Το ονομα μου ειναι αγροτισσα

15 Οκτώβρη, παγκόσμια ημέρα αγρότισσας. Στην εποχή των ανοιχτών συνόρων και εμπορικών δρόμων, των νέων τεχνολογιών και της πληροφόρησης, στην εποχή που βιώνουμε τη μετάβαση από το παραδοσιακό αγροτικό μοντέλο σε αυτό που ονομάζεται επιχειρηματικό, ο ρόλος της Γυναίκας Αγρότισσας εξακολουθεί να προβληματίζει.

Ελάχιστα βήματα έχουν γίνει για την ισότιμη συμμετοχή της σε πρωτοβουλίες και δράσεις που θα αναδεικνύουν το δυναμικό της ρόλο. Τυπικά, μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση να έχουν υλοποιηθεί πολιτικές και ενέργειες, ουσιαστικά, όμως, ο ρόλος της αγρότισσας, και δη της Ελληνίδας – εξακολουθεί να είναι συμπληρωματικός και υποβοηθητικός.

Ίσως κάποιο μερίδιο ευθύνης να έχει και η ίδια, γιατί δεν διεκδίκησε ποτέ τίποτα. Περιορίστηκε στον αφανή ρόλο που της έμαθαν δίπλα στον άνδρα.

Η 15η Οκτώβρη έχει ορισθεί από Διεθνείς Οργανώσεις ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας Αγρότισσας. Η ημέρα θα περάσει απαρατήρητη. Ίσως υπάρχουν άλλα θέματα που ενδιαφέρουν την επικαιρότητα. Με την αγρότισσα θα ασχοληθούν ίσως την προεκλογική περίοδο, δίνοντάς της αύξηση στην ήδη, πενιχρή σύνταξή της 10 ευρώ, ή και την ημέρα της γυναίκας θα την καλέσουν για να της μιλήσουν για τη θέση της.

Σ’ ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον η γυναίκα αγρότισσα είναι ανάγκη να βγει από την απάθεια και να διεκδικήσει την ισότιμη συμμετοχή της στις δράσεις και τις πολιτικές, την αξιοποίησή της στην υλοποίηση επιχειρηματικών δράσεων, την εξειδίκευσή της σε θέματα γεωργίας και κυρίως την προβολή του κοινωνικού της ρόλου, μια και είναι ο απαραίτητος κρίκος του ανθρώπου με τη γη. Ο κόσμος της γυναίκας αγρότισσας είναι πλούσιος, ακόμη κι αν είναι κόσμος σιωπής, ακόμη κι αν είναι κόσμος μη καταγεγραμμένος στα μητρώα εργαζομένων, ακόμη κι αν τυπικά είναι κόσμος ανύπαρκτος.

Ο κόσμος – κόπος είναι όμως υπαρκτός. Υπαρκτός, όπως οι αξιοπρεπείς φιγούρες των αγροτισσών, που από την ανατολή του ηλίου μέχρι τη Δύση έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον ουρανό και τη γη. Να παρακαλούν από τη μια ο καιρός να είναι ευνοϊκός και από την άλλη τη γη να ανθίσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.