Το καλοκαιρι τουριστες, το χειμωνα ξεβρασμενα πτωματα στα ελληνικα νησια

Της έκδοσης

Από το γύρισμα του έτους συμβαίνει κάτι εντελώς αποτρόπαιο στα νησιά του Αιγαίου.

Από τις 4 Ιανουαρίου και έπειτα έχουν ξεβραστεί σε παραλίες της Φολεγάνδρου, της Νάξου, της Πάρου και της Σίφνου επτά συνολικά πτώματα μεταξύ των οποίων τρία παιδιά.

Οι αρχές εκτιμούν πως προέρχονται από το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Φολεγάνδρου στις 21 Δεκεμβρίου, όταν βυθίστηκε σκάφος στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός προσφύγων.

Θα περίμενε βέβαια κανείς σε ένα κόσμο που θέλει να λέγεται «πολιτισμένος» να βγει και να καυτηριάσει το γεγονός. Να πει δυο κουβέντες για τις αδικοχαμένες ψυχές.

Θα περίμενε σε ένα κράτος που διαθέτει υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου να μας πει τι κάνει για να μην υπάρχουν ξανά τέτοια περιστατικά. Και όχι να κομπορρημονεί πως η υπηρεσία ασύλου είναι η 4η πιο παραγωγική της Ευρώπης των 27 ή να προβάλλει διθυραμβικά την συνάντηση του υπουργού με τον Γάλλο ομόλογού του στην οποία διατείνονταν πως «πρέπει να προσέξουμε τα σύνορα της ΕΕ, την ακριτική Ελλάδα να μην βρεθεί ποτέ ξανά με πρόβλημα συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών. Πρέπει οι μετεγκαταστάσεις με το νέο Σύμφωνο από τα νησιά στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, να γίνονται πιο γρήγορα»

Δεν αιθεροβατούμε ξέρουμε πως η εν λόγω νοοτροπία παρασάγγας απέχει από αυτή που κυριαρχεί στην ελληνική πραγματικότητα και έχει καλλιεργηθεί συστηματικά από την πολιτική ρητορεία.

Ακούμε και εμείς πως τα σύνορα μας δεν είναι πλέον «ξέφραγο αμπέλι» και ας μην έχουν σταματήσει οι ειδήσεις για συλλήψεις διακινητών.

Ακούμε πως το σύνορά μας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και άρα έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, κι ας διαφημίζεται ως θεματοφύλακας των δικαιωμάτων η Ευρώπη.

Ακούμε κι εμείς για την εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία, που από πραγματικότητα της στιγμής έχει γίνει εργαλείο πολιτικής διπλωματίας και μάλιστα διαρκείας.

Ακούμε και για τα περί αλλοίωσης του πολιτισμού, περί οργανωμένου σχεδίου ισλαμοποίησης και αλλά τέτοια που το μέγεθος τους περιορίζεται μόνο από τη δημιουργική φαντασία των εμπνευστών τους.

Αυτό που δεν ακούμε όμως για αυτούς τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στα κύματα. Αυτοί υπάρχουν μόνο στα δελτία συμβάντων των σωμάτων ασφαλείας.

Ίσως επειδή δεν συνάδει με το τουριστικό προφίλ των νησιών μας που οφείλουν να είναι ειδυλλιακοί τόποι και όχι τόποι τραγωδίας;  Ίσως επειδή ακόμα δεν έχουν καταφέρει να μας αποξενώσουν από τη θρηνητική αλληλεγγύη μας; Ποιος ξέρει;

Σίγουρα πάντως αν ο πολιτισμός μας θέλει να λέγεται ακόμα ανθρώπινος θα πρέπει να πάψουν τα νησιά μας να είναι τόπος ειδυλλιακός το καλοκαίρι και τόπος τραγωδίας το χειμώνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.