους δομικούς τρόπους και το χρώμα κτλ. Χωρίς όλα τα παραπάνω να οδηγούν στην δημιουργία ενός συνόλου μουσειακής αντίληψης που θα έχει ως στόχο την βαθμιαία η απότομη αποστέρηση ζωής την αποθάρρυνση δραστηριοτήτων η την υποβάθμιση.

Ένα ιστορικό κέντρο, πόλος έλξης…

Άλλωστε έχει πια αποδειχθεί (σε άλλες πόλεις) ότι υπάρχουν γειτονιές όπου το ύφος και η ατμόσφαιρα του παρελθόντος μπορούν άριστα να περιβάλλουν χωρίς εμπόδια τις σύγχρονες διαδικασίες ζωής προσδίδοντας χρώμα και γραφικότητα, γινόμενοι παράλληλα και πόλος έλξης για όποιον θέλει να νοιώσει την οντότητα και την ταυτότητα μιας πόλης με ιστορία και μνήμες, όπως είναι η Κομοτηνή. Τέτοιου είδους παραδείγματα αποτελούν η Πλάκα και το Γιουσουρούμ στην Αθήνα, αλλά και πιο κοντά μας η γειτονία των λαδάδικων στην Θεσσαλονίκη. Η γραφικότητα που δημιουργείται από μόνη της μέσα στον χρόνο και δεν κατασκευάζεται σε μια περιοχή που ξεκινά από την οδό Γραβιάς (Κινηματογράφος Αστέρια) και συνεχίζει Γραβιάς Ιωαννίνων Κανάρη Πλατεία Ηφαίστου, Βασιλέως Παύλου, Συντάγματος Κρητών – Ορφέως, Φιλικής Εταιρείας. Πρόκειται για μια παρέμβαση που θα είναι πολύ περιορισμένη ποσοτικά που δεν φιλοδοξεί να διαφοροποιήσει το ύφος. «Μα τότε θα το αλλοίωνε αντι να το ανέδειχνε» απαντούν οι υπεύθυνοι της εφορίας νεότερων Μνημείων και ο μελετητής Αρχιτέκτονας κ. Μάνος Αναγνωστίδης εξηγεί …. « Η παρέμβαση δεν θέλει να περιορίσει σε βαθμό στραγγαλισμού την ελευθερία κάθε μικροεπαγγελματία , να φτιάξει το μαγαζί του , τη βιτρίνα, την ταμπέλα, το χρώμα όπως του αρέσει». Έτσι οι απαγορεύσεις περιορίζονται σε πολύ βασικά θέματα και στοιχεία προσπαθώντας να κρατήσει η γειτονιά- η περιοχή όλη το ύφος που έχει σήμερα με προσεκτικές διορθωτικές επεμβάσεις εκεί μόνο που υπάρχει η έντονη άμιλλα κακογουστιάς.

Διορθωτικές προτάσεις

Με στόχο να αναδειχθεί η περιοχή ως το πιο αξιοθέατο κομμάτι της πόλης θα πρέπει να γίνουν μια σειρά επεμβάσεων και κατασκευών από το Δήμο Κομοτηνής στους κοινόχρηστους χώρους της περιοχής. (Ήδη κάποιες έχουν γίνει), επεμβάσεις όπως διαφοροποιήσεις και σημεία των ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών του εν ισχύει πολεοδομικού Σχεδίου , πεζοδρόμια, πλακόστρωτα, κυβολιθόστρωματα, πέργκολες φωτισμός, παγκάκια, φυτεύσεις, κλπ. Οι προτάσεις ακόμη περιλαμβάνουν τον περιορισμό όρων δόμησης-ύψων  κατά οδό και ανάλογα με το μέγεθος των υπαρχόντων σ’αυτή  κτισμάτων την έκταση των ιδιοκτησιών γης, τα μήκη των όψεων τους, όπως είναι σήμερα-και τα πλάτη των οδών. Επίσης τις απαγορεύσεις ορισμένων υλικών και κατασκευών όπως πλαστικά, αλουμίνια, φωτεινές επιγραφές νέον και γενικά τέτοιας αντίληψης μορφολογίας και αισθητικής υλικά. Ακόμη, οι προτάσεις υποχρεώνουν για την κάλυψη μεταφορά η αφαίρεση καπνοδόχων, καπνοσυλλεκτών με προτεινόμενους από τη μελέτη τόπους η με έγκριση προτάσεων των ιδιοκτητών. Έτσι θα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η υποβολή σχεδίων για έγκριση από την ΕΠΑΕ για Οποιαδήποτε κλίμακας επέμβασης επισκευή η δόμηση μέσα στα όρια του.

