27 Σεπτεμβριου 2001: Τι θα αλλαξει στη ζωη μας με το φυσικο αεριο

  • Αποκλειστική Συνέντευξη με τον Διευθυντή της Μονάδας Φυσικού Αερίου της ΔΕΗ, Μιχάλη Κόχειλα

Το Σάββατο έρχεται ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην Κομοτηνή για να εγκαινιάσει τη νέα μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου της ΔΕΗ, αλλά και το φράγμα της Γρατινής που συνοδεύει τη μεγάλη αυτή επένδυση , που θα αλλάξει αποφασιστικά το ενεργειακό τοπίο της Ροδόπης αλλά και της Περιφέρειας γενικότερα.

Μια επένδυση της τάξεως των 85 δις δραχμών, η οποία αποτελεί την υλοποίηση της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για να καταστεί ενεργειακά αυτάρκης η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία και να αντιμετωπίσει με διαφορετικές προόπτικές τις προκλήσεις του μέλλοντος

O ΠτΘ συνομιλεί σήμερα με τον Διευθυντή της επιβλέπουσας υπηρεσίας του έργου Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου Κομοτηνής της ΔΕΗ, Μιχάλη Κόχειλα και φωτίζει όλες τις πτυχές της λειτουργίας του εργοστασίου, καθώς και τις αλλαγές που θα υπάρξουν στην καθημερινότητα μας από τη χρήση του φυσικού αερίου.

ΠτΘ: κ. Κόχειλα , ποιοι οι λόγοι που επέβαλαν την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου για την εγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ για το φυσικό αέριο και μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα εξελίχτηκαν οι εργασίες ούτως ώστε να φθάσουμε σήμερα στη διαδικασία των εγκαινίων του εργοστασίου;

Μ.Κ: Η διακήρυξη του έργου αυτού έγινε το 1997 από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από την ΔΕΗ. Η επιλογή του χώρου έγινε με γνώμονα εθνικά και αναπτυξιακά κριτήρια.

Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να κατασκευάσει αλλού την μονάδα και να έχει σαφώς φθηνότερο κόστος κατασκευής επέλεξε τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ώστε να δώσει ώθηση αναπτυξιακή στο νομό και τη Θράκη. Να πω χαρακτηριστικά ότι αν αυτή η μονάδα δεν ήταν σε μεσόγεια περιοχή αλλά σε θαλάσσια, σαφώς δε θα είχαμε κατασκευάσει ούτε τον πύργο ψύξης τόσο ψηλά , ενώ δεν θα υπήρχε ούτε και το Φράγμα της Γρατινής. Αυτό θα σήμαινε, οικονομία της τάξης των 12 δις δραχμών. Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998 υπεγράφη η σύμβαση με διεθνή πολυεθνή όμιλο εταιριών. Σήμερα βρισκόμαστε στο τελείωμα του έργου και εντός λίγων μηνών αναμένεται η ένταξη του πλήρως στο δίκτυο, για να το τροφοδοτεί και για να ενισχύει ολόκληρη τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία.

ΠτΘ: Ποια θα είναι η δυναμικότητα του εργοστασίου;

Μ.Κ. Η καθαρή τεχνική ισχύς σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως είναι 476,3 MV, δηλαδή η μεικτή ισχύς του είναι πάνω από 475 MV και πλησιάζει τα 500 MV.

Είναι ένα σοβαρό ενεργειακό έργο που δίνει αυτάρκεια σε όλη την Α.Μ.-Θ. γιατί η Θράκη έχει αιχμή που δεν ξεπερνά τα 175 MV και όπως καταλαβαίνετε όταν παράγονται 480MV , υπάρχει πλήρης αυτάρκεια για όλη τη Θράκη και την Α. Μακεδονία.

ΠτΘ: Τι τάξεως μονάδα είναι αυτή της Κομοτηνής;

Μ.Κ.: Οι επενδύσεις αυτές θεωρούνται σχετικά φθηνές, συγκρινόμενες με αντίστοιχες λιγνιτικές μονάδες. Χαρακτηριστικά να πω ότι μια λιγνιτική μονάδα η οποία κατασκευάζεται στην Φλώρινα, η οποία θα είναι της τάξεως των 470 MV, κοστίζει πάνω από 185 εκατ. Ενώ η παρούσα έχει «συμβασιοποιηθεί» στα 84,5 δις δρχ. σε τιμές διακήρυξης 1997. Ένα κομμάτι από αυτό το τίμημα δεν αναθεωρείται, συνεπώς ουσιαστικά αυτό είναι το συμβατικό τίμημα το οποίο έχουμε.

