Το τελος της κρισης ποτε;

Της έκδοσης

Στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων ΜΜΕ και δικτύων όλου του κόσμου, και φυσικά στα εγχώρια, είναι η χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα λόγω της πολυαναμενόμενης εξόδου από τα Μνημόνια.
 
Το τέλος της 8ετούς περιπέτειας της Ελλάδας, των προγραμμάτων διάσωσης και όσων ακολούθησαν αυτών, απέκτησε πανηγυρικό χαρακτήρα στα ξένα ΜΜΕ, που φιλοξενούν δηλώσεις καθηγητών, οικονομολόγων, Ευρωπαίων ομολόγων κ.ο.κ. οι οποίοι χαιρετίζουν το τέλος του ελληνικού προγράμματος, επαινώντας τον ελληνικό λαό για τις «θυσίες» που έφερε εις πέρας αντιμετωπίζοντας «με θάρρος και αποφασιστικότητα» κάθε πρόκληση όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Και ενώ στα εξωτερικά «πανηγυρίζουν», με αρκετούς βέβαια να υπογραμμίζουν πως ναι μεν τέρμα τα μνημόνια αλλά η ανάκαμψη δεν θα ‘ρθει από την μία μέρα στην άλλη, στο εσωτερικό κάθε άλλο παρά πανηγυρισμούς έχουμε.
 
Τόσο από πλευράς των κυβερνώντων που ορθώς, κατά την δική μας άποψη, για πολλούς λόγους  –μεταξύ των οποίων και τα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολική Αττική– αποφάσισαν να μην δώσουν πανηγυρικό τόνο ( αν και ως φαίνεται δεν ισχύει το ίδιο για τον συμβολικό τόνο) μένοντας σε διάγγελμα του πρωθυπουργού που αναμένεται σήμερα, όσο και από πλευράς των πολιτών.
 
Πάντως εμείς και στις πλατείες και τους δρόμους βγήκαμε για ρεπορτάζ, αναμένοντας να δούμε ορδές συμπολιτών να πανηγυρίζουν, ωστόσο πολίτες και πανηγυρισμούς δεν είδαμε, τουλάχιστον όχι για την έξοδο από το μνημόνιο.
 
Λογικό και αναμενόμενο, καθότι τουλάχιστον μέχρι στιγμής λόγο πανηγυρισμού δεν έχουμε, παρά τα όσα λέει η Κομισιόν στη σχετική με τα της εξόδου ανακοίνωσή της που μετά δυσκολίας καταλάβαμε ότι τελικά αφορά στην Ελλάδα.
 
Στην εν λόγω ανακοίνωση που λέτε, πέραν του κομματιού που αφορά στην ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα υπόλοιπα μάλλον επήλθε μία κάποια σύγχυση.
 
Καθότι διαβάσαμε για βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στην δημόσια διοίκησης,  που προσωπικά δεν το βλέπουμε στην καθημερινή μας «συνδιαλλαγή» με τους της δημόσιας διοίκησης, για διαρθρωτικά μέτρα που οδήγησαν στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, που εδώ δεν θα πούμε τίποτα και θα αφήσουμε καλύτερα την «αγορά» να μιλήσει, την μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστικό προορισμό επενδύσεων (πουν’ τες;)και μεταξύ άλλων την γενικότερη επιστροφή στην ανάπτυξη, που δεν την βλέπουμε ούτε καν στον μακρινό ορίζοντα.
 
Μηδενιστές δεν είμαστε και σαφώς τα όσα επιτεύχθηκαν όντως κατά τη διάρκεια των χρόνων της «επιτροπείας»  αποδεδειγμένα και αποδεκτά. Στα όσα εμείς ωστόσο δεν βλέπουμε στην καθημερινότητά μας και απλά «μένουν» στις δηλώσεις των αξιωματούχων έγκειται το πρόβλημα.
 
Εξ ου και η έλλειψη πανηγυρισμών στις πλατείες και τα λαγκάδια για την «έξοδο».
 
Το ενδιαφέρον βεβαίως τώρα όλων, είναι στην «μετά – μνημονίου» εποχή που εφόσον όπως λένε ως Έλληνες πολίτες κάναμε «θυσίες», κατά το κοινό λεγόμενο, θα πρέπει αυτές να «ανταμειφθούν». Καθότι ναι μεν σταθήκαμε «με θάρρος και αποφασιστικότητα» στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες βέβαια δεν μας ρώτησε κανείς και αποτελεσματικότητα, πέραν των όσων λένε τα χαρτιά δεν είδαμε.
 
Όπως βεβαίως δεν είμαστε σίγουροι για το τι μας άφησε, σε επίπεδο «διδάγματος» ως λαό η 8ετής και πλέον μνημονιακή περίοδος και η συνακόλουθη οικονομική, κοινωνική, πολιτική κ.ο.κ. κρίση που όπως δείχνουν τα πράγματα θα μείνει (πολύ ή λίγο η ιστορία θα το δείξει) για κάποιο διάστημα ακόμα.
 
Καλή τη πίστει ωστόσο και ελπίζοντας ότι μάθαμε, αναμένουμε τη συνέχεια αυτή χωρίς τους μνημονιακούς «βαρβάρους», όπως πολύ ωραία τους χαρακτήρισε κάποιος συνάδελφος!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.