Οι συνέπειες της ανάπλασης –ανάδειξης

Οι εμπνευστές της υλοποίησης αυτής της ιδιόμορφης ανάπλασης υποστηρίζουν ότι οι καταστηματάρχες-ιδιοκτήτες δεν θα υποστούν κανενός είδους οικονομικής επιβάρυνσης παρά τους περιορισμούς των όρων δόμησης άμεσα η έμμεσα με τον περιορισμό των ύψων (παρόλο το γεγονός ότι ο περιορισμός αυτός δεν θα είναι γενικός και ενιαίος αλλά θα διαφοροποιείται από οικοδομικό τετράγωνο σε οικοδομικό τετράγωνο και από δρόμο σε δρόμο ανάλογα με την υπάρχουσα κατάσταση και το πλάτος του δρόμου).

Αναμένεται λοιπόν, η ανάπλαση, η αναβάθμιση της περιοχής και η προβολή της ως της πιο αξιοθέατης τουριστικής γειτονιάς της πόλης. Μια αναβάθμιση που θα έχει σαν άμεση συνέπεια την αύξηση των επισκεπτών της πελατείας, την αύξηση εσόδων, την αύξηση ενοικίων και κατά συνέπεια την θεαματική αύξηση αξίας γης, που αναπληρώνει σε σημαντικό βαθμό τη μείωση των όρων δόμησης. Η κήρυξη της περιοχής ως διατηρητέας συνεπάγεται για όλες τις περιλαμβανόμενες ιδιοκτησίες το πλεονέκτημα της μεταφοράς συντελεστή, που αθροιστικά με την προηγούμενη αύξηση αξίας γης υπερκαλύπτει την καταρχήν φαινόμενη επιβάρυνση.

Καταγραφή τετραγωνικών και μέτρων

Ήδη η μελέτη στην τελική της φάση περιλαμβάνει και την σύνταξη ενός τοπογραφικού διαγράμματος της περιοχής με ακριβή μέτρηση του εμβαδού όλων των ιδιοκτησιών και τα ονόματα των ιδιοκτητών , καθώς και τα τετραγωνικά μέτρα που χάνονται από κάθε ιδιοκτησία λόγω της κήρυξης, ώστε να υποβληθεί από το δήμο ένας συνολικός φάκελος μεταφοράς συντελεστή για όλες τις ιδιοκτησίες της περιοχής, σε μια προσπάθεια, ίσως να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους οι τυχόν αντιδράσεις των ιδιοκτητών.

Εν κατακλείδι , αξίζει να τονιστεί ότι πρόκειται για μια πραγματικά ουσιαστική και θαρραλέα παρέμβαση από την πλευρά του Δήμου που αποσκοπεί στην αξιοποίηση και προβολή του ιστορικού πλούτου, καταξιώνοντας αυτή ακριβώς την ιστορικότητα μέσα από την προβολή της γραφικότητας και της εικόνας της ως μιας από τις ομορφότερες περιφερειακές πόλεις της χώρας (τουλάχιστον σε κάποια σημεία που έχουν μείνει ακόμη ανέγγιχτα). Μια πόλη, που αν μη τι άλλο, σε αυτό το σημείο της διατηρεί το πέρασμα των εποχών μέσα από τους ανθρώπους και πάνω από τα πράγματα. Άλλωστε η γραφικότητα δεν είναι άλλο από διαφοροποιήσεις που καταγράφονται και αποτυπώνονται στη μορφή των κτισμάτων με μια ατελείωτη ποικιλία στοιχείων

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.