Τα συνδικατα της Ευρωπης

Η χαρά των συνδικάτων η αυριανή μέρα. Και μια από τις τελευταίες ευκαιρίες εν όψει συνειδητοποίησης ότι το Μνημόνιο είναι εδώ για να μείνει…
Σωσίβια λέμβο για να σώσουν την τιμή και τη δόξα των αγωνιστών του συνδικαλιστικού κινήματος θέλουν να δώσουν και οι εδώ συνδικαλιστές, οι οποίοι ήρθαν σε ρήξη ήδη με τον κ. Παναγόπουλο που δήλωσε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν θα γίνει και τίποτα σοβαρό σήμερα και καλά θα κάνουμε να το πάρουμε απόφαση ότι το μνημόνιο θα μείνει.

 

Ωστόσο οι συγκυρίες της ιστορίας και το πλήρωμα του χρόνου τα έφεραν έτσι ώστε να συγχρονιστούν οι… αγορές και οι άνθρωποι σε μια κόντρα ανά την Ευρώπη που κατεβάζει τον κόσμο – αν και ομολογουμένως όχι πολύ – στους δρόμους.

 

Διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει οριστεί ως «Ημέρα Ευρωπαϊκής Δράσης» των συνδικάτων. Εργαζόμενοι και πολίτες ευρωπαϊκών χωρών θα κατέβουν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα «οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές», διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις.
Εμείς τώρα εδώ που βάλαμε ζυγό στο σβέρκο μας made in Europe τι Ευρωπαϊκή Δράση Συνδικάτων θα επιδείξουμε δεν ξέρω…

 

Και πώς θα συμπλεύσει αυτή η κοινή ευρωπαϊκή δράση των συνδικάτων αφού άλλες παράμετροι ρυθμίζουν σε κάθε χώρα τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά;
Δεν έχει μάλλον σημασία, για μια ιδέα ζούμε, να δούμε τον εργαζόμενο αυτοδιαχειριζόμενο.
Είναι όμως ζήτημα εν-χρονισμού της σκέψης και της κρίσης μας το όλο θέμα. Αν δεν καταλάβουμε πότε ακριβώς μπήκαμε στην Ευρώπη δεν έχουμε το δικαίωμα, πιστεύω, να απαιτούμε δάφνες από τους λοιπούς Ευρωπαίους επειδή πρωτοστατήσαμε σε συμπλοκές φορτηγών και βυτιοφορέων με αστυνομικούς μπροστά από τη Βουλή!
Πάντως στην κεντρική πανευρωπαϊκή διαδήλωση των συνδικάτων που θα γίνει την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και των οργανώσεων μελών της.

 

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, παράλληλα με την ανακοίνωση του συλλαλητηρίου, δήλωσε στο Reuters ότι η «δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενική απεργία στο άμεσο μέλλον», σημειώνοντας ότι «παρά τις πολλές απεργίες που έκανε η ΓΣΕΕ, εφαρμόστηκαν οι σκληρές πολιτικές που περιγράφονται στο Μνημόνιο (με την ΕΕ και το ΔΝΤ) και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις».

 

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Συνομοσπονδίας. Ανακοίνωση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ εξέδωσε και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων. «Μπορεί ο κ. Παναγόπουλος να λέει ξανά ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενική απεργία όμως στις 29 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες του λεκανοπεδίου, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, στον ΟΛΠ, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι βιβλιουπάλληλοι και μια σειρά από πρωτοβάθμια σωματεία θα απεργήσουν και θα διαδηλώσουν στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Κοτζιά, σε μια δεύτερη πανεργατική απεργία οργανωμένη «από τα κάτω», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Ίσως αυτό είναι λοιπόν που χρειάζεται, μια ώθηση «από τα κάτω», σαν ηφαίστειο, κόντρα στους νόμους της βαρύτητας που τα θέλει όλα «προς τα κάτω»!
Μακάρι οι εργαζόμενοι να μην έχουν συμβιβαστεί, αυτοί όμως, όχι οι εκάστοτε πατέρες…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.