Θυματα και οχι εγκληματιες

Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών η 24η Ιουνίου. Στην Ελλάδα πολλοί είναι αυτοί που αντιτίθενται στη θεραπεία υποκατάστασης με το επιχείρημα ότι δεν αποτελεί θεραπεία αλλά αντικατάσταση ενός ναρκωτικού από άλλο.

Όμως και οι εξαρτημένοι είναι ασθενείς και μάλιστα πάσχουν από μια χρόνια υποτροπιάζουσα ασθένεια η οποία χρειάζεται μια συνεχόμενη φαρμακευτική αγωγή, όπως συμβαίνει με άλλες χρόνιες παθήσεις. Κανένας δεν μπορεί να τους αφαιρέσει το δικαίωμα στη θεραπεία.

Και βέβαια αυτός ο ισχυρισμός ακούγεται πολλές φορές και από ανθρώπους ειδικούς με αποτέλεσμα και οι απλοί πολίτες να ξεσηκώνονται με φανατισμό ενάντια στη

δημιουργία νέων θεραπευτικών μονάδων.

Εκείνο που δημιουργεί προβληματισμό είναι το γεγονός ότι απορρίπτουμε μια θεραπεία η οποία έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στην ομαλοποίηση της ζωής αυτών των ανθρώπων. Κανένας μας δεν προβληματίζεται για το αν η πολιτική η οποία ασκείται είναι η ενδεδειγμένη εφόσον μέχρι σήμερα το πρόβλημα, δεν περιορίστηκε.

Κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί σήμερα ότι το εξαρτημένο από ναρκωτικά άτομο είναι ασθενής. Ότι η αντιμετώπιση του νέου που αρχίζει να παίρνει ναρκωτικά, δεν μπορεί να είναι η ποινή φυλάκισης. Ότι η φυλάκιση οδηγεί σε επιβάρυνση του προβλήματος.

Πολύ αποτελεσματικότερη της απειλής φυλάκισης θα ήταν η δέσμευση από τον νεαρό χρήστη να δεχθεί συμβουλευτικές υπηρεσίες από δομές που έχουν συσταθεί και λειτουργούν για τον σκοπό αυτό σήμερα, όπως οι Μονάδες Εφήβων ή τα Κέντρα Πρόληψης.

H αντιμετώπιση του νέου που παίρνει ναρκωτικά δεν μπορεί να είναι η φυλάκιση. Ας το προσέξουμε αυτό…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.