Το αλλο γιοφυρι του Κομψατου

Της έκδοσης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία που θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα υπέπεσε στην αντίληψη μας, λόγω της συμμετοχής ανθρώπων του ΔΠΘ στη διοργάνωσή της, αλλά και της σχέσης που θεωρούμε πως έχει με ένα μνημείο στη δική μας περιοχή.

Η εκδήλωση γίνεται από την Ακαδημαϊκή Εταιρεία Άρτας, και εδώ είναι η σύνδεση με το ΔΠΘ, μιας και πρόεδρος της εταιρείας είναι ο Αντιπρύτανης κ. Φώτης Μάρης, και Γενικός Γραμματέας ο Καθηγητής της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης κ. Γιώργος Κολιός.

Όσο για την ίδια την εκδήλωση, αφορά την αναστήλωση της Γέφυρας Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε το 2015 μετά από ισχυρή βροχόπτωση, της οποίας ακολούθησε μια μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς πολιτείας αλλά και των ακαδημαϊκών, με το ΕΜΠ να αναλαμβάνει την αποκατάσταση της γέφυρας, με τον κλειδόλιθο του τόξου του γεφυριού να τοποθετείται στις 4 Δεκεμβρίου 2019 ολοκληρώνοντας έτσι τη βασική κατασκευή.

Η εκδήλωση μας θύμισε και το γεφύρι του Κομψάτου, όχι αυτό που έπεσε 20 χρόνια αφού κατασκευάστηκε, αλλά το λιθόκτιστο, που στέκεται για εκατοντάδες χρόνια και θεωρείται έργο ηπειρωτών τεχνιτών.

Σήμερα σώζεται το μεσαίο και ανατολικό τόξο και το ανατολικό ακρόβαθρο, με το τμήμα που κατέρρευσε να οφείλεται όχι στην φυσική φθορά, αλλά σε έκρηξη, κατά τη δεκαετία του ’40, για τα αίτια της οποίας έχουμε ακούσει διφορούμενες εκδοχές.

Γιατί όμως μας θύμισε το γιοφύρι αυτό της Πλάκας; Μα γιατί η αποκατάστασή του θεωρούνταν δεδομένη, και έγινε σε χρόνο ρεκόρ (και ακόμα πιο εντυπωσιακό για τα Ελληνικά δεδομένα) ενώ αυτό στον Κομψάτο, στο οποίο έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις στο παρελθόν, ούτε είναι εύκολα προσβάσιμο, ούτε φαίνεται να βλέπει την φροντίδα που χρειάζεται. Προτάσεις για αυτό υπάρχουν, καθώς και θεωρείται πως μπορεί να γίνει ανάδειξη γενικότερα της περιοχής, μιας και στη γύρω περιοχή έχουν εντοπιστεί αρκετές θέσεις με προχριστιανικές και χριστιανικές αρχαιότητες με κύρια το βυζαντινό κάστρο του Πολυάνθου και μια τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική ανάμεσα στο χωρίο Πολύανθο και τη γέφυρα.

Τώρα που προχωρά η νέα γέφυρα, που θα την χτίσουμε από την αρχή, ίσως θα έπρεπε να φροντίσουμε και για την παλιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.