14 Δεκεμβριου 1998: Ορκιστηκε χθες, το νεο Δημοτικο Συμβουλιο

  • Υποσχέσεις για ένα δυνατό ξεκίνημα

Με δύο χαρτόσημα των 100 στα χέρια (οι γνώστες, γιατί οι υπόλοιποι έτρεχαν την τελευταία στιγμή), ως καταβολή του φόρου που βαρύνει αυτόν που θα ορκιστεί, για να επικολληθούν στο πρωτόκολλα ορκωμοσίας, με καινούργια κοστούμια οι άνδρες, λαμπερά ρούχα οι γυναίκες, με άγχος οι νεοεκλεγμένοι και διάθεση για πειράγματα οι παλαιότεροι , με ένα μικρό πανικό κατά την κατάληψη των εδράνων, αλλά και πολλά πρόσωπα, μετά από πολύχρονη παρουσία απόντα πραγματοποιήθηκε χθες η ορκωμοσία των μελλών του δημοτικού συμβουλίου αλλά και των τοπικών συμβουλίων του Δήμου Κομοτηνής.

Συνέπεια σοβαρότητα, υπευθυνότητα πειθώ ζήτησε από τα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Παπαδριέλης με στόχο να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να τα καταφέρει στην πιο δύσκολη για αυτή χρονιά (δύσκολη λόγω Καποδίστρια, αλλά και λόγο σφιχτής οικονομικής πολιτικής) Οι ανάγκες των πολιτών είναι μεγάλες οι ανάγκες ανάπτυξης της περιοχής δεδομένες και θα πρέπει να διεκδικήσουμε και να πάρουμε αυτό που μας ανήκει τόνισε ο δήμαρχος, δίνοντας ίσως το στίγμα της πολιτικής της νέας τετραετίας, επισημαίνοντας, πως η δημοτική αρχή είναι διατεθειμένει να συνεργαστεί με όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για να μπορέσουν από κοινού να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις στα νέα δεδομένα.

Πιστεύω στην αυτοδιοίκηση έχει προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου και έχει τις δυνατότητες να προσφέρει ακόμα περισσότερα αρκεί να πραγματοποιηθεί η αποκέντρωση με μεταφορά όχι μόνο αρμοδιοτήτων, αλλά και οικονομικών πόρων δήλωσε μετά το τέλος της ορκωμοσίας, ο κ. Παπαδριέλλης, κάνοντας την πρόβλεψη πως τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο θετικά για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς υπάρχει η διάθεση όλων. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό το νέο βάρος  υποσχέθηκε ο κ. Παπαδριέλλης φανερά αισιόδοξος για τη νέα τετραετία. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Θεόδωρος Τσάκωνας ζήτησε πίστωση χρόνου για τους νεοεκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους ενώ έθεσε ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Κομοτηνής. Όσον αφορά δε το νέο σκηνικό, αλλά και την τακτική που θα ακολουθήσει η αντιπολίτευση πιθανών, θα υπάρξει με κάποια διαφοροποίηση η οποία θα έγκειται στην ποιότητα του αντιπολιτευτικού λόγου. Ο κ. Μιχάλης Καρανικολάου από τη δική του πλευρά μίλησε για συνετή παρουσία και αντιπολιτευτικό λόγο, όπου κρίνεται απαραίτητο αλλά και συνεργασία όταν οι περιστάσεις επιβάλουν.

Η γυναικεία συμμετοχή

Η σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ανδροκρατούμενη κι αυτό γιατί μόνο τέσσερα από τα 37 μέλη είναι γυναίκες. Έτσι χθές είχαν οι γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι την τιμητική τους αλλά και τα βλέμματα των αντρών στραμμένα πάνω τους. ο ρόλος της εκπροσώπησης του γυναικείου φύλλου ιδιαίτερα σημαντικός μπορεί στην Ευρώπη να κάνουν λόγο για τη γυναικεία αντεπίθεση, ωστόσο , στην Κομοτηνή και στο νέο δημοτικό συμβούλιο τα πράγματα είναι μάλλον απογοητευτικά (όπως και το σκηνικό σε όλη την Ελλάδα, μόνο με 13 δημαρχίνες εκλεγμένες).

Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη κι αυτό γιατί τα κοινωνικά προβλήματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και αγγίζουν όλες τις γυναίκες, σχολιάζει η κ. Αθηνά Μπομποτά, έχοντας υην πείρα της προηγούμενης θητείας και προσθέτει, ότι οι γυναίκες είναι συνδεδεμένες με τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με αποτέλεσμα εμείς ως εκπρόσωποι των γθναικών θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο, ώστε να καλύψουμε τη διαφορά και να εκπροσωπήσουμε όλες τις ομάδες , όλες τις κοινωνικές μειονότητες, στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της κ. Χρύσας Μανωλιά η οποία έκανε λόγο για μια επιπλέον πρόκληση, η μικρή αριθμητικά συμμετοχή έχουμε ένα επιπλέον ρόλο περισσότερο από τους άλλους, να συμβάλουμε στην κατεύθυνση, ώστε τα τέσσερα αυτά χρόνια να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε τη νέα τετραετία, η συμμετοχή των γυναικών να είναι μεγαλύτερη.

