Τα αιωρουμενα τρενα της Ιαπωνιας και τα… ανατρεπομενα τρενα της Ελλαδας

Της Έκδοσης

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην Ιαπωνία, η δημιουργία της νέα γραμμής τρένων μαγνητικής αιώρησης (maglev) η οποία θα κάνει τα ήδη γρήγορα τρένα της χώρας, ακόμα γρηγορότερα, συνδέοντας το Τόκιο με την Ναγκόια μια απόσταση 286 χιλιομέτρων, σε 40 λεπτά. Πόσο γρήγορο είναι το τρένο; Η μέση ταχύτητα θα φτάνει τα 500 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ σε δοκιμές που έγιναν, το τρένο έφτασε τα 600 χιλιόμετρα την ώρα.

Στην Ελλάδα πάλι, που όταν το τρένο περνά τα 60 χιλιόμετρα ανοίγουμε σαμπάνιες, εκτροχιάστηκαν δύο βαγόνια με καύσιμα του Ελληνικού Στρατού σε εμπορική αμαξοστοιχία στις Σέρρες, 4 χιλιόμετρα μετά τη Λευκοθέα στην κατεύθυνση προς Δράμα την Τετάρτη.

Τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Θεσσαλονίκης Αλεξανδρούπολης (αυτά που είναι και όπως γίνονται τέλος πάντων) διακόπηκαν, και η απομάκρυνση των βυτίων πήρε μέχρι το πρωί του Σαββάτου, όταν απελευθερώθηκε η γραμμή για εργασίες αποκατάστασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο ΟΣΕ, έχει ήδη προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών στη σιδηροδρομική γραμμή λόγω του συμβάντος και μεριμνά άμεσα για την επιδιόρθωσή τους, ώστε να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.

Πόσο άμεσα; Η εκτίμηση στην παρούσα χρονική στιγμή προσδιορίζει την αποκατάσταση της γραμμής έως την 15η Σεπτεμβρίου, ελπίζουμε του τρέχοντος έτους.

Εν μέρει είναι άδικο να συγκρίνουμε τις καταστάσεις που ζούμε εμείς με την Ιαπωνία, η οποία συνολικά θα δαπανήσει 9 τρισεκατομμύρια γιέν, ή κάτι λιγότερο από 70 δις ευρώ, για την κατασκευή της γραμμής, την ώρα που η Ιαπωνία έχει ήδη ένα εκτεταμένο δίκτυο σιδηροδρόμων (με τα ανάλογα κόστη που αυτό συνεπάγεται).

Τώρα που το σκεφτόμαστε, με αυτά που δαπανούμε εμείς για το σιδηροδρομικό δίκτυο, (ιδιαίτερα αυτό μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης) το ότι μένουν τα τρένα στις ράγες, αλλά και ότι θα πάρει μόλις ένα μήνα να αποκατασταθεί η βλάβη, μόνο ως θαύμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.