Θελουμε προπονηση

Έξι χρόνια στο δημοτικό, έξι σε γυμνάσιο- λύκειο και κάποια στο πανεπιστήμιο για πολλούς Έλληνες, αλλά ούτε μια ώρα ειδικής εκπαίδευσης που να αφορά στη συμπεριφορά μας απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πολλές φορές σαν δημοσιογράφοι μεταφέρουμε συνθήματα, όπως το «όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι», κλείνουμε στη συνέχεια τα χαρτιά μας και είναι σαν να βγαίνουμε από την υποχρέωση. Ίσως μια καλή κουβέντα παραπάνω τώρα που είναι μέρες αγάπης και θυμόμαστε ότι υπάρχει ο συνάνθρωπος, τον οποίο σαφώς αγαπάμε, αρκεί να μην ανατρέπει την καθημερινότητά μας, να μην μας υποχρεώνει σε κινήσεις «άνω των δυνατοτήτων μας».

Κάποτε συμβαίνει μέσα από οικεία περιστατικά να βρεθούμε αντιμέτωποι με τις φοβίες μας προς αναπήρους, φτωχούς, αναξιοπαθούντες και σοκαριζόμαστε. Το σοκ είναι όμως ανθρώπινη αντίδραση και αλίμονο αν στη ζωή πάψουν να υπάρχουν τα ερεθίσματα που θα μας πονούν ή ακόμη και θα μας κάνουν να υποφέρουμε.

Τα άτομα με κινητικά προβλήματα, με ειδικές ανάγκες, τα ΑμΕΑ ή όπως αλλιώς τα αποκαλούμε, διεκδικούν τη θέση στη ζωή μας που θέλουν όλοι οι άνθρωποι, με μια μικρή διαφορά: να σεβόμαστε τις θέσεις και τους χώρους που απευθύνονται σ’ αυτούς, γιατί όσο κι αν η ψυχολογία μας είναι ειδικών συνθηκών, η σωματική κατάστασή μας είναι φυσιολογική, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Ο Άλεξ Ταξιλδάρης, ο Σάκης Νταντανίδης, ο Λόρενς, ο Χαμδή, ο Νίκος, ο Κώστας μάς δίνουν μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς μέσα από το σύλλογο «Περπατώ» διεκδικώντας με παρρησία και γνώση όσα ανήκουν σ’ αυτούς και τους δικούς τους ανθρώπους. Η κατάθεση των απόψεών τους γύρω από τις βελτιώσεις που απαιτεί η Κομοτηνή για να είναι πόλη φιλική, προσβάσιμη, σύγχρονη, είναι ένα μάθημα για να προπονηθούμε ως κοινωνία, που θέλει να λέγεται προηγμένη και συνάμα ευαίσθητη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.