“We Shall Overcome”

Για τον Pete Seeger σήμερα δυο λογάκια τον αμερικανό μουσικό που πέθανε τη Δευτέρα πλήρης ημερών σε ηλικία 94 ετών… Τον Pete που δεν ήταν μονάχα ένας θρυλικός καλλιτέχνης στρατευμένος, που ήθελε να κάνει τον κόσμο καλύτερο με τη μουσική του. Ήταν και ένας άνθρωπος πρότυπο! Μοναδικός και αδάμαστος, αφοσιωμένος στην αποστολή να φωτίσει τη σκοτεινιά…
 
Η φωνή του συνδέθηκε με το μήνυμα του τραγουδιού “We Shall Overcome” (Θα νικήσουμε) ύμνο του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, που δεν σταμάτησε ποτέ να τραγουδά μέχρι το τέλος, όταν είχε σπάσει πια η φωνή του… Του αμερικανού μουσικού που αντιμετώπισε με χλεύη τους «στρατηγούς» της Επιτροπής αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων, όπου κλήθηκε για να καταδώσει φίλους και γνωστούς συναδέλφους «κομμουνιστές»… Ο Bruce Springsteen είπε για τον Pete Seeger:« Επιβίωσες των καθαρμάτων άνθρωπε!» Κι έτσι είναι!
 
Στην εξαιρετική νεκρολογία για τον Seeger από τον John Nichol στο περιοδικό “The Nation” μεταξύ άλλων αναφέρεται…
 
“…Ο Seeger τραγούδησε μαζί με το Woody Guthrie, το τραγούδι «This land is your land, this land is my land …From California, to the New York Island, From the redwood forest, to the gulf stream waters… This land was made for you and me”. Ζούσε το στίχο και κάθε λέξη: “Κανείς δεν μπορεί να με σταματήσει να ζω, καθώς βαδίζω με τα πόδια στο δρόμο της ελευθερίας… Κανείς δε μπορεί να με γυρίσει πίσω, αυτή η γη φτιάχτηκε για σένα και για μένα”. Ο Seeger σύρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων μπήκε στη μαύρη λίστα κι από εκεί στο περιθώριο, με στόχο να σβηστεί από τα χάρτη της αμερικανικής μουσικής παραγωγής, αλλά δεν γονάτισε.
 
Συνέχισε να γράφει δικά του τραγούδια, όπως το “Where Have All the Flowers Gone,” (Πού πήγαν όλα τα λουλούδια) παίζοντας το μπάντζο του πάνω στο οποίο είχε χαραγμένη τη φράση: «Αυτό το όργανο πολιορκεί το μίσος για να το αναγκάσει να παραδοθεί». Διατήρησε τις ιδέες και συνέχισε το ταξίδι του σε ολόκληρη τη χώρα και στον κόσμο – τραγουδώντας για τα εργασιακά δικαιώματα τα πολιτικά δικαιώματα για την οικολογία στην ειρήνη.
 
Είχε καταδικαστεί το 1961 για περιφρόνηση στο Κογκρέσου, επειδή αρνήθηκε να αναφέρει ονόματα νέων κομμουνιστών και Σοσιαλιστών με τους οποίους είχε συνεργαστεί και τραγουδήσει τις μεθυστικές ημέρες του 1930 και 1940 στην αντιφασιστική εκστρατεία. «Η επιτροπή θέλησε να με διαπομπεύσει, επειδή δεν της άρεσαν κάποια από τα πολλές χιλιάδες μέρη που έχω τραγουδήσει», είπε. «Εγώ όμως έχω τραγουδήσει από παραδοσιακά τραγούδια της Αμερικής μέχρι και τραγούδια σε άλλες χώρες για όλους τους ανθρώπους, σχεδόν παντού. Κι είμαι περήφανος που ποτέ δεν αρνήθηκα να τραγουδήσω για οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων, είτε συμφωνούσα είτε διαφωνούσα μαζί τους. Έχω τραγουδήσει για πλούσιους και φτωχούς, για Αμερικανούς κάθε πολιτικής και θρησκευτικής άποψης, από κάθε φυλή, χρώμα και θρήσκευμα».
 
Και αυτή η στάση και ευαισθησία ήταν ισχυρότερη στον Pete από τις δυνάμεις που προσπάθησαν να τον φιμώσουν. Έζησε με την αγαπημένη του γυναίκα Toshi σε ένα λυόμενο που δεν είχε τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρισμό, αλλά του προσέφερε εξαιρετική θέα στον ποταμό Hudson που αγάπησε με πάθος. Ήταν πεισματάρης, προκλητικός και αισιόδοξος. Ένας ριζοσπάστης που υπηρέτησε τις ριζοσπατικές αξίες όλων των εποχών. Όπως την αγάπη του ενός για τον άλλον…”

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.