16 Σεπτεμβριου 1999: Στο στρατοπεδο Ηλιοπουλου η ιστορια σβηνει …

  • Από το Υπουργείο Άμυνα στο Υπουργείο Εσωτερικών
  • Τα πλάνα λειτουργίας σχολής Δημόσιας Διοίκησης έμεινα στο αρχείο

Ένα διώροφο κτίριο 2.000τ.μ με μεγάλη χρηστική αξία αλλά και ιστορική σημασία έχει αφεθεί εγκαταλελειμμένο στο στρατόπεδο Ηλιοπούλου (Τέρμα Αγίας Βαρβάρας ), απομεινάρι της βουλγαρικής κατοχής του 1940, γινόμενο «παίγνιο» ανάμεσα σε υπουργεία ανευθυνοϋπεύθυνους.

Σύμφωνα με ειδικούς πρόκειται για ένα καλοκατασκευασμένο κτίριο που θα μπορούσε αν ανακαινίζονταν εγκαίρως, με πολύ λίγα χρήματα να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως

«Όσο περνάει ο καιρός τόσο ρημάζει και τόσο ακριβότερη γίνεται η ανακαίνιση του.

Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για λίγο …

Όταν , από το Υπουργείο Άμυνας είχε παραχωρηθεί στο τότε Υπουργείο Προεδρίας, σημερινό Δημόσιας Διοίκησης και αποκέντρωσης, περί το 1995 είχε  προβληθεί ως ιδανικός χώρος στέγασης της σχολής επιμόρφωσης των υπαλλήλων της Δημόσιας Διοίκησης.

«Γι αυτό είχαμε ζητήσει την παραχώρηση του στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση» δηλώνει σήμερα ο νομάρχης Ροδόπης κ. Στέργιος Σταυρόπουλος , εξηγώντας ότι αυτή η αξιοποίηση του χώρου θα γίνονταν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος  «Κλεισθένης». «Ωστόσο η μεταβίβαση του έγινε στο τότε Υπουργείο Προεδρίας και παρόλο που το προσωπικό της Σχολής προσελήφθη και εκπαιδεύθη , τα χρήματα περί 600 εκατομμύρια, δεν δόθηκαν, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν υπάλληλοι στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε παραμένει στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης χωρίς η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχουν λόγο και δυνατότητα αξιοποίησης του, προς το παρόν. «Εμείς εμμένουμε στην άποψη μας να μας δοθεί η δυνατότητα να το αξιοποιήσουμε, ως κέντρο διαρκούς επιμόρφωσης των υπαλλήλων χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν στην Πάτρα στην Θεσσαλονίκη κι όπου αλλού οι υπάλληλοι». Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες ένας μέρος του παλιού στρατιωτικού κτιρίου προβλέπονταν να λειτουργήσει ως στρατιωτικό μουσείο. (ήταν άλλωστε και ο όρος παραχώρησης που έθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας).

Στην τελευταία επίσκεψη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, το θέμα τέθηκε εκ νέου (ήταν ο ίδιος Υπουργός Προεδρίας τότε) ζητώντας του να μεσολαβήσει ώστε να δρομολογηθεί η παραχώρηση του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , η οποία πιθανόν θα μπορούσε να αξιοποιήσει χρήματα από το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, σώζοντας το από βέβαιη κατάρρευση. Προς το παρόν , ως απομεινάρι άλλων χρόνων (όμοιο με αυτό του παλιού δικαστικού Μεγάρου, της Μεραρχίας κτλ.) σβήνει μέρα με τη μέρα.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.