Το ΠΑΣΟΚ ως κυριος παραγοντας

Άρθρο του Γιώργου Πεταλωτή, μέλους της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

Οι συζητήσεις που γίνονται τελευταία για το ΠΑΣΟΚ, το εκλαμβάνουν ως πιθανό συμπλήρωμα σε μια κυβέρνηση που δεν θα το εκφράζει. Ο περιορισμός του στο ρόλο αυτό έχει να κάνει μεν με το σημερινό δημοσκοπικό του ποσοστό, αλλά και με τη βολικότητα που προσφέρει η ύπαρξη κόμματος μπαλαντέρ, σε ένα ασαφή ενδιάμεσο χώρο.

Όμως την υπερβολική μετατόπισή του στο Κέντρο το ΠΑΣΟΚ την έχει πληρώσει ακριβά. Εξάλλου, η πολιτική του αυτονομία και ο σαφής σοσιαλδημοκρατικός του χαρακτήρας είναι διακηρυγμένα αδιαπραγμάτευτα για όλους όσους συμμετέχουμε και το στηρίζουμε.

Η παρουσίαση μάλιστα ενός σοβαρού, ρεαλιστικού, καινοτόμου προγράμματος, με εμφανή στοιχεία δικαίου και προοδευτικού χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι θα στοχεύει στο προχώρημα της χώρας και των πολιτών ως εναλλακτικής πρότασης στα λιμνάζοντα ύδατα, μπορεί να το επαναφέρει  σε κύριο παράγοντα της πολιτικής ζωής. Η χρόνια στοχοποίηση που υπέστη, από δεξιά και αριστερά, ήδη αποδυναμώνεται ως προς τα αποτελέσματά της, μετά τη διακυβέρνηση της χώρας από όλους.

Η εποχή των αθροιστικών κρίσεων απογυμνώνει τόσο τις  νεοσυντηρητικές και αναποτελεσματικές ταυτότητες, όσο και τις κλασικές λαϊκιστικές ρητορικές.

Οι δυνάμεις της κοινωνίας, που είναι καθοριστικές στη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών, σε μεγάλο βαθμό είναι σήμερα πολιτικά άστεγες, απέχουν ή ψηφίζουν απλώς το μη χείρον. Η τολμηρότητα και η ειλικρίνεια της Διακήρυξης που θα προβάλλει το ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο που ήδη διατρέχουμε, δίνει  την προοπτική μιας εντυπωσιακής ανάκαμψης. Δυνατότητες υπάρχουν, όπως και δυνάμεις, που θα προσελκύσουν κοινωνικά στρώματα μέσα από την κατανόηση της σύγχρονης πραγματικότητας και με εργαλεία “έξυπνες”  αναθεωρήσεις στην Υγεία, την Παιδεία, την Οικονομία, την Δικαιοσύνη, τον Πολιτισμό, την Διοίκηση, το μεταναστευτικό, την περιβαλλοντική προστασία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ας κάνουμε εξάλλου  και μια άσκηση.

Να προσπαθήσουμε λοιπόν  να σκεφτούμε ποιά  επιτεύγματα και ποιές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να προβάλλουν τα άλλα κόμματα κατά την περίοδο της  διακυβέρνησής τους μετά το ΠΑΣΟΚ. Τι πέτυχαν στην ενέργεια, την αγροτική παραγωγή, το ΕΣΥ, την εξωτερική πολιτική, την Εκπαίδευση, τα εργασιακά, την Αυτοδιοίκηση και Αποκέντρωση, την κοινωνική προστασία. Ελάχιστα. Ακόμη και στις ψηφιακές υπηρεσίες , ως προς την ποιότητα και αξιοπιστία τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη από το τέλος.

Αυτά είναι τα πεδία μιας σοβαρής και ωφέλιμης για τη χώρα πολιτικής αντιπαράθεσης, εδώ το ΠΑΣΟΚ οφείλει να φέρει  τις αντιπαραθέσεις του με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένο λόγο, τόλμη, χρήση όλων των δυνάμεών του, που είναι πολλές. ‘Έτσι πετυχαίνουν οι μεταστροφές, οι αναγνωρίσεις και οι ανανεώσεις του ενδιαφέροντος των πολιτών και εντέλει οι ανακατατάξεις που μπορούν να προκαλέσουν και μεγάλες εκλογικές εκπλήξεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.