Το καλυτερο οπλο εναντια στην εξορυξη χρυσου η αναπτυξη

Της έκδοσης

«Να μας φέρουν φάρμες με καγκουρό, και όχι χρυσό» συνήθιζε να λέει ο Ηλίας Ιωαννάκης, ως δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών, για το θέμα της εξόρυξης χρυσού (τότε η εταιρεία που είχε τα δικαιώματα στο κοίτασμα των Σαπών ανήκε σε Αυστραλιανό όμιλο), θέλοντας να καταδείξει την ανάγκη για επενδύσεις στον τόπο, που θα έφταναν στην ανάσχεση μια και καλή της όποιας σκέψης για την εξόρυξη χρυσού.

Γιατί κακά τα ψέματα, και είναι και κοινή παραδοχή όλα αυτά τα χρόνια, ότι το γεγονός ότι είμαστε μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας αλλά και της ΕΕ, αφήνει πάντα ανοιχτή μια χαραμάδα στις εκάστοτε εταιρείες χρυσού, να υποσχεθούν δουλειές και ανάπτυξη.

Και όσο τα πράγματα χειροτερεύουν οικονομικά, όσο η περιοχή ερημώνει από ανθρώπους αλλά και οικονομική δραστηριότητα, τόσο οι αντοχές απέναντι στις υποσχέσεις θα μειώνονται επικίνδυνα.

Άλλωστε για ποια ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας μπορούμε να μιλάμε, όταν χωράφια μένουν ακαλλιέργητα και οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι τα κόστη οδηγούν στην σφαγή των κοπαδιών τους; Το θέμα έθιξε και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μίλησε για δραστηριοποίηση του Δήμου για την προσέλκυση επενδύσεων, και άρα πλούτου και εργασίας στην περιοχή μας, που θα την θωρακίσουν ενάντια στο χρυσό.

Και ενώ καλά τα λέμε τόσα χρόνια, δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα, και όλα συνεχώς βαίνουν χειρότερα οικονομικά, και ειδικά για τις περιοχές που αφορά περισσότερο η εξόρυξη.

Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, τότε πάντα θα υπάρχει η ανάγκη για επιφυλακή, ακόμα και αν οι παραχωρήσεις των εκτάσεων από το Ελληνικό Δημόσιο αφεθούν να λήξουν. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Ιωαννάκης, κατεβαίνει υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Έβρο (από όπου κατάγεται) με τον κ. Λαμπάκη ακριβώς για την αντίθεσή του στο χρυσό, και για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Γιατί παρόλο που πέρασαν πάνω από 10 χρόνια, ούτε οι Αυστραλοί μας έφεραν καγκουρό, ούτε οι Καναδοί φαίνεται να μας φέρνουν ταράνδους…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.