Το μαυρο φαντασμα της ακροδεξιας στην Βραζιλια

Της έκδοσης

Την στιγμή που ο ελληνικός λαός τιμούσε την επέτειο του «ΟΧΙ» στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού, ο ακροδεξιός πολιτικός Ζάιχ Μπολσονάρι γιόρταζε την νίκη του στις εθνικές εκλογές της Βραζιλίας που του εξασφάλισε την προεδρία της λατινο αμερικανικής χώρας.

Ο λόγος για έναν νοσταλγό της δικτατορίας, ταγμένο υπέρ των βασανιστηρίων όπως ανοικτά δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη το 1999. Πολλάκις έχει προκαλέσει την κοινή γνώμη με «ανατριχιαστικές» δηλώσεις του στις οποίες στράφηκε κατά των γυναικών, των ομοφυλόφιλων και πολλών πολιτισμικών ομάδων. Αποκορύφωμα η απειλή που διατύπωσε το ίδιο έτος, όταν είχε ανακοινώσει ότι εφόσον αναλάμβανε ποτέ την προεδρία της χώρας θα προέβαινε σε πραξικόπημα.

Όμως εξίσου αλγεινή εντύπωση με τις «νοσηρές» αντιλήψεις του Μπολσονάρι – που θα έλεγε κανείς ότι θυμίζει περισσότερο δικτάτορα, παρά εκπρόσωπο μίας δημοκρατικής κοινωνίας – είναι η στήριξη ενός ολόκληρου λαού στο πρόσωπό του. Είναι πράγματι αλήθεια πως σήμερα ο ακραίος λαϊκισμός και ο φόβος της ακροδεξιάς επισκιάζει όχι μόνο την μακρινή Βραζιλία, αλλά και την «φιλελεύθερη» Ευρώπη, από όπου δεν λείπουν ξενοφοβικές αντιλήψεις και αντιμεταναστευτικές ρητορικές.

Μας τις υπενθύμισε άλλωστε πρόσφατα, πέραν των ίδιων των πρακτικών που βλέπουμε να ακολουθούνται στην Ευρώπη, και η συνέντευξη της Ευρωβουλευτή Σοφίας Σακοράφα στον «ΠτΘ»  για την αδυναμία του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος να σταθεί στο ύψος που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Και ενώ σαφώς δεν μπορούμε να μπούμε στα «παπούτσια» των ψηφοφόρων της Βραζιλίας, μεγάλο κομμάτι των οποίων ενδεχομένως να στράφηκε στον ακροδεξιό υποψήφιο, εν είδει αγανάκτησης των μέχρι προσφάτως εκλεγμένων κυβερνήσεων που δεν στάθηκαν στο ύψος των δικών τους περιστάσεων ακόμα και στα απλά όπως το δικαίωμα στην εργασία και την αξιοπρεπή διαβίωση, δεν γίνεται παρά να καταδικάσουμε απερίφραστα και να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας, για τον «χώρο» που δίνεται σε έναν άνθρωπο με τις απόψεις του Μπολσονάρι.

Ιδίως έχοντας ως πολύ πρόσφατη την υπενθύμιση των μηνυμάτων της 28ης Οκτωβρίου για την χώρα μας, την νίκη κατά του φασισμού, απ’ όπου και από όποιον και αν προέρχεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.