Τι  Οικονομικο Επιμελητηριο θελουμε 

Του Μενέλαου Μαλτέζου*

ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ Οικονομολόγοι

Ελλάδας (ΠΟΕ) είναι αναγκαία και επίκαιρη επιλογή για να εκφραστούν οι επιστήμονες/επαγγελματίες οικονομολόγοι. Οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 2019 από οικονομολόγους όλης της χώρας, με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και συνδικαλιστικές διαδρομές, αλλά με κοινές αξίες και κοινή αγωνία για την πορεία απαξίωσης του φορέα μας. Συνεχίζουμε ενωμένοι τη δράση για ένα Οικονομικό Επιμελητήριο στο πλευρό των συναδέλφων και της κοινωνίας.

Οι Προοδευτικοί Οικονομολόγοι Ελλάδας συμμετέχουμε στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023, διεκδικώντας την ψήφο των συναδέλφων οικονομολόγων προκειμένου να τους εκπροσωπήσουμε στην αιρετή Διοίκηση του φορέα. Μέλημά μας είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) να υπηρετεί τεκμηριωμένα και δυναμικά τον σκοπό του, για την προαγωγή της οικονομικής επιστήμης, στους τομείς που σχετίζονται με τις ειδικότητες των μελών του, την αξιοποίησή της για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, στο πλαίσιο των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αειφορίας και της προστασίας του 

περιβάλλοντος.

Η ΒΑΘΙΑ ΜΑΣ πίστη στις αρχές της 

Δημοκρατίας και πρωτίστως ο σεβασμός στους κανόνες της, σε συνδυασμό με την επιστημονική γνώση και την ουσιαστική συνεννόηση μεταξύ μας, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους για μια καλύτερη και πιο δημιουργική συνεισφορά μας, είτε αυτό αφορά την αναπτυξιακή διαδικασία είτε την κοινωνική σύγκλιση. Παλεύουμε η λειτουργία του Επιμελητηρίου να είναι καθοριστική έτσι ώστε να συμβάλει στην εξυπηρέτηση των προαναφερόμενων στόχων. Πιστεύουμε σε ένα Επιμελητήριο το οποίο φροντίζει, προστατεύει και επιμελείται τα συμφέροντα των μελών του όλων των κλάδων, σκοπό για τον οποίο συστάθηκε.

Θεωρούμε ότι πραγματική προσφορά του Οικονομικού Επιμελητηρίου στην Πολιτεία και την κοινωνία είναι η διατύπωση και μεταφορά της άποψης των μελών του προς το Κράτος για το σύνολο των κλαδικών θεμάτων που ασχολείται ο φορέας, με πλήρως τεκμηριωμένο επιστημονικά τρόπο. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ισχυρή παρέμβαση, διάφανη και δημοκρατική λειτουργία, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έκφρασης όλων των απόψεων και με την επιλογή των καταλληλότερων επιστημόνων με αξιοκρατία που θα καταγράψουν, θα μελετήσουν και θα αναλύσουν τα μείζονα κοινωνικά και κλαδικά θέματα, προκειμένου ο φορέας να εισηγηθεί στην πολιτεία τις ενδεδειγμένες λύσεις.

Με αυτόν τον τρόπο το Επιμελητήριό μας θα εκφράζει τα μέλη του, θα φροντίζει για την προώθηση των ιδεών και των συμφερόντων τους και θα συμβουλεύει την Πολιτεία προς την, ορθή επιστημονικά, αναπτυξιακή κατεύθυνση. Είναι εξαιρετικά κρίσιμος και σημαντικός ο ρόλος των Επιμελητηρίων στον κοινωνικό διάλογο για το αναπτυξιακό πρότυπο των τοπικών περιοχών, των περιφερειών, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Διεκδικούμε να έχει το ΟΕΕ διαχρονική παρέμβαση στην προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας στη βάση των αρχών της δίκαιης, αειφόρας, βιώσιμης ανάπτυξης, στα νέα δεδομένα της διευρυμένης και αναπότρεπτης αυτοματοποίησης, της τεχνητής νοημοσύνης, της ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης, των μεγάλων πανδημιών και της κλιματικής κρίσης.

ΤΕΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

 το Επιμελητήριό μας να έχει θετική συμβολή μέσα από επιστημονικά αξιόλογες παρεμβάσεις για μια ισχυρή αυτοτροφοδοτούμενη εγχώρια οικονομία, που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τον παραγόμενο πλούτο και τα φορολογικά βάρη όπως ορίζει το Σύνταγμα στο σύνολο των συντελεστών της, συμβάλλοντας στη μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Προσπαθούμε συλλογικά το ΟΕΕ να έχει θετική συμβολή, σε μια συμπεριληπτική κοινωνία που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της και θα αναγνωρίζεται ο ρόλος του οικονομολόγου στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

*Ο Μαλτέζος Μενέλαος είναι Οικονομολόγος, μέλος της γραμματείας ΠΟΕ και πρώην μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.