23 Nοεμβριου 1999:Η τοπικη αναπτυξη και η απασχοληση το ζητουμενο

  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 5ης Περιφερειακής Συνάντησης
  • Σ. Καμπέλης «Απαιτείται σχέδιο δράσεων που να μετρά αποτελέσματα»

Η τοπική ανάπτυξη και απασχόληση ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθές και σήμερα στην πόλη της Κομοτηνής. Μια εκδήλωση με στόχο τον συντονισμό των υπο εξέλιξη προγραμμάτων, πρωτοβουλιών και δράσεων σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς επίσης και την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη των τοπικών συνεργασιών.

Στην ουσία επρόκειτο για την εκκίνηση υλοποίησης του Γ’ Κοινοτικού πλαισίου στήριξης σε ότι αφορά την απασχόληση. «Είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο είναι της τάξεως του 1 τρις. Ενώ σε επίπεδο Περιφέρειας είναι 30 δις» τονίζει ο κ. Καμπέλης, γενικός γραμματέας της περιφέρειας και εξηγεί ότι δεν πρόκειται μόνο για τις καθιερωμένες δράσεις του παρελθόντος, δηλαδή μόνο κατάρτιση σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και για δράσεις οι οποίες αξιοποιούν τοπικό δυναμικό δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Δράσεις συνδεόμενες με τον κοινωνικό τομέα, το περιβάλλον , τον αγροτικό τομέα. «Έχουμε κάποιες σκέψεις για το πώς αυτό το κομμάτι θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο Γ΄Κ.-Π.Σ». Έτσι στην 5η Περιφερειακή συνάντηση του υπουργείου εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων και Εθνικών Δομών στήριξης Κοινοτικών Πρωτοβουλιών, απασχόληση και ADAPT,παρουσιάστηκαν ορισμένα παραδείγματα από παρόμοιες δράσεις που είχαν ενταχθεί στο 2ο Κ.Π.Σ «Κυρίως ο τρόπος υλοποίησης του με στόχο να συμβάλουν κατά το δυνατόν, σαν ιδέες στο να μετατραπούν σε συγκεκριμένες δράσεις του 3ου Κ.Π.Σ.» Το παραπάνω ήταν το ζητούμενο από τη συνάντηση, το δεύτερο και κατά την γενική ομολογία ουσιαστικότερο ήταν το να υπάρξει μια ενημέρωση και ένας προβληματισμός από τους φορείς της Περιφέρειας – σ΄αυτό το σημείο βοήθησαν οι εισηγήσεις τόσο της γενικής γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου, όσο και αυτή του γ.γ. της Περιφέρειας κ. Σταύρου Καμπέλη. Προβληματισμός και ερεθίσματα για το τι πρέπει να σκεφθούν και πως πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ομολογουμένως πόρους από το Γ’Κ.Π.Σ.. «Αυτή τη φορά οι πόροι παρέχουν μια πολύ μεγάλη ευελιξία στους φορείς (δήμοι, Νομαρχία, Περιφέρεια) αλλά ταυτοχρόνως έχουν και εξαιρετικές απαιτήσεις διότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα, μετρήσιμο αποτέλεσμα. Κι αυτό δεν υπάρξει θα ακολουθήσει απώλεια πόρων». Η ενημέρωση και ο προβληματισμός φαντάζει απαραίτητος όσο ποτέ, για να μπορέσει να υπάρξει σχεδιασμός και υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων κατάρτισης – απασχόλησης σε ένα πολύ δύσκολο τομέα. «Μέχρι τώρα ξέραμε να φτιάχνουμε έργα κτήρια, δρόμους κτλ., δεν ξέρουμε όμως να υλοποιήσουμε προγράμματα που οδηγούν σε απασχόληση ανεξάρτητα του πως τα ονομάζουμε» δηλώνει ο κ. Καμπέλης επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να  «μάθουμε να υλοποιούμε τέτοια προγράμματα και να έχουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα πρέπει να διαμορφωθεί μια περιφερειακή πολιτική η οποία θα συνδέει στο επίπεδο της Περιφέρειας τις δράσεις των υπουργείων που έχουν σχέση με την απασχόληση.

«δεν νοείται να υπάρχει χωριστό κομμάτι του Υπουργείου Παιδείας στην κατάρτιση, στα ΙΕΚ η και στην έρευνα και να μην συνδέεται σε περιφερειακό επίπεδο με δράσεις του Υπουργείου εργασίας σε ότι αφορά την συνεχιζόμενη κατάρτιση. Η με δράσεις της περιφέρειας σε ότι αφορά τις επενδύσεις η με δράσεις σε πάλι του υπουργείου Εργασίας σ ότι αφορά Κοινοτικές Πρωτοβουλίες η θέματα καρτάρτισης επιδότησης από την πλευρά του ΟΑΕΔ». Εκείνο δηλαδή το οποίο θεωρείται απαραίτητο είναι ένα σχέδιο σε επίπεδο περιφέρειας ενδεχομένως σε επίπεδο νομού Δήμου – που να μετράει αποτελέσματα έχοντας μια πλήρη εικόνα σχεδιασμού και δράσεων που υλοποιούνται. Και το ζητούμενο, η δημιουργία ενεργών τοπικών δικτύων η οποία θα συντελέσει στην ευαισθητοποίηση, η στην διεύρυνση της διάδοσης ουσιαστικών αποτελεσμάτων και στην αξιοποίηση καλών πρακτικών και προϊόντων με απ’ωτερο στόχο την διεύρυνση, την ανάδειξη και την τοποθέτηση πολιτικών στρατηγικών σε τοπικό επίπεδο.

Κοινοτική Πρωτοβουλία Integra-Kάτοικοι της Ορεινής Ροδόπης

Τη δημιουργία δικτύων υποστήριξης και προώθησης εναλακτικών μορφών απασχόλησης παρουσίασε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης – Έβρου κ.Στάθης Κεφαλίδης αναφερόμενος καταρχάς στις βασικές ενέργειες του προγράμματος ( ενέργειες όπως δημιουργία μονάδας προώθησης και υποστήριξης εναλλακτικών μορφών απασχόλησης. Προώθηση αγροτουριστικών προϊόντων , η παραγωγή και η προώθηση αρωματικών φαρμακευτικών φυτών). «Όλες οι δράσεις είναι αποτέλεσμα συνεργασίας τοπικών φορέων που συμμετέχουν στην πρόταση και έχουν ως στόχους: Να γεμίσουν το κενό που υπάρχει ανάμεσα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών και τον υπόλοιπων κατοικιών της περιοχής. Αλλά και να εισάγουν την ομάδα στόχου, τους κατοίκους του Ορεινού Όγκου στην μοντέρνα αγορά εργασίας ούτως ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στις αναπτυξιακές διαδικασίες της περιοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κεφαλίδης για να αποκαλύψει εν συνέχεια σε δηλώσεις του ότι το πρόγραμμα equal θα περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα ομάδων. Θα επιδοτεί προγράμματα, τα οποία θα έχουν περιφερειακότητα η διακρατικότητα γι’ αυτό και τα σχέδια τα οποία θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι ευέλικτα και αποτελεσματικά.

Οι εργασίες της 5ης περιφερειακής συνάντησης έκλεισαν με την παρουσίαση των νέων μορφών κατάρτισης και απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.