Το σηριαλ του πετρελαιαγωγου

Την ώρα που στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνταν η Σύνοδος της Διαβαλκανικής αιφνιδιαστικά η Βουλγαρία ανακοίνωσε την απόφασή της να αποχωρήσει από το σχέδιο του αγωγού Mπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με την αιτιολογία ότι οι ιδιωτικές εταιρίες που μετέχουν στην Κοινοπραξία μαζί με το βουλγαρικό δημόσιο δεν έχουν καμία εμπειρία στην υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων σαν κι αυτό, ενώ παράλληλα δεν συμφωνούν επί τεχνικών ζητημάτων που άπτονται της κατασκευής.

Φαίνεται πως η επίσκεψη της Kοντολίζα Pάις, τις προηγούμενες ημέρες, στην περιοχή δεν είναι άσχετη με αυτή την εξέλιξη. H Βουλγαρία δείχνει να αναδεικνύεται ως ο βασικός υπέρμαχος των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, εφόσον κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης επίσκεψης συμφωνήθηκε η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων σε τρία σημεία της Βουλγαρίας.

Εκ πρώτης όψεως, η εξέλιξη είναι αρνητική για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα το οποίο όμως είναι σοβαρότατο με δεδομένο ότι οι χώρες παγκοσμίως διέρχονται μία νέα ενεργειακή κρίση και οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν συνεχώς. Και η Ελλάδα επηρεάζεται από αυτές. Και ο Έλληνας καταναλωτής ήδη αισθάνεται το πρόβλημα.

Βέβαια η αξία των πολιτικών ηγετών κρίνεται από την ικανότητά τους να μετατρέπουν κάθε κρίση σε ευκαιρία. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να προχωρήσει στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής. Σε αυτό το μεγάλο θέμα θα μπορούσε να επιδιώξει τη συναίνεση με την αντιπολίτευση, προκειμένου να μην ακολουθούμε απλά τις εξελίξεις αλλά να προσπαθούμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωσή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.