Όσον αφορά τον τρόπο υλοποίησης αυτών των προϋποθέσεων αυτός είναι ένας η συνεργασία και η συστράτευση δυνάμεων ‘’ θα πρέπει με ενωμένες δυνάμεις να προχωρήσουμε σε κοινούς στόχους μέσα από μια συγκεκριμένη μεθοδολογία εφόσον υπάρχει βούληση. Με την κυρία Μανωλιά συμφώνησε η τρίτη της παρέας η κ. Χασά Ογλού Ασιμέ, όταν της τέθηκε το ερώτημα αν θα συνεργαστεί; «Οπωσδήποτε. Είμαστε λίγες και επιβάλλεται. Θα προσπαθήσω και θα εργαστώ προς αυτή την κατεύθυνση». Το βάρος της εκπροσώπησης διπλό για την κ. Ασιμέ , καθώς θα  πρέπει να εκπροσωπεί και τις γυναίκες της μειονότητας, των οποίων η φωνή ακούγεται, ελάχιστα σχεδόν καθόλου. Χρειάζεται πολύ δουλειά απαντά η κ. Ασιμέ στο ερώτημα πως σκέφτεται να δυναμώσει την φωνή των γυναικών και εξηγεί πως χρειάζεται πολύ δουλειά η προσπάθεια όλης της κοινωνίας. Η επίσης νεοεκλεγμένη, η κ. Σοφία Μενεσελίδου έθεσε μια καινούργια κατεύθυνση στο θέμα της γυναικείας παρουσίας στο δημοτικό συμβούλιο , τονίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ποιότητα της γυναικείας παρουσίας  Ο αγώνας θα πρέπει να είναι διπλός. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να βρούμε όλες εκείνες τις συνισταμένες που θα αναδείξουν μεν την γυναίκα στο προσκήνιο αλλά θα την αναδείξουν δίνοντας της ένα ουσιαστικό ρόλο αλλά και την ευκαιρία να καλλιεργήσει δυνάμεις και ποιότητες σκέψεις και δράσεις που είχαν μείνει σε αδράνεια εδώ και πολλά χρόνια.

Οι γενικόλογες τοποθετήσεις χαρακτήριζαν εδώ και πολύ καιρό τους άντρες για αυτό οι ψηφοφόροι είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί απέναντι στις γυναικείες παρουσίες που καιρό τώρα έξω από το παιχνίδι τους καταλόγιζαν, έτσι περιμένουν από αυτές έτοιμες προτάσεις. Οι προτάσεις είναι επαναλαμβανόμενες εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζει η κ. Μενεσελίδου τονίζοντας, ότι οι γυναίκες θα πρέπει να παλέψουν για την αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Ενώ η κ. Μανωλιά τέλος έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης της γυναικείας οπτικής στην αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, μια διαφορετική οπτική που θα δημιουργήσει και θα συμβάλει στην λύση των μεγάλων καθημερινών κοινωνικών προβλημάτων που έχουν τελματώσει.

Οι νέοι είναι ωραίοι

Τα φώτα χθές έπεσαν και πάνω στους νεοεκλεγμένους άνδρες δημοτικούς συμβούλους και ιδιαίτερα σε αυτούς που είναι νέοι σε ηλικία.

Όπως οι κ. Γεώργιος Πετρίδης και Γιώργος Μανανάς που εθεάθησαν στην ορκωμοσία να συζητούν μαζί (πιθανόν για το μέλλον τους στο χώρο του δημοτικού συμβουλίου αλλά και να συγκεντρώνουν δίπλα τους παλιούς δημοτικούς συμβούλους. Ο  ρόλος του δημοτικού συμβούλου είναι για εμένα πάρα πολύ σημαντικός για αυτό και θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά μας και γιατί όχι να σπρώξουμε τους παλαιώτερους προς μια δημιουργική πορεία δήλωσε φανερά αισιόδοξος ο κ. Γιώργος Μανανάς για να συμφωνήσει αμέσως μετά ο συνονόματος τους κ. Γιώργος Πετρίδης Πρέπει να συνεργαστούμε για την λύση των προβλημάτων μικρών και μεγάλων. Ο κ. Πετρίδης θεωρεί επίσης πως η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί εχέγγυο στόχο ανοιχτής σκέψεις και ανανεωτικών απόψεων. Υπάρχουν παλιοί συνάδελφοι οι οποίοι έχουν αποδείξει με την πορεία τους μέχρι τώρα ότι πραγματικά σκέφτονται, όπως θα έπρεπε να σκέφτεται ένας σύγχρονος άνθρωπος ασχολούμενος με τα κοινά. Ως πρώτο γνώμονα θα έχουν αμφότεροι το συμφέρον του τόπου γι αυτό όπως τονίζουν είναι αποφασισμένοι να έρθουν και σε ρήξη ακόμη και αν χρειαστεί για να εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο τρόπο όλους όσους τους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και όχι μόνο.

Ο ουσιαστικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης επιβεβλημένος, οι προόπτικές που ανοίγονται με τον Καποδίστρια μεγά-λες, η όρεξη των εκλεγμένων αντιπροσώπων θα πρέπει να θεωρείται εκ των ον ουκ άνευ. Χθες για πρώτη φορά , η ορκωμοσία έγινε στο δημαρχείο Κοράνι για τους μειονοτικούς ευαγγέλιο για τους υπόλοιπους, ο όρκος βαρύς, όπως και οι υποχρεώσεις, ο χρόνος θα δείξει πόσοι (ευχή να είναι όλοι) θα τον τηρήσουν

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.