Τα «συναισθηματα» των πλειστηριασμων

Της έκδοσης

Δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν ότι μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου που απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς και από τα funds ακούμε καθημερινά για δεκάδες υποθέσεις ανθρώπων που βλέπουν την περιουσία τους να αλλάζουν χέρια.

Οι πλειστηριασμοί δεν ξεκίνησαν φυσικά εν μία νυχτί ούτε είναι κρυφό ότι μια μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων, μετά και τις συνεχείς κρίσεις αλλά και την ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση έχει βρεθεί με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άλλωστε το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα ξεπερνά τα 270 δισ. ευρώ, ωστόσο ουδείς- από πολιτικής σκοπιάς – δεν φαίνεται διατεθειμένος να το «αγγίξει».

Δύο μόλις πρόσφατα γεγονότα πλειστηριασμών ωστόσο μας προκάλεσαν ιδιαίτερα συναισθήματα, το πρώτο στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης καθώς η έξωση πολυμελούς οικογένειας απετράπη χάρη στην επέμβαση πολιτών, ενώ στην δεύτερη στην Καστοριά είδαμε σκηνές σκληρής βίας να εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας – κυκλοφορούν σχετικά βίντεο – από προσπάθεια αντρών της ΟΠΚΕ να επιβάλλουν έξωση σε ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας.

Στην πρώτη όπως αντιλαμβάνεστε αισθήματα ανακούφισης για την πιο αναγκαία από ποτέ αλληλεγγύη, που μπορεί εν τέλει να μην «γλιτώσει» την περιουσία του ανθρώπου που ξεσπιτώνεται αλλά αποδεικνύει ότι κάπου μέσα στον ορυμαγδό που ζούμε η ανθρωπιά παραμένει που αν μη τι άλλο είναι και το μόνο αισιόδοξο στοιχείο στις εποχές πλήρους «αποκτήνωσης» που ζούμε.

Στην δεύτερη συναισθήματα αποτροπιασμού, το λιγότερο, για τον τρόπο που επελέγη για την απομάκρυνση ενός ανθρώπου από την επαγγελματική του στέγη, με τέτοια βία που πουθενά και σε κανένα επίπεδο δεν δικαιολογείται, πολύ δε περισσότερο σε περιπτώσεις ενός ανθρώπου που το μόνο «έγκλημα» του ήταν ότι δεν κατάφερε να πείσει την τράπεζα να έρθει σε συμφωνία για την ρύθμιση του χρέους του, και αυτό με ευθύνη της τράπεζας, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε.

Από τα δύο εξίσου έντονα συναισθήματα, θα προτιμήσουμε να κρατήσουμε το πρώτο, με την ελπίδα η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά να αποτελέσει ανάχωμα στις δεδομένες εικόνες που θα δούμε πολλές φορές μπροστά μας το επόμενο διάστημα, τις «σύμφωνες» με το δεύτερο περιστατικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.