2 Δεκεμβριου 1999: Κεντρο αποκαταστασης Ατομων με ειδικες Αναγκες

  • Σ. Σταυρόπουλος: «Χρειάζονται κοινωνικές επενδύσεις χώροι στους  οποίους τα ΑμΕΑ θα βρίσκουν στήριξη»

Παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες η αυριανή και το θέμα της υλοποίησης του Κέντρου αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες στην περιοχή της Νέας Μοσυνούπολης έρχεται για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα, όπως και η υπόσχεση ότι μέχρι στιγμή το Πάσχα θα δοθεί σε χρήση.

Υπόσχεση διατυπωμένη από τον Νομάρχη Ροδόπης, τον κ. Στέργιο Σταυρόπουλο , ο οποίος δήλωσε σήμερα η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι κοντά του. Φροντίζει για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές γιατί θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να βρίσκονται στο περιθώριο».

Να θυμίσουμε ότι εδώ πρόκειται για ένα από τα 13 συνολικά κέντρα τα οποία υλοποιούνται στις περιφέρειες της χώρας. «Πρόκειται για δίκτυο κέντρων που απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες» διαφόρων κατηγοριών, καθώς και στο οικογενειακό τους περιβάλλον και χωροθετούνται σε όλη την επικράτεια (ένα ανά Νομό). Το δίκτυο αποτελεί καινοτομική δράση στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας και συνιστά ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο παροχής υπηρεσιών με «ανοιχτή»  λειτουργία.

Ειδικότερα το κέντρο της Κομοτηνής έχει εμβαδόν κυρίων χώρων 1242/92 με δυνατότητες εξυπηρέτησης 50 ατόμων με ειδικές ανάγκες διαφόρων κατηγοριών . Παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και κοινωνικής υποστήριξης διάγνωσης, αξιόλόγησης, λειτουργικής αποκατάστασης και προεπαγγελματικής κατάρτισης.

Ωστόσο αν και η σύμβαση υπογράφτηκε στις 16 Απριλίου του ’98 (προϋπολογισμού 338.990.400), υπήρχαν «κάποια προβληματάκια τα οποία είχαν να κάνουν με τεχνικά ζητήματα τα οποία έχουν ξεπεραστεί. Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να το εγκαινιάσουμε».

Ο κ. Σταυρόπουλος αναφερόμενος σε μια σειρά από δραστηριότητες και λειτουργίες που σχετίζονται με το θέμα έκανε λόγο για την ύπαρξη στο Ν. Ροδόπης σχεδίου, αλλά και ευαισθησίας για την δημιουργία τέτοιου είδους υποδομών. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι μοναχά με την προνοιακή μεταχείριση- επιδότηση δεν λύνονται τα προβλήματα. Χρειάζονται κοινωνικές επενδύσεις. Χρειάζονται χώρο στους οποίους τα άτομα αυτά θα βρίσκουν στήριξη. Γιατί κανείς δεν γεννήθηκε με ισόβιο πιστοποιητικό αρτιμέλειας».

Σε αυτό το σημείο ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την πλευρά του κ. Νομάρχη για την συμπεριφορά των οικογενειών των Α.μ.Ε.Α., οι οποίες όμως προσπαθούν να τα κρύψουν. Αυτή δεν είναι η σωστή τακτική. Πάνω σε τέτοιου είδους ζητήματα οφείλει η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να ακουμπά και να δίνει λύσεις».

Με την ελπίδα ότι η καθυστέρηση της υλοποίησης του έργου που μέχρι τώρα καταγράφεται οφείλονταν καθαρά σε τεχνικούς λόγους οι οποίοι ξεπεράστηκαν, άρα το κέντρο θα παραδοθεί συντόμως προς χρήση η αυριανή μέρα, θα βρει για μια ακόμη φορά γονείς να αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους (στην καλύτερη των περιπτώσεων) και άλλους να τα κρύβουν ως μίασμα και ντροπή λίγο πριν τη νέα χιλιετία.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.