Τοπικη Αυτοδιοικηση και Τοπικη Οικονομια
Η άποψη του δημάρχου του δήμου Χρυσούπολης κ. Μιχαηλίδη, όπως καταγράφηκε σε συνέντευξη στο χθεσινό μας φύλλο, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να καταφέρει πολλά, εφόσον της δοθούν αρμοδιότητες, και η απόδειξη αυτής της άποψης από τον ίδιο το δήμο με τη διαχείριση του πεδίου γεωθερμίας, είναι άκρως σημαντική.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι, ως γνωστόν, θεσμός διοικητικός και πολιτικός. Μέσα από αυτό το ρόλο προγραμματίζει δράσεις με στόχο την ικανοποίηση των πολιτών για οικονομική πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη.
Παρέχει υπηρεσίες, τις οποίες ο πολίτης αναμένει από έναν οργανισμό δημοσίου χαρακτήρα που γνωρίζει από κοντά τα προβλήματα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και διαθέτει τα μέσα για την αντιμετώπισή τους.
Στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης υπάγεται η διαχείριση και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Αρμοδιότητες που πηγάζουν εκ του Συντάγματος και της δίνουν την δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση να κατευθύνει κατά τέτοιο τρόπο το πρόγραμμα δράσης της, ώστε να ενισχύεται και να καθίσταται πλέον αποτελεσματική η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Δεν χρειαζόμαστε, λοιπόν, κολοσσούς για να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν και μόνες τους. Αρκεί το κράτος να φροντίσει να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες που πρέπει.
Το παράδειγμα του Δήμου Χρυσούπολης είναι μπροστά μας…
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
