Τα 10 συνταγματικα δικαιωματα που πληττονται απο την κριση
Η καθηγήτρια του Εργατικού Δικαίου Λευκή Κιοσσέ, πριν από ημέρες στη συνομιλία μας για τη δικαίωση της εργαζομένης στο δήμο Ξάνθης που ετέθη σε διαθεσιμότητα και δικαιώθηκε, εφόσον το πρωτοδικείο Ξάνθης έκρινε ως βλαπτική αυτή τη μεταβολή του εργασιακού της κεκτημένου, μας είχε συστήσει στο περιθώριο του ρεπορτάζ, όταν η συζήτησή μας επεκτάθηκε στη στάση των λειτουργών της δικαιοσύνης απέναντι στις συνεχείς παραβιάσεις του καταστατικού χάρτη της δημοκρατίας μας, του Συντάγματος, να ερευνήσουμε και να μελετήσουμε τη στάση μιας ομάδας δικαστικών, που ως αφυπνισμένοι και συνειδητοί λειτουργοί-υπηρέτες πραγματικοί της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, μέλη της «Εταιρίας Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» είχαν εκδώσει σημαντική ανακοίνωση για τις παραβιάσεις του Συντάγματος, η οποία δυστυχώς δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή μας. Την ανακοίνωση αυτή παρά την ταχύτητα που τρέχει η δημοσιογραφική ύλη, καταφέραμε και τη βρήκαμε τελικά, και σήμερα τη φιλοξενούμε ως σπουδαίο κείμενο λιτής παρρησίας, πραγματικό εφόδιο του πολίτη που, για να ελευθερωθεί από τον παραλογισμό των δεινών της εποχής μας, θα πρέπει να είναι οπλισμένος με ακαταμάχητα τεκμήρια λογικής. Γιατί το μείζον δεν είναι οι εκλογές αυτές καθ’ εαυτές, το μείζον εξακολουθεί να παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα αξιολογήσουμε τους πολιτικούς μας ως αφυπνισμένοι πολίτες στη μάχη που πρέπει να δοθεί για μια νέα πορεία της χώρας. Ζητώντας λογαριασμό και από τους πολιτικούς για την αποτυχία τους κυρίως να μας καθοδηγήσουν λογικά στην αρχή αυτής της πορείας. Όχι συμβιβαζόμενοι αλλά καθοδηγώντας στην εναντίωση κάθε είδους παραβίασης της δημοκρατίας μας.
Στην ανακοίνωση όμως της «Εταιρίας Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες», ανακοίνωση εξαιρετικής σημασίας που αναφέρει τα 10 συνταγματικά δικαιώματα – όπως, παραδείγματος χάριν, το δικαίωμα στην εργασία (άρθρο 22 παρ. 1), το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 παρ. 5), το δικαίωμα στην υγεία (άρθρο 21 παρ. 3 και 5 παρ. 5)- τα οποία μάλιστα ανήκουν στον «πυρήνα» του Συντάγματος και δεν υπόκεινται σε αναθεώρηση και τα οποία υποχωρούν και παραβιάζονται λόγω …κρίσης. Ελέω όλων, δικαστικών, πολιτικών, πολιτών…Τ.Β.
«Η Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες διαπιστώνει ότι, με αφορμή τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που διέρχεται η Χώρα μας, πολλά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών βρίσκονται σε υποχώρηση.
Το δικαίωμα στην εργασία (άρθρο 22 παρ. 1), το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση (άρθρο 22 παρ. 5), το δικαίωμα στην υγεία (άρθρο 21 παρ. 3 και 5 παρ. 5) δοκιμάζονται καθημερινά. Η οικονομική ανάπτυξη της Χώρας δεν φαίνεται να προωθείται αποτελεσματικά (άρθρο 106).
Η ίδια η αρχή της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1), και η ειδικότερη έκφρασή της, της συνεισφοράς των πολιτών στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους (άρθρο 4 παρ. 5), συχνά αγνοούνται, με αποτέλεσμα να απειλείται η απόλαυση ακόμα και του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας (άρθρο 17).
Η Εταιρία επισημαίνει ότι η ατελής εφαρμογή, στην πράξη, των πιο πάνω συνταγματικών διατάξεων δυσχεραίνει ακόμη και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των πολιτών (άρθρο 5) και προσβάλλει την αξία του ανθρώπου, που αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 2).
Η Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες υπογραμμίζει, τέλος, ότι η υπολειτουργία του κοινωνικού κράτους δικαίου, που προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 25 παρ.1) έχει φτάσει σε οριακό πλέον σημείο, απειλεί την κοινωνική συνοχή , αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία στον Τόπο μας.»
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
