Το χρεος των νοικοκυριων

Κατά 29,6% αυξήθηκαν τα δάνεια το πρώτο δίμηνο του 2006 σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανεβάζοντας στα 70,36 δις ευρώ το χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες . Η αύξηση οφείλεται στην ενίσχυση που σημειώθηκε στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων αλλά και σε αυτές που συνδέονται με την καταναλωτική πίστη εν αντιθέσει με τις καταθέσεις ταμιευτηρίου που τον Απρίλιο αυξήθηκαν με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων ετών.

H εικόνα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική, αν ληφθεί υπόψη και η πορεία των επιτοκίων στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές Ιουνίου θα υπάρξει μία αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα

Η εκρηκτική αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών τα τελευταία έτη δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Ο τριπλασιασμός των χρεών σε πέντε μόλις χρόνια δεν σηματοδοτεί πορεία ομαλής ωρίμανσης της τραπεζικής αγοράς. Από την άλλη το γεγονός ότι ένας στους δέκα δανειολήπτες αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του πρέπει να αποτελέσει σήμα κινδύνου.

Ο οξύς ανταγωνισμός των τραπεζών στους τομείς πίστης που αναπτύχθηκαν εσχάτως στην Ελλάδα οδηγεί σε υπερβολές.

Η πιστωτική επέκταση πρέπει να γίνεται με ομαλούς ρυθμούς. Όμως αυτός ο ξέφρενος ρυθμός δανειοδοτήσεων σε μια οικονομία σαν την ελληνική μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές εξελίξεις.

Και δυστυχώς μέχρι σήμερα τα νοικοκυριά δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τους την αύξηση του κόστους δανεισμού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.