Τουρισμος, ποιος τουρισμος;

«Τουριστική προβολή της Ροδόπης»… Πρόκειται για το πιο σύντομο ανέκδοτο, χρόνια τώρα… Και να υπήρχε βούληση όμως αυτή να γίνει, πώς να γίνει; Τι έχει δηλαδή να διαφημίσει η Ροδόπη;

Τη Μαρώνεια που είναι ανοικτή σε ανασκαφές από το 1967 κι ακόμη έτσι ανοικτή μένει;

Οι μακαρίτες αρχαιολόγοι δάσκαλοί μας έλεγαν βέβαια ότι για να προχωρήσει στην αξιοποίηση του αρχαιολογικού της πλούτου μια περιοχή, θα πρέπει να δοθούν λεφτά. Αυτά στην περίπτωση της Θράκης, – κι όχι μόνον, γιατί υπάρχουν πολλές περιοχές στην περιφερειακή Ελλάδα, που «φυτοζωούν» ως προς το θέμα των αρχαιοτήτων – ως είθισται λείπουν.

Λεφτά υπάρχουν πάντοτε όμως για περιοχές όπως η Κρήτη, στην οποία δεν μπορεί να πάει υπουργός και κάτι να μη δώσει, είτε για επέκταση μουσείου είτε για κάποιο νέο μουσείο, είτε για οποιαδήποτε άλλο έργο πολιτισμού.

Η Ροδόπη λοιπόν και το σημείο μηδέν στον τουρισμό της, άδεια ξενοδοχεία και άδειες πόλεις… Κι ας είναι πάντοτε η Μαρώνεια η Ιωνία της Θράκης, κι ας έχει η Ροδόπη απομεινάρια όλων των φάσεων του ελληνικού πολιτισμού.

Ας έχει… Ξεχασμένη η Ροδόπη χρόνια τώρα… Με αυτάρκεια όμως περισσή… Ως αυτή που εγγράφεται καλοκαίρι καιρό στο Φανάρι με τους λουόμενους από Ξάνθη και Κομοτηνή μόνον.

Οποία κατάκτηση!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.