Τωρα που γυριζει, γιατι οχι LNG στη Μαρωνεια;

Της έκδοσης

Την πρόθεση να κατασκευαστεί και δεύτερος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την Τρίτη, κατά τη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις στη χώρα μας.

Ο νέος σταθμός, όπως και ο παλιός (στα χαρτιά, γιατί ακόμα τον περιμένουμε και αυτόν) θα μπορέσει να μετριάσει τις επιπτώσεις από τυχόν «κλείσιμο» της στρόφιγγας,  στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από το Ρωσικό αέριο,  αλλά και της ενεργειακής αυτονομίας, με τη χώρα (και κατ’ επέκταση την ΑΜΘ) να γίνεται ενεργειακός κόμβος.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ένας δεύτερος σταθμός είναι εφικτός και βιώσιμος, έχοντας μάλιστα την εμπειρία του προηγούμενου, που τον περιμένουμε εδώ και πολλά χρόνια, και θα περάσουν ακόμα μερικά μέχρι να λειτουργήσει. Οπότε αν είναι να περιμένουμε 15 χρόνια για το δεύτερο LNG, τότε ας μην το συζητάμε ακόμα, ούτε για την ενεργειακή αυτονομία, ούτε για την απεξάρτηση.

Βέβαια οι καθυστερήσεις σε τέτοια έργα είναι και πολιτικές, ενώ να μην ξεχνάμε πως υπάρχει, στην περιοχή της Αττικής, και πρόταση για ακόμα ένα σταθμό LNG, τουλάχιστον.

Όλη αυτή η κινητικότητα στον τομέα της ενέργειας, δεν είναι αφύσικη σε συνθήκες κρίσης, ενεργειακής και γεωπολιτικής. Αλλά πολύ φοβόμαστε πως πέφτουμε πάλι σε συνθήκες μαξιμαλισμού, που θα τις δούμε τόσο από την κεντρική εξουσία, όσο και από την τοπική πολιτική σκηνή. Πόσο λέτε θα πρέπει να περιμένουμε, για την πρόταση δημιουργίας τέτοιου σταθμού στη Μαρώνεια;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.