27 Οκτωβριου 2004:Τουριστικος πολος υποδοχης οι παραλιες για ατομα με αναπηριες

Αναπτυξιακή πρόταση για τη Ροδόπη από το Σύλλογο «Περπατώ»

Με τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ» Σάκη Νταντανίδη  και με ένα από τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου Γιώργου Πετρίδη συζητήσαμε στην εκπομπή «Παράθυρο με θέα το διάλογο» για μια πρόταση αναπτυξιακού ενδιαφέροντος που αφορά τις παραλίες της Ροδόπης.

Είναι η δημιουργία ενός χαρακτηρισμένου τουριστικού πόλου υποδοχής ανθρώπων με αναπηρίες και των οικογενειών τους . Το προσχέδιο πρόκειται να είναι έτοιμο μέχρι τα Χριστούγεννα και στην συνέχεια θα κληθούν φορείς που θέλουν και μπορούν να σχεδιάσουν την πρόταση. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει είναι και το γεγονός ότι το περιεχόμενο της παρουσιάζει ενδιαφέρον για το Δ’ ΚΠΣ.  Στο μεταξύ ήδη προχωρά ο σχεδιασμός για την προσβασιμότητα των παραλιών Ροδόπης, καθώς μέχρι τώρα είναι ακατάλληλες.

Ο κ. Νταντανίδης θεωρεί ένα πρώτο στοίχημα να γίνουν προσπελάσιμες οι παραλίες του νομού και παράλληλα να αποτελέσουν στο μέλλον πόλο έλξης . « Ο νόμος μας παρόλο που έχει εξαιρετικές παραλίες δεν έχει τα στοιχεία εκείνα και τις προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να φέρουν τουρίστες. Θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο τουρισμός για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με τη δημιουργία ξενοδοχείων, εστιατορίων και γενικότερα προσπελάσιμων χωρών».

Προσθέτει ότι ένα 20% του πληθυσμού έχει κάποια αναπηρία. Από τα όσα ξέρουμε από τα στατιστικά στοιχεία της Ευρώπης και της Αμερικής στην Ελλάδα δεν υπάρχουν περίπου το 10% είναι άτομα με κινητικά προβλήματα. Επομένως  στην χώρα μας συζητάμε για 1.000.000 ανθρώπους, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν πραγματικά προσπελάσιμους χώρους όπου θα μπορούσαν να κάνουν διακοπές». Επισημαίνει ότι το σχέδιο δεν επικεντρώνει το σε συγκεκριμένο σημείο της παραλιακής ζώνης της Ροδόπης και σταδιακά οι υπάρχουσες υποδομές ξενοδοχειακές και άλλες θα μπορούσαν να γίνουν προσπελάσιμες.

Ο Γιώργος Πετρίδης παραπέμπει αρχικά την σύσταση του «Περπατώ» και στην παρουσία του Κώστα Ζωγραφόπουλου στην Κομοτηνή ο οποίος είχε εκθέσει τις απόψεις του στο δήμο για την δυνατή λειτουργικότητα της πόλης απέναντι στα άτομα με αναπηρίες, έχοντας εμπειρία από την Αμερική. «Αυτό που διαφοροποίησε τη διαδρομή του συλλόγου είναι ότι όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα το έκαναν σοβαρά. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία, όπως αιρετοί της κοινωνίας από όλους τους πολιτικούς χώρους και γεωγραφικούς τόπους». Επομένως, η κάθε κίνηση είχε αποτελέσματα ουσιαστικά, αλλά πάντα με την στήριξη θεσμικών φορέων οι οποίοι είναι απαραίτητοι στο σχεδιασμό.

Αν είναι να προχωρήσει το όποιο σχέδιο αφορά άτομα με κινητικά προβλήματα αυτονόητα θα πρέπει να συμμετάσχουν και μέλη του «Περπατώ» με αναπηρία γιατί μόνο εκείνοι μπορούν να διακρίνουν ποια είναι τα εμπόδια και ποιες είναι οι ανάγκες τους σε ένα χώρο αναψυχής.

Η πρόταση και τα πλεονεκτήματα

Για τον κ. Πετρίδη μια παρόμοια πρόταση θα έφερνε πολλαπλά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του νομού Ροδόπης. « Δεν αρκεί μόνο να αντιδράσουμε σε προσπάθειες ανάπτυξης που θίγουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, πρέπει να δίνουμε την δυνατότητα παράλληλα στις τοπικές κοινωνίες να έχουν εναλλακτικές διεξόδους ανάπτυξης.

