Ξερεις απο ΟΧΕ;

Της έκδοσης

Με το νέο ΕΣΠΑ να βρίσκεται στον ορίζοντα, έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για τα προγράμματα που θα δούμε την επόμενη περίοδο, μεταξύ των οποίων και οι νέες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, οι οποίες δυστυχώς μέχρι τώρα, σίγουρα δεν είναι ολοκληρωμένες, και είναι περισσότερο σημειακές παρά χωρικές.

Και αυτό γιατί, τουλάχιστον όπως ενημερωθήκαμε μετά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη κ. Χρήστου Μέτιου στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΕΠ ΑΜΘ, αυτή την περίοδο εκπονούνται μελέτες για την ΟΧΕ Τουρισμού – Πολιτισμού «Εγνατίας Οδού» και την ΟΧΕ της «Οροσειράς Ροδόπης και Ποταμού Νέστου».

Η πρώτη είναι η παλιά γνωστή ΟΧΕ Εγνατίας, με λίγο τουρισμό μέσα, μιας και απομένουν πολλά έργα να γίνουν, ενώ επ’ ουδενί, δεν είδαμε να ενώνονται τα διάφορα σημεία αρχαιολογικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που χρηματοδοτεί η ΟΧΕ, μεταξύ τους.

Αυτός άλλωστε, υποτίθεται, ήταν και ο ρόλος της, ενώ δεν είδαμε ποτέ την οργάνωση και λειτουργία του φορέα διαχείρισης και προώθησης τουρισμού που προβλεπόταν στο πλαίσιο της ΟΧΕ, την θέση του οποίου μάλλον θα αναλάβει ο  DMO που δημιουργείται στην ΑΜΘ.

Μέχρι εδώ, καμία έκπληξη, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς μας έκανε εντύπωση η νεκρανάσταση της ΟΧΕ Ορεινού Όγκου, που τώρα ονομάζεται Οροσειράς Ροδόπης και Ποταμού Νέστου, αλλά ουσιαστικά είναι η ίδια ιδέα.

Στο χαρτί, η ιδέα δεν είναι κακή: κάνεις επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς στους Δήμους των Ορεινών όγκων, ώστε αυτοί να αποτελέσουν ένα ενιαίο «χώρο» που θα μπορεί να αποτελέσει προορισμό για τους επισκέπτες, αλλά και να βελτιώσουν την ζωή των κατοίκων, σε μια εποχή που οι οικισμοί, ιδίως οι ορεινοί, φθίνουν.

Από το χαρτί όμως στην πράξη, μένουν πολλά να γίνουν, και η αποτυχία της προηγούμενης ΟΧΕ δεν μας εμπνέει εμπιστοσύνη για το μέλλον.

Να θυμίσουμε πως η ΟΧΕ Ορεινού όγκου ανακοινώθηκε λίγο μετά την ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας από τον κ. Μέτιο, ως ζώνης Νέστου και Ορεινού Όγκου Ροδόπης, με την προοπτική ακριβών να χρηματοδοτήσει έργα για το φυσικό περιβάλλον. Και ενώ αποτέλεσε και μέρος της πλατφόρμας στις εκλογές του 2019, τελικά δε προχώρησε κάτι, με τον κ. Μέτιο να παραδέχεται, το Σεπτέμβριο του 2020, πως παρά τις επαφές και συναντήσεις με Ορεινούς Δήμους, και την καταγραφή των έργων που μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, βρήκαν πως σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρχαν έργα, ενώ όσα υπήρχαν υποβλήθηκαν σε άλλες προσκλήσεις.

Και τότε είχε τονίσει πως η ανάγκη για έργα στον ορεινό όγκο παραμένει, κάτι στο οποίο θέλουμε να πιστεύουμε συμφωνούμε όλοι, ο προβληματισμός μας έγκειται στο γεγονός ότι η νέα ΟΧΕ, θα κολλήσει εκεί που είχε πρόβλημα και η παλιά: οι περισσότεροι Δήμοι είναι μικροί, και συνήθως δυσκολεύονται να ωριμάσουν έργα τα οποία θα πρέπει να ενταχθούν στην συγκεκριμένη Χωρική Επένδυση, και πόσο μάλλον να το κάνουν για να γίνει πραγματικά Ολοκληρωμένη. Εδώ ζορίστηκαν οι Δήμοι στην ΟΧΕ Εγνατίας Οδού, και εκεί περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι Μητροπολιτικοί Δήμοι της ΑΜΘ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.