Υπαρχει κοινος παρονομαστης;

«Χρόνια πολλά …με τους έμμονους ήχους

ανηφορικών μηνυμάτων»

Θεοδόσης Σπαντιδέας, Ευχές

Αναρωτιέμαι αν μέσα στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα διαφαίνεται κάποια κοινή αναφορά των ανθρώπων της εποχής για το αύριο. Είμαι βέβαιος ότι άπαντες θέλουν να επιβιώσουν της Πανδημίας, ακόμα κι εκείνοι που ισχυρίζονται πως δεν υφίσταται Covid-19.

Άπαντες, ακόμα και οι μη-ορθολογιστές, σχεδιάζουν την επόμενη μέρα με ορθολογικά κριτήρια (οικονομική βελτίωση, επαγγελματική επιτυχία, πολιτική ανέλιξη). Άπαντες, ακόμα και οι (μη) «θεματοφύλακες» του (μη) Συντάγματος, στις ημέτερες υποθέσεις επικαλούνται την ισχύουσα νομιμότητα και τάξη. Άπαντες, ακόμα και οι κάθε είδους αρνητές, φοβούνται τη γενική (ανταποδοτική; εκδικητική;) άρνηση των άλλων, μόλις τους δοθεί η ευκαιρία. Άπαντες, ακόμα κι όσοι θέτουν σε διακινδύνευση  τη ζωή των δικών τους ανθρώπων, αγοράζουν γιορτινά δώρα για να εξορκίσουν το Κακό. Άπαντες, ακόμα και οι μη-πιστεύοντες στη θεία γέννηση, ζητάνε παρηγορία από το πνεύμα των Χριστουγέννων. Άπαντες, ακόμα και οι μη-δημοκράτες, συνειδητοποιούν -κι ας μην το παραδέχονται- ότι δεν μπορούν να ζήσουν εσαεί σαν άγρια θηρία, τρώγοντας ο ένας τον άλλον.

Κι όμως, ενώ άπαντες γνωρίζουν ότι καμμία σωτηρία δεν θα έρθει εξ ουρανού εάν εμείς αρνούμαστε τους κανόνες της συν ύπαρξής μας, αδυνατούν  ν’ αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα χωρίς ιδεοληψίες και φανατισμούς.

Κοινός κίνδυνος παραμένει ο φόβος του θανάτου, κοινός  παρονομαστής η ελπίδα της ζωής. Τι δεν καταλαβαίνουμε;

ΥΓ. «Χρόνια πολλά…με την ανατροπή του ανέφικτου» (Θ. Σπαντιδέας)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.