Τα πεντε ψηφοδελτια

Short Story

Είχε ξυπνήσει από τα άγρια χαράματα· το σωστότερο βέβαια είναι ότι σχεδόν δεν κοιμήθηκε καθόλου. Όλη τη νύχτα μέτραγε συνεχώς ψήφους. Ήταν τρεις η ώρα μετά τα μεσάνυχτα όταν ξάπλωσε λίγο για να ξεκουραστεί. Το κεφάλι του ήταν γεμάτο από στοιχεία και πρόσωπα για την αυριανή ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών της 16ης  Σεπτεμβρίου 1994. Πρόσθετε και αφαιρούσε, αλλά ποτέ δεν ήταν σίγουρος για το αποτέλεσμα.

Ήταν η δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών και η τελική αναμέτρηση θα γινόταν ανάμεσα σε δυο μόνο αντίπαλους. Ο ένας διεκδικούσε τον δήμο και πάλι, με συνεχόμενη θητεία πέντε τετραετιών· ήταν ο εν ενεργεία δήμαρχος. Κι ο άλλος ήταν ένας εντελώς νέος αντίπαλος, με τον οποίον είχαν συνασπιστεί όλοι οι προηγούμενοι διεκδικητές της εξουσίας, σε ιερή συμμαχία, για να  ανατρέψουν τον νυν δήμαρχο.

Έριξε νερό στο πρόσωπό του  και βγήκε βιαστικός στον δρόμο. Είχε πολλές δουλειές στο μυαλό του για να κάνει τις τελευταίες ώρες αυτής της αποφασιστικής αναμέτρησης. Πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία έπρεπε να ελέγξει αν όλα λειτουργούσαν όπως έπρεπε. Τα ψηφοδέλτια, οι σφραγίδες κι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι του συνδυασμού του «Δημοτική Αναγέννηση» αν βρίσκονταν στα εκλογικά τμήματα του δήμου.

Αλλά η προετοιμασία αυτών των εκλογών είχε κριθεί πολύ καιρό νωρίτερα, σχεδόν την ίδια μέρα που έληγε η προηγούμενη αναμέτρηση. Όταν οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του τον επισκέπτονταν, προκειμένου να τον συγχαρούν,  αυτός σκεπτικός και συγκρατημένος τους απαντούσε: «Τώρα αρχίζουν οι εκλογές, τώρα πρέπει να μου ευχηθείτε για την επιτυχία των επόμενων».

Είχε προ πολλού καταγραμμένο στον εγκέφαλό του κάθε έναν σταθερό ψηφοφόρο του κι όχι απλώς με το επώνυμό του. Πριν τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη ζωή μας, αυτός σε ένα είδος εγκεφαλικού ψηφιακού φακέλου είχε εγγεγραμμένο κάθε στοιχείο που αφορούσε στην οικογένεια, στην εργασιακή απασχόληση, στα προβλήματα εισοδήματος και υγείας του καθενός δημότη, αντιπάλου ή ψηφοφόρου του.

Αλλά το σπουδαιότερο στοιχείο που διέθετε ήταν ένας ειδικότερος φάκελος καταγραφής στο μυαλό του γεγονότων σχετιζομένων με θέματα στρατηγικής των αντιπάλων του κι επιπλέον συστηματικής επεξεργασίας δικών του εμπειριών και σχεδίων για την αντιμετώπιση του εκάστοτε στρατοπέδου των αντιπάλων του. Ήταν εκεί με λεπτομέρεια σημειωμένο όποιο γεγονός είχε δυσαρεστήσει τον μη ψηφοφόρο του, αλλά ακόμη και τα ερωτήματα που αφορούσαν σε μελλοντική διερεύνηση των αιτιών της δυσαρέσκειας κάποιων, εκ της παρελθούσης περιόδου, ψηφοφόρων του.

Εν ολίγοις, παρά την έλλειψη επιστημονικών γνώσεων, είχε αναγάγει σε θεωρητική σύλληψη την πολύχρονη εμπειρία του, περί της τεχνικής των εκλογικών αναμετρήσεων, η οποία είχε αξιοπρόσεκτη σημασία. Τόση που η νομάρχις εκείνης της εποχής εντυπωσιάστηκε από την αποτελεσματικότητα των μεθόδων του, ιδιαίτερα για την εκ του σύνεγγυς προσέγγιση των μη φιλικών προς αυτόν οικιών, και τον αποκάλεσε με θαυμασμό κάποτε «δάσκαλο της πολιτικής».

