17 Σεπτεμβριου 2004: Κορυφωνεται ο αγωνας κατα του χρυσου

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2004 ΚΑΙ ΏΡΑ 9.00 το πρωί το δικαστήριο του Νομάρχη Ροδόπης κ. Γιαννακίδη

Στο κάλεσμα της διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης –Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού ανταποκρίθηκαν οι φορείς του νομού μας ώστε να διατρανώσουν για άλλη μια φορά την αντίθεση τους στην υλοποίηση αυτής της επένδυσης στην περιοχή της Θράκης.

Ο σκοπός της συνάντησης που έγινε στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας Ροδόπης ήταν η διοργάνωση συλλαλητηρίου με αφορμή τη δίκη του Νομάρχη που θα γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου 2004, στις 9.00 το πρωί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής

Πρόεδρος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού κ. Δάνος Σεργκενλίδης

«Έχουμε όλα τα μέσα να πετύχουμε τον αγώνα»

«Ως γνωστόν στις 22 Σεπτεμβρίου 2004 στις 9.00 το πρωί θα γίνει το δικαστήριο με αφορμή την δίωξη κατά του νομάρχη Ροδόπης που έκανε η εταιρία «Χρυσωρυχεία Θράκης», η οποία δραστηριοποιείται στο πέρασμα της Αλεξανδρούπολης. Με την ευκαιρία σε αυτή η Διανομαρχιακή Επιτροπή, πιστεύοντας ότι ουσιαστικά αυτού του είδους η δίωξη στρέφεται κατευθείαν στην κοινωνία της Θράκης, η οποία αντιτίθεται σύσσωμη και με κάθε τρόπο στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού, αποφασίσαμε μα κάνουμε ένα συλλαλητήριο για να διατρανώσουμε τις φωνές μας και να δώσουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση , ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε αυτήν την ανάπτυξη της περιοχής μας και την καταστροφή του περιβάλλοντος, της υγείας των κατοίκων αλλά και οποιασδήποτε άλλης μορφής ανάπτυξης» είπε ο πρόεδρος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης -Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού κ. Δάνος Σεργκενλίδης τονίζοντας ότι «ουσιαστικά η ανάπτυξη εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή απαξιώνει κάθε άλλου είδους δραστηριότητα δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στο περιβάλλον, καταστροφή των υπογείων και επίγειων υδάτων και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην υγεία των κατοίκων».

Η διανομαρχιακή Επιτροπή δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει την αναπτυξιακή πορεία που έχει πάρει ήδη η Θράκη και να γυρίσει πίσω σε μια μορφή δραστηριοτήτων  που αποτελεί υπανάπτυξη και όχι ανάπτυξη, ενώ είναι αισιόδοξη και κάνει λόγο για μια απαλλακτική απόφαση η οποία «θα είναι ένα άλλο όπλο στα χέρια μας αφενός μεν οι τοπικές κοινωνίες έχουν λόγο για την ανάπτυξη τους, αλλά και ότι ο αγώνας, τον οποίο δίνουμε , γιατί εμείς το γνωρίζουμε ότι είναι δίκαιος και έχουμε όλα τα μέσα να πετύχουμε, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι πατάμε γερά στα πόδια μας και ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε. Δεν θέλουμε να υποστούμε ότι έχουν υποστεί άλλες περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίες αργότερα μετάνιωσαν για αυτού του είδους την ανάπτυξη».

Πρόεδρος του Νομαρχιακού συμβουλίου Ροδόπης κ. Γιώργος Πεταλωτής

«Περαιτέρω ενέργειες που θα δείξουν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας»

Μιλώντας για προσφυγή της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» κατά του Νομάρχη Ροδόπης κ. Άρη Γιαννακίδη , η οποία θα εκδικαστεί στις 22 Σεπτεμβρίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης κ. Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε ως συνειδητή την πράξη του νομάρχη Ροδόπης, ισχυριζόμενος ότι ο νομάρχης «παρέλειψε να προβεί σε νόμιμη ενέργεια, δηλαδή να παραχωρήσει άδεια για εκμετάλλευση της εταιρείας αυτής . η πράξη του νομάρχη ήταν συνειδητή, παρέλειψε να εκδώσει ακριβώς την άδεια γιατί είχε την πεποίθηση ότι το περιβάλλον είναι ο πρωταρχικός στόχος σε μια ευνοούμενη πολιτεία και δεν μπορούμε για τυπικούς λόγους να παραχωρούμε την γη μας και να ξεπουλάμε το περιβάλλον μας σε σκοπούς, οι οποίοι δεν συνάδουν με την υγεία και με την σωστή διαχείριση περιβάλλοντος». Όσο για την εν λόγο συνάντηση των τοπικών φορέων που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης , ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι θα αποφασιστούν οι ενέργειες οι οποίες θα δείξουν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην επικίνδυνη αυτή επένδυση για το περιβάλλον και την υγεία μας».

Δήμαρχος Αιγείρου κ. Βαγγέλης  Λίτσος

«Οι πολίτες να αποφασίζουν για το μέλλον και όχι κάποιοι άλλοι από μακριά»

Ο δήμαρχος Αιγείρου κ. Βαγγέλης Λίτσος με τη σειρά του, μετέφερε την τοποθέτηση της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα και του Δήμου Αιγείρου στο θέμα του Χρυσού, η οποία είναι «απλή, οριστική και αμετάκλητη». «Είπαμε ΌΧΙ σ αυτού του είδους την επένδυση γιατί δεν ταιριάζει στον αναπτυξιακό χαρακτήρα που έχει ευρύτερη περιοχή του νομού Ροδόπης και σαφέστατα ο Δήμος Αιγείρου που έχει ανεπτυγμένη γεωργία και τουρισμό, είναι κάθετα αντίθετος  γιατί και αυτές οι δύο παραγωγικές δραστηριότητες θα θίγουν καίρια από μια τέτοια δραστηριότητα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι , το έχουμε εκδηλώσει με κάθε τρόπο και θεσμικά με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα είμαστε στο πλευρό του νομάρχη έτσι ώστε τελικά οι πολίτες να αποφασίζουν για το μέλλον και μόνο αυτοί και όχι κάποιοι άλλοι από μακριά».

Ο κ. Λίτσος μίλησε επίσης και για την νομοθετική ρύθμιση που ήρθε πλέον καιρός να γίνει, αλλά και για το μεταλλευτικό κώδικα που πρέπει να αλλάξει «για να έχει η τοπική κοινωνία λόγο και η άποψη όταν πρόκειται να γίνουν τέτοιου είδους δραστηριότητες που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου».

 

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.