Κάτι που πρέπει να σημειώσω είναι ότι, σε αυτά τα έργα δεν υπάρχουν υπερβάσεις. Στην περίπτωση αυτή το έργο ολοκληρώνεται, χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως υπέρβαση του συμβατικού τμήματος , γιατί δεν θεωρώ υπέρβαση το επιπλέον τίμημα των 300.000.00 που ξοδεύτηκαν για τα έργα του υποσταθμού, που έτσι και αλλιώς δεν συμπεριλαμβάνονταν σ αυτή τη σύμβαση.

ΠτΘ: Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον μηδενίζονται η τουλάχιστον ελαχιστοποιούνται;

Μ.Κ.: Οι επιπτώσεις για το περιβάλλον είναι πρακτικά μηδενικές συγκρινόμενες με τις επιπτώσεις που έχουν άλλου είδους μονάδες.

ΠτΘ: Έχοντας υπόψη του ο κόσμος λιγνιτικές μονάδες  της Πτολεμαΐδας ανησυχεί, μήπως προκληθεί επιβάρυνση στο περιβάλλον της περιοχής.

Μ.Κ.: Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι επιβάρυνση του περιβάλλοντος της περιοχής δεν θα υπάρξει από την πλευρά οποιωνδήποτε ρύπων αερίων η υγρών εκπομπών.

Αυτό που δεν μπορεί να αποφύγει κανείς είναι η παραγωγή, διοξειδίου του άνθρακος που είναι εντελώς αδρανές και ακίνδυνο αέριο, αλλά το οποίο συντελεί στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό όμως δεν είναι θέμα της Ελλάδας και της Θράκης η οποία δεν έχει άλλες θερμικές μονάδες, είναι θέμα όλου του πλανήτη. Τοξικοί ρύποι δεν θα υπάρχουν και αυτό το λέω γιατί αφενός έχουμε ένα καύσιμο ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο αποτελείται σε ποσοστό 95% από μεθάνιο, δεν έχει καθόλου θειάφι η άλλα βλαβερά που μπορούν να δημιουργήσουν αέριους ρύπους όπως διοξείδιο του θείου. Άρα είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον.

Οι μηχανές είναι τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες αναμειγνύουν πλήρως το καύσιμο με το περίσσευμα αέρα και γίνεται πλήρης καύση – δεν παραμένει δηλαδή μονοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το οποίο είναι ανεπιθύμητο – και συνεχώς γίνεται καταγραφή των εκπομπών. Και το κοντρόλ είναι εξελιγμένο και μας επιτρέπει όλα αυτά που ανέφερα. Είναι μια μονάδα που εμείς τη θεωρούμε το διαμάντι της παραγωγής , εξελιγμένη τεχνολογικά, θα έλεγα ότι θα είναι κόσμημα για την περιοχή και δεν θα  πρέπει ο λαός της περιοχής να την βλέπει ως βιομηχανία που επιβαρύνει το περιβάλλον. Η μονάδα αυτή τηρεί τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά «στάνταρς», ακόμη και εκείνα της Ε.Ε.

ΠτΘ: Σε πλήρη εξέλιξη η μονάδα πότε θα είναι σε θέση να λειτουργήσει πλήρως, όλα τα  τμήματα της και πόσο κόσμο θα απασχολεί;

Μ.Κ.: Κατ αρχήν να πω ότι από τις 14 Σεπτεμβρίου η πρώτη αεριοστροβιλική μονάδα του συνδυασμένου κύκλου είναι το Δίκτυ, έχει δυνατότητα να παράγει  160MV, σχεδόν να καλύπτει δηλαδή τις ανάγκες της Θράκης και είναι σε δοκιμαστική λειτουργία. Σε λίγες  ημέρες γίνεται και η έναρξη της δεύτερης   μονάδας και από τέλος του χρόνου θα μπορούμε να μιλάμε για ένταξη ολόκληρου του μπλόκ δηλαδή των 476 M, οπότε η θράκη γίνεται πλέον ενεργειακά εξαγωγική περιοχή. Ο λαός μπορεί να ξεχάσει συμβάντα όπως διακοπών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω προβλημάτων ηλεκτρικής γραμμής. Όσον αφορά το προσωπικό θα απασχολεί περίπου 50 άτομα. Κάθε βάρδια έχει τρείς χειριστές έχει άλλους τόσους  επιτηρητές οπότε με τους μηχανικούς μαζί υπάρχουν και διοικητικές θέσεις, βοηθητικό προσωπικό που δεν είναι τεχνικός εξειδικευμένο, όπως κηπουροί, καθαρίστριες, οι οποίες θέσεις θα καλυφθούν τοπικά.

