Τα αποτελεσματα των δυο debate… απο το facebook!

Νικητές και χαμένοι σε ένα γκάλοπ που ψήφισαν 15.000 χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας και η δεύτερη τηλεοπτική «αναμέτρηση» μεταξύ των δύο αρχηγών των μεγαλύτερων σε δυναμική κομμάτων της απερχόμενης βουλής, του Αλέξη Τσίπρα δηλαδή και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Τα κομματικά επιτελεία έσπευσαν, λοιπόν, να κάνουν τους απολογισμούς των δύο debates, να μετρήσουν σωστά και λάθη, θετικά και αρνητικά και έτσι να σχεδιάσουν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν τις ελάχιστες ημέρες που απέμειναν πριν τις εκλογές. Ωστόσο, όσο καλός γνώστης της επικοινωνιολογίας κι αν είναι κανείς, όσο αναλυτικά και να αναζήτησαν τα επιτελεία τα ψεγάδια των αρχηγών των κομμάτων, κανείς δεν μπορεί να είναι καλύτερος κριτής από τον κόσμο και τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αφού, λοιπόν, οι φανατικοί οπαδοί των social media έκαναν τα κατά γενική ομολογία πικρόχολα σχόλιά τους, κλήθηκαν να απαντήσουν σε διαδικτυακή σελίδα μεγάλης επισκεψιμότητας στο facebook σε ένα γκάλοπ αναφορικά με τις επιδόσεις των αρχηγών των κομμάτων αλλά και των δημοσιογράφων δίνοντας ενδιαφέρουσες απαντήσεις.
 
Στο γκάλοπ μετά τη λήξη του πρώτου #ERTdebate2015 ψήφισαν γύρω στους 15.000 χρήστες του facebook. Νικητής στην ερώτηση «ποιος πολιτικός αρχηγός σαν έκανε την καλύτερη εντύπωση;» ήταν ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 28,62%, ενώ ακολούθησαν οι Σταύρος Θεοδωράκης με 22%, Ευάγγελος Μεϊμαράκης με 20,51%, Δημήτρης Κουτσούμπας με 9,46%, Παναγιώτης Λαφαζάνης με 6,96%, Πάνος Καμμένος με 6,34% και Φώφη Γεννηματά 6,1%. Αναζητώντας τους μεγάλους χαμένους του debate, αυτοί ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με ποσοστό 22,74% και η Φώφη Γεννηματά με 20,23%, ενώ λιγότερο χαμένος ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3,03%. Η άποψη του κοινού άλλαξε για τον Σταύρο Θεοδωράκη προς το καλύτερο για το 25,2% του κοινού, ενώ προς το χειρότερο για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη κινείται η άποψη του 21,4% των όσων ψήφισαν. Τις εντυπώσεις ανάμεσα στους δημοσιογράφους «έκλεψε» ο Αντώνης Σρόιτερ συγκεντρώνοντας το 28,73% των ψήφων, ενώ ιδιαίτερα αντιπαθής φαίνεται να ήταν η Όλγα Τρέμη που συγκέντρωσε το 50,9% στην ερώτηση για το χειρότερο δημοσιογράφο.
 
#ERTdebate2015 γύρος δεύτερος και οι χρήστες του facebook έσπευσαν αμέσως να ψηφίσουν. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 11.000 χρήστες κρίνοντας ως αδιάψευστο νικητή τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 63,32% έναντι του 36,68% του Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Το 63,32% του κοινού απέκτησε μετά το debate καλύτερη άποψη για τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ το 61,2% απέκτησε χειρότερη άποψη για τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ. 65,47% πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε περισσότερο τους τηλεθεατές, ενώ το 65,2% μετά τη δεύτερη τηλεμαχία αποφάσισε ότι θα ψηφίσει κάποιον από τους δύο. Τέλος, νικητής ανάμεσα στους δημοσιογράφους ήταν χωρίς αμφιβολία και πάλι ο Αντώνης Σρόιτερ, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό της τάξης του 43,5%. Ανεβασμένα τα ποσοστά του Μάκη Γιομπαζολιά, ο οποίος στο πρώτο debate ήταν από τους τελευταίους στη λίστα δημοφιλίας, ενώ τώρα ήρθε δεύτερος με ποσοστό 18,4%. Η Όλγα Τρέμη μάλλον πρέπει να ανησυχεί περισσότερο απ’ όλους καθώς πάλι ήρθε τελευταία σε δημοφιλία με ποσοστό μόλις 3,4%.
 
Άραγε τα αποτελέσματα αυτών των μικρών ψηφοφοριών αντικατοπτρίζουν και τα αποτελέσματα της κάλπης της Κυριακής; Κανείς δε γνωρίζει, αλλά σίγουρα μάθαμε πολλά πράγματα από τα δύο αποτυχημένα debate. Πρώτον, ότι ο λαϊκισμός δεν έχει πλέον μεγάλη πέραση. Δεύτερον, ότι αν ο Τσίπρας είναι τελικά τόσο δημοφιλής μεταξύ των υπολοίπων, αυτή η εκλογική αναμέτρηση γίνεται μόνο για το γόητρο του ιδίου. Τρίτον, ότι όσο φιλότιμες προσπάθειες και αν γίνονται από κάποιες δυνάμεις το «παιχνίδι» έχει χαθεί. Τέλος, ότι η «μπογιά» των παλιών «συστημικών» δημοσιογράφων δεν περνάει πια και είναι ώρα για συνταξιοδότηση. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.