Το «ως εδω» της Ευρωπης

Της έκδοσης

Το ότι ζούμε σε εποχές κοινωνικής αναταραχής στην Ελλάδα δεν είναι νέο.

Άλλωστε η υφιστάμενη κοινωνική αναταραχή το τελευταίο διάστημα βρήκε τρόπο έκφρασης σε κινήσεις όπως η συλλογική αντίδραση των καλλιτεχνών στα της υποβάθμισης των πτυχίων τους, στις χθεσινές παραιτήσεις των καθηγητών της Γεωπονικής Σχολής των Ιωαννίνων για την διεκδίκηση της απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους της, αλλά και στις αντιδράσεις επίσης των μελών της ΕΣΑμεΑ για την εξαίρεσή τους, για πρώτη φορά, από την σύνθεση του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Και φυσικά «πυροδοτήθηκε» από τις αντιδράσεις σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας σε ό,τι αφορά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Το ότι η Γαλλία επίσης βρίσκεται σε τεράστια κοινωνική αναταραχή η οποία γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα, με εκατομμύρια πολίτες στους δρόμους, με πιο πρόσφατη αφορμή τα του συνταξιοδοτικού, επίσης δεν αποτελεί νέο.

Νέο αποτελεί η περαιτέρω «διόγκωση» του φαινομένου, αυτή τη φορά με την Γερμανία, όπου μια σειρά εργαζομένων σε τομείς των μεταφορών, αεροδρόμια, σιδηρόδρομους, αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, κ.ο.κ. κήρυξαν χθες, Δευτέρα, 27 Μαρτίου απεργία διαμαρτυρόμενοι για το υφιστάμενο καθεστώς ζωής και διεκδικώντας μισθολογικές αυξήσεις ώστε να επιβιώσουν από την ακρίβεια.

«Πρωτοφανείς» όπως χαρακτηρίστηκαν κινητοποιήσεις περισσοτέρων από 350.000 εργαζομένων και με περισσότερες των 50 συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα.

Γεγονότα διόλου ασύνδετα μεταξύ τους που αν κάτι έχουν να πουν στις πολιτικές ηγεσίες των προαναφερθέντων χωρών, και όλων των υπολοίπων βεβαίως,  είναι ότι αν μη τι άλλο συντελείται μια μεγάλη κοινωνική αλλαγή, προερχόμενη από την αλλαγή των ίδιων των πολιτών. Με την αφορμή ίσως να είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετική, αλλά το μήνυμα ένα που θα μπορούσε ίσως να συνοψιστεί στο «ως εδώ». Ως εδώ στις αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς, στα παχιά λόγια έναντι των πράξεων, στις πολιτικές για τους λίγους έναντι των πολλών, στην άνιση μεταχείριση, στην αναξιοκρατία, ως εδώ στην πλήρη απουσία οργανωμένου κράτους και πόσα ως εδώ ακόμα.

Είναι αν μη τι άλλο πολλά δείγματα των καιρών, της αγανάκτησης των πολιτών αλλά και της αναγκαίας και μη «αλλαγής» των πολιτικών, γιατί η αλλαγή των κοινωνιών έχει επέλθει, ελπίζουμε βέβαια μόνιμα…!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.