Τοπικη Τουριστικη Αναπτυξη

Τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας έχει αναδειχθεί η ιδιαίτερη σημασία του τοπικού στοιχείου σαν βασικό γνώρισμα του σύγχρονου τουρισμού. Στην περιοχή μας υπάρχουν πάρα πολλά δεδομένα, αλλά, όπως επισημαίνουν και οι δήμαρχοι των παραλιακών δήμων της Ροδόπης σήμερα στον ΠτΘ, υπάρχει έλλειψη υποδομών.

Για να υπάρξει τοπική τουριστική ανάπτυξη βιώσιμη θα πρέπει η πολιτική που θα ακολουθηθεί να στηρίζεται στον αποκεντρωμένο σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης δίδοντας έμφαση στην ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να προωθηθούν ολοκληρωμένα σχέδια τουριστικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, τα οποία αποβλέπουν στη λειτουργική διασύνδεση των διαφορετικών κλάδων της τοπικής οικονομίας με τον τουρισμό και στην προστασία και ανάδειξη του τοπικού φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια μεγάλη ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Βασικό όπλο όμως αυτής θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών, γεγονός καθοριστικό στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Σε όλες τις τουριστικές χώρες παρατηρείται μία εντυπωσιακή ανάπτυξη αυτών των μορφών τουρισμού σε τοπικό επίπεδο, γεγονός θετικό για την τοπική ανάπτυξη αλλά και την άμβλυνση της εποχικότητας. Πολλές δε από αυτές τις μορφές παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησής τους σε ετήσια βάση, όπως ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός. Η περιοχή μας ενδείκνυται για αυτές τις μορφές τουρισμού.

Πώς όμως να χαραχθεί στρατηγική για τον τουρισμό χωρίς υποδομές; Δύσκολο. Βεβαίως δεν είναι αργά. Πριν όμως ξεκινήσουμε να κάνουμε κάτι, καλό θα ήταν να αρχίσουμε μια καταγραφή του τουριστικού δυναμικού της περιοχής και ταυτόχρονα κωδικοποίηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, έτσι ώστε να προβληθεί αποτελεσματικότερα το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.