Τα προγραμματα ΕΣΠΑ χρειαζονται αξιολογηση πριν τον σχεδιασμο

Της έκδοσης

Η πρώτη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία, Θράκη» 2021 – 2027 πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στην Αλεξανδρούπολη, και πολλοί ήταν οι φορείς που προσήλθαν σε αυτή, μιας και πρόκειται για χρήματα που διακαώς επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν είτε για έργα, είτε για δράσεις.

Συνολικά 640 εκ. ευρώ θα περάσουν από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας για τα επόμενα εφτά χρόνια. Και ενώ θα αρχίσει ξανά από την αρχή η προσπάθεια, από όλους τους φορείς, να πάρουν ένα μέρος αυτής της πίτας, λίγη σκέψη δίνεται στην αξιολόγηση των προηγούμενων προγραμμάτων, και αν οι κατευθύνσεις και οι στοχεύσεις τους, πολλές από τις οποίες θα μετακυλήσουν στο νέο πρόγραμμα, τελικά είχαν θετικό πρόσημο για την περιοχή μας.

Τυπικές αξιολογήσεις γίνονται βέβαια, αλλά εκεί που επικεντρώνονται οι περισσότεροι είναι στις απορροφήσεις, με αυτές να αποτελούν, τουλάχιστον για τους πολιτικούς, το μόνο κριτήριο που τους ενδιαφέρει.

Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που κάθε φορά που ολοκληρώνεται η προγραμματική περίοδος, βλέπουμε τους Περιφερειάρχες να επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου εντάξεων, γιατί περισσεύουν χρήματα και κάτι πρέπει να τα κάνουμε.

Όμως έχοντας πλέον μπει στην έκτη προγραμματική περίοδο χρηματοδότησης, κοιτάζοντας γύρω μας, συνειδητοποιούμε πως ενώ έπεσαν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια, η βελόνα στην περιοχή δεν φαίνεται να κινείται, ώστε να συγκλίνει με την υπόλοιπη ΕΕ (αυτός υποτίθεται είναι και ο λόγος της χρηματοδότησης), αντίθετα τη βλέπουμε να συνεχίζει να αποκλίνει.

Όταν μάλιστα μετά τα μνημόνια, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποτέλεσε τον μοναδικό τρόπο υλοποίησης έργων, κάθε σκέψη ολιστικής προσέγγισης εγκαταλείφθηκε, με τους φορείς να κυνηγούν χρηματοδοτήσεις και να «παραμορφώνουν» τα έργα για να μπορέσουν να μπουν στο καλούπι της χρηματοδότησης.

Πολύ φοβόμαστε πως για ακόμα μια φορά, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα (το πρόβλημα σε καμία περίπτωση δεν περιορίζεται στην ΑΜΘ) ότι ο σχεδιασμός θα γίνει πρόχειρα, θα περάσουν χρόνια ακινησίας και δυστοκίας, και στο τέλος πάλι θα τρέχουμε στο τέλος να εντάξουμε έργα, και θα αναρωτιόμαστε για ακόμα μια φορά, που πήγαν τα λεφτά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.