14 Σεπτεμβριου 1998: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Κατασκευαζεται Πυρετωδως…

  • 3 εγκατεστημένες εργολαβίες στη Ροδόπη
  • Κομοτηνή –Στρύμη: έτοιμη μέχρι τέλος του χρόνου
  • Τον Νοέμβριο οι εργολαβίες τμημάτων Βαφέϊκα –Κομοτηνή.

Η ΕΓΝΑΤΊΑ ΟΔΌΣ, ο δρόμος με την ιστορική αναφορά και την πολλαπλή οικονομική  αναπτυξιακή και εθνική σημασία κατασκευάζεται μετά την ιστορική εκείνη απόφαση να επεκταθεί ο δρόμος μέχρι το Ορμένιο (η Ε.Ε. είχε αρχικά απορρίψει την ιδέα η Εγνατία να επεκταθεί στην Θράκη λόγω μικρών κυκλοφοριακών φόρτων ξεκίνησε η δρομολόγηση της κατασκευής των τμημάτων που εξασφάλισαν χρηματοδότηση.

Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί παραθέτουμε κάποια στοιχεία που αφορούν στην πορεία των έργων της Εγνατίας Οδού στη Ροδόπη σε μια προσπάθεια να πληροφορήσουμε τους Αναγνώστες για την πραγματική διάσταση του έργου.

Τρείς εργολαβίες

Αυτή την περίοδο, τα υπό κατασκευή τμήματα της Εγνατίας Οδού στο νομό Ροδόπης είναι τρία

Η παράκαμψη Κομοτηνής Ανάδοχος κατασκευάστρια εργολαβική εταιρεία είναι η Αθηναϊκή Τεχνική Α.Ε. Κατά τον Αύγουστο η πρόοδος του έργου σε αυτό το τμήμα βρίσκεται στο 22%. Η ολοκλήρωση του τμήματος από τον κόμβο εξόδου έως το επόμενο διάστημα της Εγνατίας Οδού, θα πραγματοποιηθεί ως το τέλος του 1998. Το υπόλοιπο έργο της παράκαμψης, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 1999. Το κόστος κατασκευής του τμήματος αυτού ανέρχεται στα 3,515 δις δρχ.

Το τμήμα Κομοτηνή –Στρύμη .

Ανάδοχος κατασκευάστρια εργολαβική εταιρεία είναι Η Κ/Ξ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΉ ΖΕΥΣ. Η πρόοδος του έργου βρίσκεται σε ποσοστό 82%. Η παράδοση του τμήματος από τον εργολάβο αναμένεται έως το τέλος 1998. Το κόστος ανέρχεται στα 9,515 δις δρχ.

Το τμήμα Στρύμη-Μέστη ανάδοχος κατασκευάστρια εργολαβική είναι η Κ/Ξ  ΑΤΕΒΕ- ΚΟΜΒΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. Το ποσοστό προόδου των εργασιών στο τμήμα αυτό είναι 60% και ισχύον συμβατικός χρόνος παράδοσης έχει οριστεί στις 30/3/99. Το κόστος κατασκευής σ΄αυτό το τμήμα ανέρχεται στα 7,440 δις δρχ.

4 γέφυρες

Ο αυτοκινητόδρομος σε όλα τα τμήματα στο νομό Ροδόπης είναι τετραϊχνος , πλάτους 24,50μ., με δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,75μ. και μια βοηθητική πλάτους 2,50μ. ανά κατεύθυνση. Στη μέση υπάρχει διαχωριστή νησίδα πλάτους 4,50μ. Το συνολικό μήλος των γεφυρών της Εγνατίας οδού για το νομό Ροδόπης Είναι 2.571μ. Σε αυτές τις γέφυρες με μήκος μεγαλύτερο των 100 μ. Οι δύο βρίσκονται στο τμήμα Ίασμος-Κομοτηνή και έχουν μήκη 130μ. και 450μ., η Τρίτη βρίσκεται στο τμήμα Παράκαμψη Κομοτηνής και έχει μήκος 105μ. ενώ η τέταρτη βρίσκεται στο τμήμα Κομοτηνή Στρύμη και έχει μήκος 440μ.

Βαφέϊκα –Κομοτηνή

Τον Απρίλιο που μας πέρασαν εντάχθηκαν στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Π.Ο.Α (Προσβάσεις Οδικοί Άξονες) τα κομμάτια Βαφέϊκα –Κομοτηνή με προϋπολογισμό δημοπράτησης 60 περίπου δις δρχ. 30 δις για το κομμάτι Βαφέϊκα- Ιασμος και 28,5 δις για το κομμάτι Ίασμος Κομοτηνή. Έχει ήδη γίνει προκήρυξη του διαγωνισμού ανάθεσης των εργολαβιών στις 30 Ιουνίου και οι σχετικές προσφορές έχουν κατατεθεί η υπογραφή των συμβάσεων ανάθεσης προγραμματίζεται για το τέλος του Νοεμβρίου 1998.

Όταν θα ολοκληρωθούν τα τμήματα της Εγνατίας Οδού τότε η Ροδόπης δεν θα είναι μια απομονωμένη περιοχή. Οι τοπικοί άρχοντες αξίζει να παλέψουν για την ταχύτατη κατασκευή τους.

Θ.Α

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.