Βιβλια δημοσιων σχολειων και μειονοτικη εκπαιδευση

Οι  διαμαρτυρίες γονέων και κηδεμόνων στην Ξάνθη για τα βιβλία του ελληνόγλωσσου προγράμματος των μειονοτικών σχολείων είναι δίκαιη. Τα βιβλία αυτά δεν ανταποκρίνονται στις εκπαιδευτικές  ανάγκες της εποχής μας. Την άποψη αυτή εκφράζουν εξάλλου δάσκαλοι,  γονείς  και ευρύτερα όλοι οι εμπλεκόμενοι με το θέμα αυτό.

Μέχρι εδώ, όλα είναι κατανοητά και ευπρόσδεκτα. Όταν όμως το αίτημα είναι να μοιραστούν στα μειονοτικά σχολεία τα βιβλία των δημόσιων σχολείων, τότε προκύπτει η ανάγκη για εξειδικευμένη εκπαιδευτική επιστημονική άποψη. Δεν μπορεί μια ομάδα ανθρώπων άσχετη με την εκπαίδευση να καθορίσει ή να επιβάλλει  οτιδήποτε στα μειονοτικά σχολεία.

Άποψη μπορεί να έχουμε όλοι. Άλλο πράγμα όμως εκφράζω την άποψη μου κι άλλο πράγμα επιβάλλω την άποψη μου.

Αν  δεχτούμε ως δείγμα  εκπροσώπησης, τον αριθμό των σχολείων που θέλουν βιβλία δημόσιων σχολείων θα δούμε ότι είναι μια μικρή μειοψηφία. Άρα εδώ τίθεται θέμα πλειοψηφίας των όσων θέλουν βιβλία δημοσίων σχολείων και όσων δεν θέλουν.

Τα βιβλία των δημόσιων δημοτικών σχολείων, δεν είναι γραμμένα για δίγλωσση εκπαίδευση, ούτε περιέχουν στοιχεία διαπολιτισμικότητας, που είναι πρωταρχική ανάγκη για τα μειονοτικά σχολεία. Εξάλλου η μειονότητα  δεν έχει ανάγκη από ισότιμη εκπαίδευση όπως αναγράφει ένα πανό των διαδηλωτών αλλά  έχει ανάγκη από δίκαιη εκπαίδευση.

Και δίκαιη εκπαίδευση σημαίνει, δίκαιη κατανομή των πόρων για την εκπαίδευση, κτιριακές υποδομές, βιβλιοθήκες, εργαστήρια, αθλητικές  εγκαταστάσεις κ.α.

Τι να τα κάνεις τα “καλά” βιβλία, αν δεν έχει  που να κρεμάσει την σχολική τσάντα του το παιδί, όπως συμβαίνει σε πολλά μειονοτικά σχολεία στην Κομοτηνή;

Το ισχύον ελληνόγλωσσο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα μειονοτικά σχολεία είναι σε σωστή βάση. Χρειάζεται βέβαια να επικαιροποιηθεί ή να ξαναγραφτούν άλλα βιβλία. Σε καμία περίπτωση όμως τα βιβλία των δημόσιων σχολείων δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά της μειονότητας. Είναι βιβλία για μαθητές που έχουν μητρική γλώσσα τα ελληνικά και δεν προορίζονται για δίγλωσση εκπαίδευση. 

*Ο Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.