21 Σεπτεμβριου Γευση της Θρακης… συμβολο κοινης συναινεσης

  • Χρύσα Μανωλιά : «Ένα αλλιώτικο κάλεσμα η γεύση για να γνωρίσουμε τους συνανθρώπους μας»
  • Μίνα Μαχαιροπούλου: « Κάθε συνάντηση στον κύκλο της ζωής και του χρόνου συνδέεται με την γεύση»
  • Έυη Βουτσινά «Ο τύπος του φαγητού αντανακλά στο επίπεδο της κοινωνίας»

Στις πιο απόκρυφες γωνιές της γεύσης καλεί το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων Κομοτηνής το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου προσφέροντας  τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές γεύσεις από τελετουργικά γεύματα όλων των πολιτισμικών ομάδων της περιοχής. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του Ν. Ροδόπης και τη μαγείρισσα και συγγραφέα κα Εύη Βουτσίνα. Ένα ταξίδι γεύσεων στις κουζίνες των Ανατολικοθρακιωτών, των Ανατολικορωμυλιωτών, των Ρομά των Πομάκων , των Σαρακατσάνων , των Ποντίων των Καπαδόκων, των Κρητών, αλλά και γεύσεις από την Αρμένικη κουζίνα , την Τουρκική, γεύσεις από ένα τόπο που γνωρίζει να συνυπάρχει, να δημιουργεί και να αντιστέκεται . «Είναι ένα αλλιώτικο κάλεσμα για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και τον τόπο δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου Λαϊκών δρωμένων κ. Χρύσα Μανωλιά , εξηγώντας πως πρόκειται για ένα τραπέζι που θα δώσει την ευκαιρία « να γνωρίσουμε τις γεύσεις της Θράκης αλλά και μέσα από τις γεύσεις τους ανθρώπους και τον τόπο». Θυμίζουμε ότι η ανάλογη εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί από το Κ.Λ.Δ. τον Αύγουστο του 98 με την διαφορά ότι οι αποδέκτες ήταν κάτοικοι του Νομού. «Φέτος αισθανθήκαμε ότι μπορούσαμε να απλώσουμε αυτή την εκδήλωση σε όλη την Ελλάδα, έτσι θα έχουμε παριστάμενους άτομα που σχετίζονται έμμεσα η άμεσα με τις γεύσεις και την μαγειρική από όλη την Ελλάδα». Σύμφωνα με την πρόεδρο του κέντρου ο πολιτισμός είναι ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης και για αυτό πρέπει να βρίσκεται πίσω από οποιαδήποτε κίνηση και ενέργεια. « Το φαγητό είναι ένα από τα βασικά πολιτισμικά στοιχεία που επιτρέπει με τον δικό του τρόπο να γνωρίσεις στον τόπο, τους ανθρώπους , τις δυνατότητες τους και το όραμα τους για το αύριο». Μια αλληλογνωριμία που συμβάλει στη αρμονική συμβίωση και στον συναγώνα ενός καλύτερου σύριου.

 

Παραδοσιακά φαγητά και τουριστική ανάπτυξη

Μια διαφορετική πτυχή της εκδήλωσης,αυτή της τουριστικής αξιοποίησης παρουσίασε η κ. Μανωλιά, υποστηρίζοντας ότι παραδοσιακές, γεύσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της «δρομολογούμενης, της επιθυμητής και τόσο αναγκαίας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής . Τα παραδοσιακά φαγητά είναι ένα στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτή την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής , αναξιοποίητο ως αυτή τη στιγμή». Η παρουσία της γυναίκας πίσω από την δημιουργία παραδοσιακών γεύσεων επισημάνθηκε ότι κρύβεται. «Η γυναίκα ως αντικείμενο και ως αξιοποιήσιμη δύναμη. « Η γυναίκα βγαίνει στο προσκήνιο, συνεργάζεται , βρίσκει καινούριες μορφές επαγγελματικής απασχόλησης , έχει οικονομικά οφέλη και συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην γενικότερη τοπική ανάπτυξη».

Φαγητά με γεύση της Θράκης

«Κεσκέκ με κοσάρες», «κοτόπουλο ρολό Τυρολόης», «Σουβάν κεφτέδες», «Καντούμα», «Ποδαράκια με φασόλια και κρεμμύδια», «Αντάκ και αναψυκτικό με δαμάσκηνα», «Λουκάνικα και σοχούμι», «Τυρόψωμο και κουλουρόπιτα», «Γαμήλιο κεμπάπ»,  Μισίκολο με λάχανο», «Μπουγάτσα των αραραβώνων», «Γαλατόπιτα», «Μουχαλέμπι», όλα εκείνα που την γλυκιά βραδιά του Σεπτέμβρη θα την κάνει και γευστική βραδιά. Μια βραδιά στην οποία θα αναπαράγεται η παραδοσιακή μαγειρική (στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στο Κόσμιο) και θα προσφέρεται ξανά στον φυσικό της χρήστη και αποδέκτη, στο λαό (στις αίθουσες του Ξενία). Μια προσπάθεια αναβίωσης της παράδοσης αλλά και της συνύπαρξης των λαών

Γεύση και έθιμα …

Την άποψη ότι οι γεύσεις σχετίζονται με τα έθιμα και την Λαϊκή Παράδοση κατέθεσε η διευθύντρια του Κέντρου Λαϊκών Δρώμενων κ. Μίνα Μαχαιροπούλου , υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει έθιμο και οποιαδήποτε τελετουργία παραδοσιακή που να μη σχετίζεται με τη λειτουργία του γεύματος, είτε πρόκειται για το έθιμο της Μπάμπως, του Καλόγερου , είτε πρόκειται για κάθε εκδήλωση στον κύκλο της ζωής και του χρόνου, είτε είναι χαρά , γιορτή, πένθος, αρραβωνιάσματα. « κάθε συνάντηση των ανθρώπων και κάθε κοινωνική εκδήλωση συνδέεται με την τελετουργία του φαγητού . Κι αυτός είναι ένας λόγος που επιλέξαμε το θέμα των παραδοσιακών γεύσεων . Οι παραδοσιακές γεύσεις αποτελούν ένα είδος αντιπρότασης σύμφωνα με την κ. Μαχαιροπούλου  στο σύγχρονο τρόπο ζωής που μας έχει επιβάλλει τα ταχυφαγεία . «Έχουμε χάσει αυτή  την αίσθηση  της επικοινωνίας και τις συνάντησης των ανθρώπων μέσα από την τελετουργία του γεύματος». Η βραδιά του Σεπτέμβρη θα δώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να βρεθούν μεταξύ τους , να ανταλλάξουν γνώμες και απόψεις και να απομακρυνθούν από την «πλήξη μιας μόνο πολιτισμικής εκδοχής και της μονομερείας»

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.