Οι άνθρωποι του Περπατώ ετοιμάζουν μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξη για την Ροδόπη. Να δούμε όμως πως ξεκίνησε: στις ΗΠΑ υπάρχουν υποδομές εντοπισμένες σε συγκεκριμένους γεωγραφικούς τουριστικούς πόλους, που αποτελούν πόλο έλξης για τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες τους. Είναι πολύ πετυχημένο κοινωνικό και επιχειρηματικό status τo οποίο από τα όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχει στην Ευρώπη».

Ο κ. Πετρίδης καταγράφει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ν. Ροδόπης. «Είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ο σύλλογος Περπατώ που ενδυναμώνεται όλο και περισσότερο, η αντικειμενική δυνατότητα του ένταξης ως γεωγραφική περιοχή στο Δ’ΚΠΣ το οποίο ετοιμάζεται .

Οι πληροφορίες μας είναι παρόμοιες προτάσεις είναι επιλέξιμες από το Δ’ ΚΠΣ, επομένως δίνεται και μια έμμεση απάντηση για πιθανή χρηματοδότηση ενός τέτοιου εγχειρήματος. Επιπλέον, ο νόμος έχει ένα πολιτικό δυναμικό στην τοπική αυτοδιοίκηση και από τοπικούς φορείς το οποίο μπορεί να στηρίξει μια τέτοια προσπάθεια. Μια παρόμοια πρωτοβουλία δε θα είχε πολλές πιθανότητες επιτυχίας αν αφορούσε τη Μύκονο, τη Χαλκιδική ή την Κρήτη που είναι τουριστικά κορεσμένες περιοχές, όμως έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας στη Ροδόπη που είναι παρθένα περιοχή από άποψη τουριστικής ανάπτυξης». Ο

Ο κ. Πετρίδης εκτιμά ότι μέχρι τα Χριστούγεννα ο σύλλογος θα συντάξει το προσχέδιο μια πρότασης και στην συνέχεια θα καλέσουν τους φορείς σε συνεργασία «όταν φτάσουμε στην κατάθεση της πρότασης αυτή θα προκύπτει από ένα συνεργατικό σχήμα στο οποίο θα θέλαμε βέβαια να συμμετέχει ο σύλλογος». Η πρόταση των κ.κ. Πετρίδη και Νταντανίδη εύλογα φέρνει στο νου το μέχρι τώρα αναξιοποίητο γεωθερμικό πεδίο των Σαπών, που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο για τη δημιουργία ενός ειδικού θεραπευτικού κέντρου για άτομα με κινητικά προβλήματα, κάτι που είχαμε συναντήσει πριν χρόνια στα Σκόπια. Για το γεωθερμικό πεδίο είναι σύμφωνοι και οι δύο καλεσμένοι και ο Κ. Νταντανίδης κάνει λόγο για την αξιοποίηση ενός γεωθερμικού πεδίου στη Βέροια.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κομοτηνή διαθέτει και την απαραίτητη τεχνογνωσία στην περίπτωση που θα δημιουργηθεί ένα κέντρο αποκατάστασης λόγω του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα του ΤΕΦΑΑ. Σε παλαιότερη συνέντευξη τύπου ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Σιμόπουλος είχε προτείνει την δημιουργία ενός ειδικού κέντρου αποκατάστασης για άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα μετά από ένα τροχαίο ατύχημα στην Αλεξανδρούπολη, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Όλα αυτά ενισχύουν την πρόταση για ένα θέρετρο τουριστικό που θα απευθύνεται σε ανθρώπους με αναπηρίες και στις οικογένειες τους. «Κάποια στιγμή έψαχνα ένα κέντρο αποκατάστασης στην Γερμανία και ήταν σε ένα χωριό απομακρυσμένο» σημειώνει ο κ.Νταντανίδης «Στην Ελλάδα δυστυχώς η αποκατάσταση είναι κάτι ξένο. Φεύγουν πολλά χρήματα στο εξωτερικό ακριβώς γιατί δεν υπάρχει ένα σωστό κέντρο αποκατάστασης. Όσοι δεν έχουν χρήματα να βγούν έξω πεθαίνουν. Η Ελλάδα είναι πρώτη στα τροχαία ατυχήματα και πολλοί συμπολίτες μας μένουν ανάπηροι μετά από ένα τροχαίο».

