To Αρχαιο Θεατρο Μαρωνειας, η «συνολικη αναστηλωση» του και η εγκριση της παραλιακης οδικης συνδεσης Μαρωνειας- Μεσημβριας- Δικελλων

1.Η «συνολική αναστήλωση» του Αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας
 
Για «συνολική αναστήλωση» του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας ακούσαμε κατά τη διάρκεια της 10ης Συνέλευσης του Διαζώματος του γνωστού μη κερδοσκοπικού Σωματείου.

Συζητώντας για το θέμα με φίλους αρχαιολόγους θυμηθήκαμε ότι σειρές ξύλινων εδωλίων πάνω από το ήδη αναστηλωμένο είχε ήδη προτείνει από χρόνια σε μελέτη του ο ομότιμος πλέον καθηγητής του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Α.Π.Θ. κ. Γιώργιος Καραδέδος. Να, λοιπόν που η μνήμη που διατηρείται στο χρόνο μπορεί να επιλύει απορίες, και να θεμελιώνει προοπτικές, πολύ θετικές για τον τόπο…

Παρεμπιπτόντως ν΄ αναφέρουμε ότι  και ο νυν δήμαρχος Μαρωνείας κ. Γιάννης Σταυρίδης υπερθεματίζει σε μια προοπτική του αρχαίου θεάτρου, κατά την οποία αυτό θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί  μεγαλύτερο αριθμό θεατών.

Κι αφού πλέον ανοίγουμε τις προοπτικές ξανά για το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, τι καλά θα ήταν να ξανασυζητήσουμε το δεδομένο της ένταξής του σ' ένα δίκτυο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, έστω και με τρεις μόνο παραστάσεις έστω και με μικρό κοινό…
Έξοχη ελπίδα…
 
2. «Να σπεύσουμε προκειμένου να υλοποιήσουμε την παραλιακή διασύνδεση Ροδόπης-Εβρου»

Πολλά και πολύ σημαντικά νέα για μια νέα προοπτική της Μαρώνειας και συνολικά της Ροδόπης μετέφερε στην ΕΡΑ Κομοτηνής και στη δημοσιογράφο Μαρία Νικολάου ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης αναφερόμενος τόσο στην ολοκλήρωση της μελέτης όσο και στην έγκρισή της από το ΚΑΣ, της μελέτης  που αφορά στην παραλιακή οδό που θα συνδέει τη Μαρώνεια με τη Μεσημβρία και τα Δίκελλα.

Εξαιρετικό νέο, η υλοποίηση του οποίου ελπίζουμε να ξεκινήσει τάχιστα με τη δημοπράτησή του, αφού μ’ αυτόν τον τρόπο ξαναζεί  ο αρχαίος δρόμος που συνέδεε τις πόλεις της Σαμοθρακικής Περαίας*, των  Σαμοθρηικίων  τειχέων κατά τον Ηρόδοτο, και για την επαναλειτουργία του οποίου  αρκετοί εκ των συγχρόνων διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους…

Εντούτοις γνωρίζοντας την ανελαστικότητα του ΚΑΣ σ’ ό,τι αξιολογεί ότι βλάπτει την προστασία των μνημείων, θεωρούμε ότι ίσως ήρθε ο καιρός  να χαιρετήσουμε όλοι τον δρόμο που θα συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Ροδόπης με του Έβρου πολλαπλασιάζοντας τη δυναμική των αρχαίων μνημείων της Μαρώνειας και την αναβάθμιση της επισκεψιμότητας των αρχαιολογικών της χώρων. Μεταξύ των οποίων, πλην του Θεάτρου, το Ιερό του Διονύσου, το ελληνιστικό ψηφιδωτό, οι Βασιλικές στην Παληόχωρα και στη Σύναξη, το Ρωμαϊκό Πρόπυλο και η αγορά,  προτείνοντας μια εξαιρετική αρχαιολογική διαδρομή στον επισκέπτη που μελετά Ηρόδοτο και Παυσανία, διαβάζει αλλά και γνωρίζει πολύ καλύτερα από εμάς αρχαία ελληνική ιστορία, εκβάλλοντας στον εξαιρετικά αναδεδειγμένο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ζώνης, μιας υποδειγματικής πόλεως-κράτους.

Εξάλλου όπως στο ίδιο μέσο ανέφερε ο κ. Σταυρίδης  «δεν μπορεί να μιλάμε για αξιοποίηση και ανάδειξη του θεάτρου, για σύνδεση των αρχαιολογικών μνημείων με την σημερινή ζώσα πραγματικότητα, για προσέλκυση επισκεπτών χωρίς να έχουμε λύσει τα στοιχειώδη. Και η πρόσβαση είναι εκ των ουκ άνευ παράμετρος».
 
* Oι χάρτες προέρχονται από την έκδοση «Αρχαία Ζώνη Ι-Το Ιερό του Απόλλωνα», σε επιμέλεια της αρχαιολόγου Πολυξένης Τσατσοπούλου, από το κεφάλαιο που υπογράφει η ίδια με τίτλο με τίτλο «Η Σαμοθράκη και η Περαία της», σελ.49, 50. Το ακρωτήριο Σέρρειον ταυτίζεται με το ονομαζόμενο σήμερα ακρωτήριο της Μαρώνειας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.