26 Νοεμβριου 2003: Χρωματιζοντας την πολη

  • Ανάδειξη ιστορικού κέντρου Κομοτηνής
  • Παρουσίαση της μελέτης
  • Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες για την μείωση του συντελεστή δόμησης
  • Παράδειγμα προς μίμηση η πόλη της Ξάνθης

Την παρουσίαση της μελέτης για την ανάπλαση και αξιοποίηση του ιστορικού κέντρου Κομοτηνής έκανε το απόγευμα της Δευτέρας ο αρχιτέκτονας κ. Μανώλης Αναγνωστίδης ενώπιον του δημάρχου Κομοτηνής κ. Βαβατσικλή, δημοτικών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου και καταστηματαρχών της περιοχής.

Περίπου πριν μια δεκαετία υπήρξε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με οριοθέτηση της περιοχής. Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, που προσδιορίζεται από τις οδούς Ξενοφώντος, Γραβιάς Κιλκίς, Κανάρη, πλατεία Ηφαίστου, συγκαταλέγει τη Βασιλέως Παύλο, κατεβαίνει τη Συντάγματος Κρητών, συνεχίζει Ορφέως, Βενιζέλου και κλείνει στην Ξενοφώντος  και αφορά την παραδοσιακή αγορά της Κομοτηνής στην πρόταση της μελέτης περιλαμβάνονται κανονιστικοί όροι δόμησης, με μέγιστό ύψος κτηρίων στα 7,5 μέτρα γίνεται καθορισμός επιτρεπτών χρήσεων υπάρχουν δεσμεύσεις για κτίρια που κρίνονται διατηρητέα και προτείνεται η σύσταση επιτροπής που θα κρίνει αν οι παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει ο ιδιοκτήτης συνάδουν με τους κανονισμούς.

Επίσης, προτείνει την πεζοδρόμηση όλων των κάθετων της Έρμου δρόμων με περιμετρική κίνηση των αυτοκινήτων και καθορισμό θέσεων στάθμευσης στης οδούς Κιλκίς, Ιωαννίνων και Χαλκοκονδύλη.

Στην μελέτη έχουν προσδιοριστεί τρείς κατηγορίες κτιρίων, πενήντα πέντε στον αριθμό, από τα οποία πέντε είναι διατηρητέα στα οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση. Ενδεικτικά διατηρητέα χαρακτηρίζονται το «Ρολόι» η βιβλιοθήκη του Τεμένους, το ποτοποιείο «Μπακιρτζή», το «Πέτρινο» με τολαξευτό πωρόλιθο, που κτίστηκε το 1968 μετά την πυρκαγιά του προηγούμενου χρόνου. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν στα οποία υπάρχει η υποχρέωση διατήρησης των προσόψεων, ενώ επιτρέπεται οποιαδήποτε παρέμβαση στο εσωτερικό τους, και τα τρίτης κατηγορίας που είναι τα περισσότερα στα οποία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση η ανακατασκευή με την προϋπόθεση της τήρησης των κανόνων για την όψη των κτιρίων.

Στο κύριο μέρος της μελέτης υπάρχουν προτάσεις για τον περιβάλλοντα χώρο του ιστορικού κέντρου, με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομους, πέργολες, κιόσκια λουλούδια, όπως και η τοποθέτηση στην οδό Ερμού σκεπάστρων για να επιτρέπεται η κυκλοφορία ατόμων με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, όπως γίνεται σε πολλές πόλεις του εξωτερικού και στην Θεσσαλονίκη.

Η Χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το πρόγραμμα URBA. Για μεν τα διατηρητέα υπάρχει επιχορήγηση 50% ενώ οι δαπάνες ανάπλασης των άλλων κτιρίων βαρύνουν τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, διαφάνηκαν ελπίδες για ανάληψη μέρους η σε ολόκληρο της δαπάνης για την ανάπλαση των προσόψεων, με ενεργοποίηση λογαριασμών δημόσιων επενδύσεων, Οργανισμών της ΕΕ.

Η Τελική διαμόρφωση της μελέτης προκειμένου να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση του έργου θα γίνει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αφού ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των ιδιοκτητών και των Επιμελητηρίων, οι οποίες πρέπει να κατατεθούν εντός 20ήμερης προθεσμίας.