Διακοπές μετ’ εμποδίων

Ο Σάκης Νταντανίδης μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια οικογένεια που έχει άτομο με κινητικά προβλήματα και επιλέγει να πάει διακοπές. «Πολλοί χώροι χαρακτηρίζονται ως προσπελάσιμοι κι όταν φτάνεις συναντάς  10 σκαλιά. Προσπελάσιμος χώρος σημαίνει ότι ένα αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να μετακινείται σ αυτό το χώρο από την στιγμή του πάρκινγκ μέχρι την κίνηση σε οποιοδήποτε χώρο του ξενοδοχείου. Το καλοκαίρι πήγα διακοπές στη Θάσο και συνάντησα πολλά παρόμοια προβλήματα.

Η πρόταση μας αφορά την δημιουργία απόλυτα προσπελάσιμων χώρων είτε είναι ξενοδοχεία είτε εστιατόρια είτε παραλίες. Έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνεργαστούμε και να είμαστε σε όποιον αναλάβει να το υλοποιήσει, όπως είχαμε κάνει με τις ράμπες που κατασκευάστηκαν από το δήμο Κομοτηνής

Ο κ. Νταντανίδης επισημαίνει ότι μέσω του διαδικτύου τα άτομα με κινητικα προβλήματα μπορούν να ενημερωθούν για όλους τους χώρους που θα είναι πλήρως προσπελάσιμοι και μπορεί να προσελκύσει τουρίστες.

Θα είναι ένας πόλος έλξης. Πως λέμε για παράδειγμα ότι την Πάρο κάνουν Σέρφινγκ η στην Κρήτη Μπάτζι Τζάμπινγκ….

Είναι σημαντικό ότι και οι πολίτες έχουν ξεπεράσει την ανασφάλεια τους απέναντι σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Στο παρελθόν είχε ακουστεί μια αντίστοιχη πρόταση – από τον πρώην νομάρχη Στέργιο Σταυρόπουλο και σχολιάστηκε από κάποιους τι θα γίνει θα γεμίσουμε αναπηρικά αμαξίδια

Ο κόσμος βλέπει πιο φιλικά τα άτομα που είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο και έχει καταλάβει ότι η κινητική αναπηρία είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα οποιαδήποτε στιγμή. Δεν θα ξεχάσω αυτό που είχε πει ένας φίλος σ’ ένα συνέδριο είμαστε προσωρινά υγιείς.

Αυτό που αλλάζει σε ένα άτομο που παθαίνει ατύχημα είναι ο τρόπος με τον οποίο μετακινείται. Ο Άλεξ για παράδειγμα, όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά είναι και ο πρώτος μας Ολυμπιονίκης».

Χωρίς αποκλεισμούς

Ο Σάκης Νταντανίδης εξηγεί ότι τα όσα θα δημιουργηθούν δε θα στηριχτούν στην λογική της γκετοποίησης  και του αποκλεισμού των ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά στην προσαρμογή και των υπαρχουσών υποδομών στους κανόνες της προσβασιμότητας. «Συζητάμε για υποδομές στα ήδη υπάρχοντα αναψυκτήρια, και εστιατόρια με κατάλληλες ράμπες και όχι χωριστά. Ας βάλει ο καθένας από εμάς τον εαυτό του στην θέση ενός ανθρώπου με αναπηρικό αμαξίδιο για μια μέρα. Οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ πήραν κάποια στιγμή αναπηρικά αμαξίδια και προσπάθησαν να βγούνε στην πόλη και είδαν τις δυσκολίες που συναντά κανείς  όταν επιχειρεί να βγει έξω». Ο Γιώργος Πετρίδης κάνει τις επισημάνσεις του ως προς το θέμα του σχεδιασμού: «Δε μπορεί να γίνει ούτε από τοπικούς φορείς ούτε από ένα σύλλογο. Όταν έρθει η ώρα θα πρέπει κάποια εξειδικευμένα άτομα να αναλάβουν την κατάρτιση αυτού του σχεδίου.

Αν υπάρξει ζύμωση, αποδοχή από τους φορείς και την κοινωνία όλα τα άλλα είναι εύκολά».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.