Βεβηλη  σκεψη

Τα θεμέλια σου απεμπόλισες

Το μέλλον σου δεν βρίσκεται στη νέα διαθήκη

Την έξοδό σου από την έρημο

δεν θα βρεις ποτέ

(Στέλιος Μαφρέδας, Βήμα πριν)

Όλα και τ’ αντίθετά τους έχουν ειπωθεί τις τελευταίες μέρες για την τραγική ιστορία των βιασμών της 12χρονης.

Οι μεν  λένε ότι τα «τέρατα τα γεννάει ο καπιταλισμός» της φτώχειας (ασφαλώς δεν θα έχουν διαβάσει το βιβλίο τουTom Rob Smith ‘’ Παιδί 44’’). Άλλοι αναφέρονται στην έκπτωση των αξιών και στην απουσία θρησκευτικότητας. Πολλοί ισχυρίζονται ότι η Πανδημία και η κρίση προκάλεσαν ερωτικές αποστερήσεις κι επιθετικές εξάρσεις (κυρίως από ψυχανώμαλους), ενώ οι περισσότεροι ρίχνουν τις ευθύνες στην οικογένεια και το στενό περιβάλλον (ή στο σχολείο και στις κακές συναναστροφές). Μερικοί κατηγορούν το Κράτος για έλλειψη δομών πρόνοιας στους αδύναμους και την αδιάφορη κοινωνία που δεν ασχολείται με τα προβλήματα του πλαϊνού. Κάποιοι κατακρίνουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, την σεξουαλική απελευθέρωση, τα παμφάγα ΜΜΕ.

Οι πλέον  «καλώς πληροφορημένοι» (sic) αποδίδουν αυτήν την εγκληματική δραστηριότητα στην Αστυνομία και στις χαμηλές ποινές, ενώ «οι πολιτικοποιημένοι» αναζητούν τα αίτια στο πελατειακό κομματικό σύστημα και στην κουλτούρα του άνευ ηθικών ορίων κέρδους.

Φοβάμαι ότι η βαθύτερη ερμηνεία ακραίων συμπεριφορών βίαιης καταπάτησης της αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων ενός μικρού παιδιού μπορεί να κρύβεται στην ίδια την ατελή, εν είδει «κατασκευαστικού λάθους», λειτουργία των αναστολών ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι δεν ελέγχουν τον εαυτό τους κι επιλέγουν το Κακό, αδυνατώντας ίσως να συνειδητοποιήσουν ότι, όταν παρα-βιάζεις τα έσχατα όρια φιλαλληλίας  προκαλώντας οδύνη, έχεις αυτομάτως αποκοπεί από την κοινωνία των (συν-)ανθρώπων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.