ΠτΘ: Υπάρχει πρόβλημα στην αγορά εξειδικευμένου και τεχνικά εξειδικευμένου προσωπικού προσωπικού στην περιοχή εσείς αντιμετωπίσατε τέτοιο  πρόβλημα

Μ.Κ.: Δυστυχώς και για εμάς αλλά και για την τοπική κοινωνία δεν μπορεί να μας εφοδιάσει με επιστημονικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της ανέγερσης και κατασκευής. Κατ  ανάγκη πήραμε προσωπικό από άλλες περιοχές το οποίο έχει εξειδικευτεί είτε στα μηχανολογικά, είτε στα ηλεκτρονικά έργα και οι περισσότεροι εργολάβοι αναγκάσθηκαν να φέρουν προσωπικό από άλλες περιοχές. Το προσωπικό που ασχολήθηκε στη μονάδα και είναι από την Ροδόπη είναι ελάχιστο

ΠτΘ: Η Θράκη εκτιμάται ότι από εισαγωγικό ενεργειακό κέντρο, γίνεται εξαγωγικό για τον μέσο πολίτη της Θράκης τι πρόκειται να αλλάξει ενεργειακά;

Μ.Κ.: Όσον αφορά το οικονομικό μέρος δεν νομίζω ότι η κατασκευή της μονάδας επιφέρει κάποια αλλαγή, διότι η τιμή τη KW καθορίζεται σε πανελλάδική κλίμακα και από φορείς ανεξάρτητους αυτής της μονάδας. Δηλαδή από το Υπουργείο και την Ηγεσία της ΔΕΗ που είναι πλέον Α.Ε. Βάσει αυτών που ισχύουν σήμερα η τιμή της KW, θα καθορίζεται από τις εβδομαδιαίες διαπραγματεύσεις του Ενιαίου Διαχειριστή Συστήματος με τους παραγωγούς.

Αυτό που μπορεί μα πει κανείς είναι ότι εξασφαλίζεται σταθερή συχνότητα ρεύματος, σταθερή τάση δηλαδή δεν θα υπάρχουν εναλλαγές τάσεως που σημαίνει προβλήματα στις μηχανές και εξοπλισμούς, η οποία σταθερότητα βοηθά τεχνικά και τον έναν καταναλωτή και τις βιομηχανίες.

ΠτΘ: Πως θα γίνει το σύστημα μεταφοράς και διανομής;

Μ.Κ.: Υπάρχει η Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς, η οποία έχει φροντίσει για την μεταφορά μέχρι την Τουρκία. Η μονάδα τροφοδοτεί την περιοχή, αλλά και το δίκτυο με τάση 150 KV και από εκεί η ενέργεια θα μεταφέρεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Όσον αφορά τη διανομή, η Γενική Διεύθυνση Διανομής έχει την περιοχή Ροδόπης που φροντίζει για τη διανομή της ενέργειας στους μεσαίους και μικρούς καταναλωτές.

ΠτΘ: Οι καυστήρες που θα έχει ο πολίτης για το φυσικό αέριο, τι κίνδυνους ενέχουν ως προς την εγκατάσταση και την λειτουργία τους;

Μ.Κ.: Δεν είμαι αρμόδιος να σας απαντήσω αλλά ως τεχνικός θα σας πω ότι από την στιγμή που τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας,-όπως είναι δηλαδή ο σωστός εξαερισμός των χώρων- δεν υπάρχουν κίνδυνοι από την χρήση του φυσικού αερίου. Ο πολίτης πρέπει να δει το φυσικό αέριο σαν φιλική μορφή ενέργειας σε σχέση με το πετρέλαιο διότι του εξασφαλίζει ότι δεν θα έχει ρύπανση. Όταν έχεις στο σπίτι σου καυστήρα πετρελαίου η μαζούτ και εκπέμπει διάφορους ρύπους δεν το συζητάμε καν, ότι πρέπει για λόγους ασφαλείας να αντικατασταθεί από το φυσικό αέριο και γιατί είναι φθηνότερο αλλά και καθαρότερο και πολύ πιο εύκολο στη χρήση

Δάμων Δαμιανός

Άννα Πατρωνίδου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.