Ξαναθυμηθηκαν το ασφαλιστικο

Ξαφνικά προχθές η κυβέρνηση θυμήθηκε πάλι το ασφαλιστικό και κάλεσε τους κοινωνικούς φορείς να αναθέσουν μελέτες, που θα αποτελέσουν τη βάση του κοινωνικού και πολιτικού διαλόγου.

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι επιβεβλημένη αφενός για τη δημοσιονομική σταθερότητα αφετέρου για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Από την άλλη κανείς δεν αμφισβητεί ότι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές.

Η απόφαση όμως της ελληνικής κυβέρνησης να ξαναφέρει στο διάλογο το θέμα του ασφαλιστικού δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τη σοβαρότητά της αλλά και για την αποφασιστικότητά της. Κατ’ αρχήν κανείς δεν γνωρίζει τις προτάσεις της για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Προσέρχεται δηλαδή στο διάλογο χωρίς ατζέντα. Από την άλλη το ασφαλιστικό έρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που αντιμετωπίζει αδιέξοδα με την οικονομική της πολιτική. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι θυμήθηκε ξανά το ασφαλιστικό λίγα εικοσιτετράωρα πριν αποσύρει την τιτλοποίηση και ξαναγράψει τον προϋπολογισμό.

Έτσι όμως ο διάλογος για το ασφαλιστικό δείχνει να είναι ένας αντιπερισπασμός στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μια κίνηση τακτικής με μοναδικό στόχο να μοιραστεί το πολιτικό κόστος με τα άλλα κόμματα. Αυτή η τακτική όμως απαξιώνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και σε τελική ανάλυση πλήττει την οικονομία της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.