Τελος ο ΟΑΕΔ με υπογραφη Πισσαριδη

Μετά την Ολυμπιακή, την ΔΕΗ και τον e-ΕΦΚΑ σειρά στο χαρτοφυλάκιο καταστροφών του Υπουργού έχει ο ΟΑΕΔ. Μπρος ολοταχώς λοιπόν για την πλήρη καταστροφή ενός ακόμη δημόσιου Οργανισμού. Οι φτηνές δικαιολογίες και τα επικοινωνιακά σόου του Υπουργού δεν έπεισαν κανέναν ούτε καν τους πιο ευκολόπιστους. Ο υπουργός  ακολουθεί πίστα την ίδια μέθοδο σε όλους τους φορείς όπως και στον ΕΦΚΑ:

1) Αρχικά στραγγαλίζει οικονομικά τον φορέα, κάτι που αποδεικνύεται πολύ εύκολα καθώς από το 2020 είχε ήδη ξεκινήσει η μείωση των εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ ενώ το 2021 συνεχίστηκε η υλοποίηση του σχεδίου αφανισμού μειώνοντας τα έσοδα του ΟΑΕΔ κατά 1,2 δις ευρώ ενώ ως απότοκος όλων των προηγούμενων είναι και ο σταδιακός αφανισμός των επιδομάτων των ανέργων.

2) Τον αφήνει  υποστελεχωμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

3) Απαξιώνει με το χειρότερο τρόπο τις υπηρεσίες του εκάστοτε Οργανισμού.

4) Δημιουργεί ψεύτικα σενάρια, όπως ο πάμπλουτος με το επίδομα ανεργίας, με μοναδικό σκοπό να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να πάρει τον λαό με το μέρος του.

5) Και τέλος με πρόσχημα τον πλήρη ανασχεδιασμό του φορέα, εμφανίζεται ως ο σωτήρας του όπως ακριβώς έκανε και στην περίπτωση του  e-ΕΦΚΑ.

Ποια είναι τα μεμπτά σημεία του νομοσχεδίου;

  1. Πλέον θα διαγράφεται ο εκάστοτε άνεργος από τον ΟΑΕΔ και μάλιστα για 2 ολόκληρα χρόνια αν αρνηθεί οποιαδήποτε εργασία (ακόμη και άσχετη με το τομέα του) ενώ εάν δεν συμμετέχει σε διάφορα υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης που θα του υποδεικνύει ο οργανισμός θα διαγράφεται και πάλι για ένα εξάμηνο από τα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Οι παραπάνω πρακτικές καταπατούν τα ανθρωπινά δικαιώματα, την ελευθέρια επιλογής και βούλησης του κάθε ανθρώπου.
  2. Δημιουργούνται τεχνηέντως εμπόδια στους ανέργους με μόνο στόχο να κοπούν οι παροχές του οργανισμού όπως οι κάρτες μετακίνησης, η μοριοδότηση σε κοινωφελή προγράμματα αλλά και η συμμετοχή σε προγράμματα.
  3. Με το παρόν σχέδιο Νόμου, χωρίς καμιά αμφιβολία, δίνει το πράσινο φως στον εκάστοτε Υπουργό αλλά και στο ΔΣ του ΟΑΕΔ να καθορίζουν τις αμοιβές του Διοικητή, του υποδιοικητή και των στενών συνεργατών τους.
  4. Ο κανονισμός έργων και προμηθειών, συντάσσεται κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, κάτι που προκάλεσε φοβέρες αντιδράσεις και στο νομοσχέδιο ‘εκσυγχρονισμού’ του e-ΕΦΚΑ.
  5. Καταργεί το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρωπίνου Δυναμικού
  6. Για ακόμη μια φορά είναι ότι από την νέα δομή, απουσιάζει εκπρόσωπος των ανέργων στο νέο ΔΣ.

Η κυβέρνηση βρήκε ουσιαστικά την ευκαιρία να ντιλάρει με ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης ημετέρων και φίλων μέσω της διασπάθισης τεράστιων πόρων από το ταμείο ανάκαμψης για την πιστοποίηση των ανέργων. Άλλωστε ο υπουργός δεν επέλεξε τυχαία την συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να φέρει υπό δημόσια διαβούλευση το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς ο ΟΑΕΔ επρόκειτο να διαχειριστεί πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης περί του 1 δις ευρώ.

Παράλληλα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο πουθενά δεν αναφέρεται μια βασική απάντηση στην εξής ερώτηση:

Τι θα γίνει αν δεν καταφέρει η ΔΥΠΑ(πρώην ΟΑΕΔ) να βρει εργασία στον εκάστοτε άνεργο στο εύλογο χρονικό διάστημα των 4 μηνών; Θα του παρέχει κάποιο επίδομα για τους επόμενους μήνες όπως ακριβώς γίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα τον αφήσει να πνίγεται μεσοπέλαγα χωρίς σωσίβιο ασφαλείας.

Ο κ. Χατζηδάκης από ό,τι φαίνεται είναι ανεπίδεχτος μαθήσεως και η Κυβέρνηση για ακόμη μια φορά αποδεικνύει ότι όλο αυτό είναι ένα τεράστιο θέατρο δίχως σχέδιο και δίχως ουσιαστική μέριμνα για τον οργανισμό πολλώ δε μάλλον για τους ανέργους. Το σύνθημα «Η Ελλάδα Δουλεύει» κάτι αντίστοιχο με το «η Αμερική δουλεύει», σύνθημα της γνωστής σειράς του Netflix “House of Cards” είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό καθώς με αυτά τα δεδομένα κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή τη χώρα, το μόνο όμως που θα έχει γίνει πραγματικότητα είναι η νυν Κυβέρνηση αλλά και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να έχουν καταστρέψει ολοσχερώς την δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

*Ο Γιώργος Δημητριάδης είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.