Είχε παρέλθει μακρά περίοδος με καθημερινό παραφορτωμένο πρόγραμμα,  συνεχούς παρουσίας του, συνοδευόμενου από ομάδα συνεργατών του στα κεντρικότερα σημεία της κωμόπολης, μετά των απαραίτητων κερασμάτων στα καφενεία και των εκδηλώσεων αντιπερισπασμού προς εντυπωσιασμό των πολιτικών αντιπάλων του.

Ήδη, ανήμερα της δεύτερης Κυριακής της εκλογικής αναμέτρησης, με σημείο εκκίνησης τις διάφορες εξοχές και τις γύρω αγροικίες τους, από τις πρωινές ώρες και καθ’ όλην τη διάρκεια της ημέρας θα διέτρεχε πεζός ή με το ποδήλατό του όλες τις γειτονιές της κωμόπολης, με σκοπό την κατάκτηση της εξουσίας και την κυριαρχική παρουσία στην κεντρική πλατεία τις βραδινές ώρες.

Είχαν περάσει οι μεσημεριανές ώρες κι άρχιζε να κινείται το τελευταίο κύμα των προσερχόμενων εκλογέων στον δήμο. Τότε άρχισε να διαδίδεται το γεγονός ότι στην Αττική, και προπαντός στην περιοχή του Περιστερίου, την ημέρα εκείνη συνέβησαν μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές.

Στον δήμο Περιστερίου κατοικούσε μεγάλος αριθμός ετεροδημοτών κι οι πληροφορίες που έφταναν ήταν ότι δεν κατέστη δυνατόν να ταξιδεύσουν τα μισθωμένα λεωφορεία για τη μεταφορά αυτών και συνεπώς όλα έδειχναν ότι το μέγεθος της αποχής θα ήταν μεγαλύτερο του αναμενομένου.

Το πρόσωπο του δημάρχου, όσο διέρχονταν οι απογευματινές ώρες, αποχτούσε μεγαλύτερη κούραση, με ερυθρότερο χρώμα και εντονότερα συσπασμένη μορφή, εκπέμποντας υπέμετρο άγχος και απογοήτευση.

Μόλις το βράδυ άρχισαν να έρχονται τα αποτελέσματα, όλα έδειχναν ότι είχε χαθεί γι’ αυτόν η μάχη. Βέβαια, ακόμη δεν ήξερε την ακρίβεια των αριθμών, αλλά ολοένα και κατηφέστερος μέτραγε σιωπηλά μέσα του τις απώλειες.  

Όταν πλέον εξήχθησαν τα οριστικά αποτελέσματα, είχε φύγει για το σπίτι του, διότι εξέλειπε μέσα του η απαραίτητη αντοχή στο άκουσμα του συνεχούς ανεβοκατεβάσματος κάθε φορά του εκλογικού αποτελέσματος του συνδυασμού του. Και ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του όταν έμαθε ότι υπερείχε ο αντίπαλός του με διαφορά πέντε ψηφοδέλτια.

Κάποιοι φίλοι του τις μεταμεσονύχτιες ώρες συνέχιζαν να προσπαθούν να εξηγήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι εξ αυτών υποστήριζαν ότι ήταν μεγάλο το χρονικό διάστημα της συνεχούς θητείας του κι ότι αυτό ήταν η αιτία της αδιαφορίας ή της αντίθεσης, που επηρέασαν δυσμενώς γι’ αυτόν το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως οι  ρεαλιστικότεροι αυτών θεώρησαν βασική αιτία τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού και δύναμης από τη μεριά των αντιπάλων τους.

Ο ίδιος όμως, αν και χρειάστηκε τη βοήθεια κάποιου ηρεμιστικού φαρμάκου εκείνο το βράδυ, διετείνετο για χρόνια μετά το γεγονός αυτής της αποτυχίας ότι η μόνη αιτία που ανέτρεψε την κατάσταση και έχασε τις εκλογές ήταν οι άσχημες καιρικές συνθήκες στην Αττική.

Έλεγε και ξανάλεγε ότι η μη προσέλευση των εκ Περιστερίου ψηφοφόρων του ήταν η βασική αιτία που έχασε και περίλυπος σε κάθε συζήτηση, που γινόταν για το θέμα αυτό, σιγομουρμούριζε: «με χαντάκωσε η βροχή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.