Βασική αρχή της Δημοτικής Αρχής αποτελεί η αξιοποίηση της περιοχής, η διατήρησης του παραδοσιακού χρώματος της αγοράς, η αξιοποίηση της περιουσίας των δημοτών Να σημειωθεί ότι κατά κύριο λόγο στην περιοχή του ιστορικού κέντρου υπάρχουν μικρά ακίνητα, που οπωσδήποτε κίνηση αξιοποίησης τους καθίσταται απαγορευτική. Μέσα από την οριοθέτηση της περιοχής και τον χαρακτηρισμό «ιστορικό κέντρο», δίνεται νόμιμη διέξοδος αξιοποίησης τους.

Η υπεύθυνη της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Ζωή Κοσμίδου υπογραμμίζει: «Οι παρεμβάσεις που προτείνει η μελέτη κινούνται στο πλαίσιο των  γενικών κατευθύνσεων που έχουμε δώσει εμείς, ως τεχνική υπηρεσία και το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν παύουν όμως να είναι προσωπικές απόψεις και θέσεις του μελετητή οι οποίες θα πάρουν την τελική τους μορφή μετά από παρεμβάσεις των ενδιαφερόμενων του δημοτικού συμβουλίου και των επιμελητηρίων».

 

Αντιρρήσεις

Στην μελέτη προτείνεται μέγιστο ύψος κτιρίων τα 7,5μέτρα που παραπέμπει σε συντελεστή δόμησης 2. Σε σχέση με όλα τα ισχύοντα 2,4 δημιουργεί μια διαφορά συντελεστών 0,40, στην καλύτερη περίπτωση. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, πιστεύοντας ότι τα ακίνητα τους χάνουν της αξία τους και με δεδομένο ότι δεν έχει εγκριθεί Γενικό Πολεοδομικό για την πόλη, δεν δέχονται την μεταφορά συντελεστού που διατυπώνεται ως πρόταση από τη μελέτη και αντιδρούν στην εφαρμογή του προγράμματος

Σε σχετική παρέμβαση του ο δήμαρχος κ. Βαβατσικλής επισήμανε: «Αν ο συντελεστής μικραίνει είναι όλα υπό συζήτηση. Εμείς θέλουμε να δώσουμε και να διατηρήσουμε το παραδοσιακό χρώμα της Κομοτηνής. Δεν νομίζω ότι θα ήταν ωραίο σε οικόπεδα των 50 ή 60 τμ να κτιστούν τριώροφες η τετραώροφες οικοδομές, ούτε αξιοποιούμε με τον τρόπο αυτό την περιουσία μας. Παλιότερα οι συνδημότες μας αντιδρούσαν όσον αφορά στην κάλυψη της δαπάνης για την ανάδειξη της πρόσοψης που ανέρχονταν στο 50%. Τώρα γίνονται προσπάθειες και έχει κατορθωθεί τη δαπάνη αυτή να την πληρώνουν η ΕΕ και κάποιοι δημόσιοι οργανισμοί.

Δίπλα στην Ξάνθη με απαγορευτικές δεσμεύσεις σε μεγαλύτερο βαθμό, ανάπλασαν ολόκληρη πόλη. Οι επιχειρηματίες αύξησαν τις δουλείες τους και τώρα όλοι ξέχασαν τους ενδοιασμούς του παρελθόντος».

Εκτός των αντιρρήσεων για την έμμεση μείωση του συντελεστού  δόμησης, από την κάθετη άρνηση, αλλά και την αδυναμία προς το παρόν μεταφοράς συντελεστού, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αντιδρούν στις πεζοδρομήσεις, ειδικά της Ανδρούτσου , υποστηρίζοντας ότι «θα στραγγαλίσει το κυκλοφοριακό της πόλης» και της Κανάρη, στην πλατεία Ηφαίστου, υποστηρίζοντας ότι τα είδη που πωλούν απαιτούν μεταφορικό μέσον από τον πελάτη τους.

Παράλληλα διατυπώθηκε η πρόταση για την εξ αρχής δημιουργία ενός «ιστορικού κέντρου» η οποία βρήκε απάντηση σε αποστροφή του λόγου του κ. Αναγνωστίδη: « Το ιστορικό κέντρο είναι από μόνο του ιστορικό η δεν είναι. Είναι η ανάγκη να ξεπεραστεί η κατώτερη ψυχολογία και η ιδεοληψία του στενού προσωπικού ατομικού συμφέροντος.

Ο δημότης δεν μπορεί να απαντά «δεν με ενδιαφέρει το καλό της πόλης «, γιατί μέσα στην πόλη αυτή ζει και σε αυτήν έχει τα επαγγελματικά του συμφέροντα. Η καλοπροαίρετη συζήτηση βοηθά πάντα στην εξεύρεση λύσεων».

Έφη Μωραΐτου

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.