24 Σεπτεμβιου 2001: «Αν δεν σπασεις αυγα δεν βγαινει ομελετα»

  • Αδιαφορούν οι φορείς για την κυκλοφοριακή μελέτη 
  • Την Τετάρτη παρουσιάζεται το «URBAN» στο Δημοτικό Συμβούλιο

Παρουσιάζεται την Τετάρτη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κομοτηνής ενώπιον του σώματος και των φορέων της πόλης η οριστική πρόταση του προγράμματος «URBAN», έτσι όπως κατατέθηκε και εγκρίθηκε τελικά από την Ε.Ε.

Με σημερινές του δηλώσεις στο ΠτΘ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Πετρίδης, τονίζει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης , θα γίνει η έγκριση του καταστατικού και της σύστασης της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κομοτηνής , η οποία πρόκειται να λειτουργήσει ως υποβοηθητικός φορέας υλοποίησης του Προγράμματος σε σχέση με τον Δήμο Κομοτηνής.

Σύμφωνα με τον κύριο Πετρίδη το πρόγραμμα «URBAN» αφορά υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης και κοινωνικές ομάδες οι οποίες χρήζουν στήριξης. Έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από το 2001 έως το 2006 και συνολικό προϋπολογισμού 4,2 δις από τα οποία τα 3,6 δις  είναι ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα 600 εκατομμύρια θα είναι ιδιωτική συμμετοχή

Αν και θα υπέθετε κανείς το αντίθετο, στο πρόγραμμα, δεν προβλέπεται για τον συνοικισμό του «Αλάν Κουγιού» , ωστόσο υπάρχει άλλο πρόγραμμα του ΥΠΕΣΔΑ στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος και θα δώσει λύσεις σε ότι αφορά την μετεγκατάσταση της συνοικίας που συνιστά μια ανοιχτή πληγή για την πόλη και τον πολιτισμό της.

Ο τελικός χώρος που επιλέχτηκε είναι ό χώρος κοντά στο ανάχωμα όπου ήδη υπάρχει πυρήνας κατοικιών αυτών των ανθρώπων και όπως τονίζει ο κύριος Πετρίδης βρίσκεται σε εξέλιξη η χωροθέτηση του, ενώ έχουν γίνει τα κτηματολογικά διαγράμματα και προχωρά στην διαδικασία απαλοτρίωσης.

«Υπάρχει μια απόφαση από τη Δημοτική Αρχή στο σύνολο της, στη λογική ότι αν δεν σπάσουμε αυγά δεν τρώμε ομελέτα. Η αναγκαιότητα της υλοποίησης αυτού του προγράμματος είναι και πρέπει να είναι πέρα από όποια μικροπολιτική η προσωπική σκοπιμότητα», σημειώνει με έμφαση ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών του Δήμου Κομοτηνής , αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προήλθαν κυρίως από θιγόμενους πολίτες της μειονότητας, οι οποίοι πιστεύουν ότι η εγκατάσταση των κατοίκων της συγκεκριμένης συνοικίας στο ανάχωμα , θα οδηγήσει στην απαξίωση των ιδιοκτησιών τους

Σε ότι αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη, σε μια εποχή που η Κομοτηνή χειμάζεται στην κυριολεξία από την κυκλοφοριακή ασφυξία, ο κύριος Πετρίδης σχολίασε αρνητικά την έλλειψη ενδιαφέροντος που παρουσιάζεται από φορείς , αλλά και από τους πολίτες , ενώ αναμένεται η κατάθεση της άποψης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που πρόκειται να κατατεθεί ενός των ημερών.

Αμέσως μετά θα γίνει η τελική επεξεργασία και παραλαβή της μελέτης σε κάποιο από τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια, αφού ενσωματωθούν αυτές οι προτάσεις που δεν θα ξεφεύγουν από την συνολική λογική της μελέτης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.