Τα ΚΕΠ προσφερουν εργο

Είναι γνωστό ότι η λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών βασίζεται στη θεωρία της αποκέντρωσης των κρατικών υπηρεσιών και στη μετάβαση από το πρότυπο μιας συγκεντρωτικής δημόσιας διοίκησης, σε μια σύγχρονη μορφή κράτους, στόχος του οποίου είναι η άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη. Άμεσος στόχος η ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών, μέσα στους συχνά δαιδαλώδεις διαδρόμους της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Στα χρόνια λειτουργίας τους δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο πολίτης απολαμβάνει την εξυπηρέτηση όσων υπηρεσιών απαιτούνται για την ικανοποίηση των αιτημάτων του, με μία μόνο κίνηση.

Με δεδομένο ότι η αξιολόγησή τους απέδειξε τόσο την χρησιμότητά τους όσο και την ουσιαστική προσφορά τους στην κατεύθυνση μιας γρήγορης, παραγωγικής και φιλικής προς τον πολίτη Δημόσιας Διοίκησης, θα ανέμενε κανείς τη διεύρυνση και επέκταση αυτού του θεσμού.

Αντί αυτού, όμως, η σημερινή Κυβέρνηση προχωρεί αιφνιδιαστικά στην μείωση των θέσεων των εργαζομένων, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία και έντονο προβληματισμό για την τύχη τους. Πολλά ΚΕΠ στη νησιωτική Ελλάδα αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές οδηγούνται σε κλείσιμο, με την απόφαση της ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΔΑ με την οποία προχωρά ουσιαστικά στην απόλυση 1074 υπαλλήλων, αντί να προχωρήσει άμεσα, όχι μόνο στην τακτοποίηση όλων των εργαζομένων, αλλά και στην επέκταση του θεσμού.

Η απόφαση αυτή θα σημάνει ριζική υποβάθμιση της λειτουργίας ή και κλείσιμο ακόμη ΚΕΠ που σε μια απομακρυσμένη και παραμεθόρια περιοχή προσφέρουν σημαντικό κοινωνικό, και όχι μόνο έργο στις τοπικές κοινωνίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.