Την ισοτητα στη δικαιοσυνη δεν δικαιουμαστε να την ευτελιζουμε∙ αντιθετα την εξοπλιζουμε θεσμικα και την απαιτουμε

Γνώμη

Επί χρόνια μία από τις αιτιάσεις των πολιτών κατά του πολιτικού συστήματος είναι η θέσπιση του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, τον οποίο κάποιες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν όχι κατά το σκοπό του, για να προστατεύεται δηλαδή ο Υπουργός από στοχευμένες επιθέσεις και έτσι να παρακωλύεται το έργο του, αλλά για να αμνηστεύουν με τις στενές προθεσμίες τυχόν παραβατικούς Υπουργούς. Τελευταίο και χτυπητό παράδειγμα το αιφνίδιο κλείσιμο της Βουλής τον Μάιο του 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία όλως καταχρηστικά στέρησε την Πολιτεία από τη δημοκρατική της λειτουργία, την κοινοβουλευτική, δίνοντάς μας «άδεια» έξι μηνών. Και φυσικά παραγράφηκαν με τον τρόπο αυτό τα όποια αδικήματα που τέλεσαν τότε Υπουργοί της (και κάποιοι ακόμη Βουλευτές) για την υπόθεση Βατοπαιδίου.

Το ακαταδίωκτο επίσης ψηφίστηκε κάποιες φορές από κυβερνήσεις και πάλι της ΝΔ (δεν έχω υπόψιν αν έχει ψηφιστεί και από άλλη κυβέρνηση) σε υποθέσεις Τραπεζών. Και μέχρι σήμερα, με τροπολογία εκπρόθεσμη, ορίζεται η εξαιρετική και πολύ αμφιβόλου συνταγματικότητας, διάταξη περί επαυξημένου ακαταδίωκτου (δεν ευθύνονται – δεν διώκονται – δεν εξετάζονται) τα μέλη τριών επιτροπών, που περιλαμβάνουν λοιμωξιολόγους, Γενικούς Γραμματείς κλπ , όσον αφορά τη γνώμη και τη ψήφο τους. Η εκ των προτέρων αμνήστευση μελών επιτροπών και κρατικών λειτουργών, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται ολημερίς στα τηλεοπτικά παράθυρα και παραζαλίζουν την κοινή γνώμη, επουδενί δικαιολογείται.

Η Πολιτεία έχει οπλίσει τους Εισαγγελείς με φίλτρα μη άσκησης ποινικής δίωξης σε εμφανώς ανυπόστατες περιπτώσεις, υπάρχει επί χρόνια πλήθος νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων περί προστασίας της γνώμης και ψήφου μελών σημαντικών Επιτροπών και δεν μπορεί να καταργείται αιφνιδίως μια τέτοια δικαιική σημαντική λειτουργία.

Την ίδια άποψη ακριβώς περί του ρόλου και τη βαρύτητα της Εισαγγελικής λειτουργίας έχω και για την περίπτωση του προφανώς δολοφονηθέντος φίλου Σήφη Βαλυράκη και δεν μπορώ να κατανοήσω την επίκληση από το κόμμα μου , το ΚΙΝ.ΑΛ. της αρμοδιότητας του Υπουργού Δικαιοσύνης (η οποία επιπρόσθετα έχει ήδη καταργηθεί) για άσκηση ποινικής δίωξης από τον Υπουργό και όχι από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, για λόγους τοπικής ομερτά, όταν ήδη μάλιστα έχουν μιλήσει δημοσίως και μάρτυρες. Η δικαίωση ενός αποδεδειγμένα Δημοκράτη, απαιτεί νομικές και θεσμικές διαδικασίες και αν όντως υπάρχει ομερτά και φόβος, υπάρχουν και οι κατάλληλοι θεσμοί να ξεμπλοκάρουν την αλήθεια και να οδηγήσουν τους κατηγορούμενους στη Δικαιοσύνη.

Εν κατακλείδι, το πολιτικό σύστημα οφείλει όχι μόνο να μην ευτελίζει τη ισότητα απέναντι στη Δικαιοσύνη, άλλα και να τον κατοχυρώνει απόλυτα.


(Το κείμενο προέρχεται από λογαριασμό που διατηρεί ο κ. Πεταλωτής σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.